I dag får stifter og medejer af CPH Village Frederik Noltenius Busck den formelle tilladelse til at opstille midlertidige containerboliger på Refshaleøen til studerende.
Foto: Thomas Borberg

I dag får stifter og medejer af CPH Village Frederik Noltenius Busck den formelle tilladelse til at opstille midlertidige containerboliger på Refshaleøen til studerende.

Bolig

Studerende får nøglen i næste uge: De første containerboliger i København bliver stillet op i dag

De første studentercontainer skal bane vej for mange flere.

Bolig

Så kommer containerne, som de studerende kan bo i, mens de læser på en af Københavns mange læreranstalter.

Klokken 7 er lastbilerne efter planen kørt af sted fra fabrikken i Nordhavn med de første containerboliger til studerende. De skal ankomme ved halv-ni-tiden til Refshaleøen, hvor containerne de næste ti år skal være hjem for studerende, der får udsigt over Københavns havneindløb.

Firmaet CPH Village har i dag fået den formelle tilladelse til at opstille 84 2-værelses containerboliger med plads til 164 studerende, hvor af 4 containerboliger bliver til personer med handikap.

»De studerende får nøglen 1. november, men først hen i november er containerne helt klar til indflytning«, siger stifter og medejer af CPH Village Frederik Noltenius Busck, der har trukket lod blandt 2.231 ansøgninger.

»Vi har en plan om at bygge i alt 2.000 containerboliger rundt omkring i København. Der er masser af grunde i København, hvor der ikke er aktuelle planer om nybyggeri. Her kan der lige så godt bo studerende, mens vi venter på de permanente«, siger Frederik Noltenius Busck.

Huslejen eksploderer

Politiken fortalte i slutningen af august , at den gennemsnitlige husleje for en privat ungdomsbolig i København var på 5.300 kroner, mens de offentligt støttede almene boliger var noget billigere, men nærmest umulige at finde. Kortlægningen fra analysefirmaet Moneybanker viste også, at huslejen i København i det private byggeri i gennemsnit er steget med 51 procent fra 2010 til 2016. I samme periode er lejen i de almene boliger blot steget 17 procent.

Områderne kan benyttes til midlertidige studieboliger, men det er med en tyk streg under ’midlertidige’

Det har sat gang i  kreativiteten. Hidtil har planloven forbudt, at midlertidig boliger kunne stå længere end tre år, men loven blev ændret i juli, så det nu er muligt at have midlertidige studieboliger stående i op til ti år.

»De midlertidige studieboliger skal være med til at afhjælpe vores store mangel på ungdomsboliger for en stund, men de skal selvfølgelig ikke erstatte vores boligpolitik, som er at få bygget flere permanente ungdomsboliger i København«, forklarer teknik- og miljøborgmester Morten Kabell (Enh.).

Københavns Kommune har udpeget en række såkaldte Perspektivområder, som på længere sigt skal bruges  til at skabe flere boliger til det voksende antal københavnere.

»I mellemtiden er det fint, at områderne kan benyttes til midlertidige studieboliger, men det er med en tyk streg under ’midlertidige’«, understreger borgmesteren.

Hvor mange midlertidige studieboliger er det så muligt at bygge?

»Erhvervsministeren og flere ordfører på Christiansborg har tidligere sagt, at de ville ændre planloven, så det blev nemmere for kommunerne at give tilladelse til projekter med mange midlertidige studieboliger. Men den lov de har vedtaget på Christiansborg, giver os desværre ikke mulighed for at godkende storskalaprojekter uden lokalplan, og dermed kan vi for eksempel heller ikke sige ja til den entreprenør, som har et ønske om at opføre 1.000 midlertidige boliger på Margretheholm«.

Hvor mange midlertidige boliger vil det være praktisk muligt at få?

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»De midlertidige studieboliger bliver ikke den løsning, vi kunne have håbet på, og det skyldes lovgivningen fra Christiansborg. I København har et enigt Teknik- og Miljøudvalgt nu vedtaget en praksisændring for at bane vej for lidt større projekter. Præcist hvor mange midlertidige studieboliger et enkelt projekt kan omfatte uden at udløse krav om en lokalplan vil dog altid afhænge af en konkret vurdering«.

Snævre gyder og fælleshus

På Refshaleøen forvandler de 84 containere i de kommende ti år en grusplads på kanten af havnen til en levende studieby med snævre gyder og et fælleshus med vaskeri og storkøkken. På Refshaleøen er der først planer om at byudvikle i 2027, og CPH Village har en aftale med Refshaleøens Ejendomsselskab, der ejer området, om, at containerboligerne kan stå der i de mellemliggende ti år.

»Der skal være en horisont på ti år, hvis der skal være en økonomi  at opstille containerboligerne. Der er en del omkostninger forbundet med at fremstille boligerne, etablere infrastruktur og flytte dem. Og de omkostninger skal jo betales over huslejen, så de skal spredes over nogle år for at sikre SU-venlige huslejer«, siger Frederik Noltenius Busck, der satser på, at den månedlige husleje bliver på omkring 4.000 kroner.

De 17 år gamle skibscontainer bliver beklædt med isolering og facadeplader, så boligen lever op til bygningsreglementet, der gælder fra 2020.

Når der skal bygges på Refshaleøen, så bliver containerne flyttet til et andet sted i byen efter planen.

»Der er masser af mulige placeringer. I Nordhavnen eller på Godsbaneterrænet«, siger Frederik Noltenius Busck.

For Enhedslistens borgmester er det helt afgørende, at containerboligerne tager hensyn til omgivelserne og, at »byen skal ikke uden omtanke bare plastres til med midlertidige boliger«, men, at der fortsat bliver opført permanente ungdomsboliger, der er til at betale:

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»København har en udtalt mangel på ungdomsboliger, fordi kommunen med tidligere overborgmestre i spidsen i mange år har konsekvent har sagt nej til at støtte almene ungdomsboliger. Først i 2013 lykkedes det Enhedslisten at få lavet om på den tankegang, og siden er der afsat 380 millioner kroner til almene ungdomsboliger«, forklarer Morten Kabell, der oplyser, at der bliver opført 6.000 nye almene ungdomsboliger i 2020.

Når de midlertidige boliger har stået ti år, så kan der gives dispensation til at forlænge levetiden med tre år, hvis for eksempel byggeplanerne er udskudt på området.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce