Elkedlen er en af de billigste måder at koge vand på - med mindre man konsekvent koger mere vand end man skal bruge.
Foto: THOMAS BORBERG/POLCREATIV

Elkedlen er en af de billigste måder at koge vand på - med mindre man konsekvent koger mere vand end man skal bruge.

Energi

Det koster en liter kogende vand

Naturgas og mikrobølgeovn er billigst. Bygas og kogeplade er dyrest, viser analyse.

Energi

Der er penge at spare på at koge vand på den billigste måde.

Faktisk er det dobbelt så dyrt at sætte en kedel med vand over gasblusset, hvis der er bygas i rørerne, som hvis der er tale om naturgas, konkluderes det i en undersøgelse fra det hollandske energiinstitut Van Holstein en Kemna (VHK). .

Men andre opvarmningsformer er også med i undersøgelsen. For eksempel placerer elkedlen sig ikke overraskende som en af de billigste opvarmningsformer, men nogle vil måske blive overrasket over, at mikrobølgeovnen er endnu biligere end kogekanden.

LÆS ARTIKEL

Kogekanden bruger for 391 kroner el for at bringe 1.000 liter vand i kog svarende til 39 øre.

En liter vand bragt til kogepunktet med bygas koster 62 øre eller 622 kroner for 1.000 1.000 liter vand.

1.000 liter vand vil i en del husholdninger være et gennemsnit for, hvor meget vand, der koges igennem et år.

LÆS ARTIKEL

Her er top syv over de billigste opvarmningsmetoder ved 1.000 liter og en elpris på 1,80 kroner per kWh:

 • Gasblus, naturgas kr. 328
 • Mikroovn kr. 364
 • El-kedel kr. 391
 • Quooker kr. 410
 • Plade, induktion kr. 490
 • Plade, elektrisk kr. 562
 • Gasblus, bygas kr. 622

Firmaet Quooker, der ligger på fjerdepladsen, har bestilt undersøgelsen men har ifølge rapporten ikke haft indflydelse på, hvordan undersøgelsen er grebet an.

LÆS ARTIKEL

Quooker er en løsning, der består af en form for varmtvandsbeholder under køkkenvasken, der holder vandet kogende og sender det ud af vandhanen, når man har brug for det.

»Helt generelt er der en del penge og energi at spare, hvis man som forbruger sætter sig lidt ind i, om man koger vand på en effektiv måde. I løbet af års forbrug vil for eksempel et blus på naturgas være markant billigere at bruge end en almindelig kogeplade«, siger René Kemna, der er direktør for energiinstituttet VHK.

LÆS ARTIKEL

Der er mange forskellige steder i kogeprocessen, hvor der går energi og dermed penge tabt.

»Det er dyrt at benytte elektriske kogeplader til at koge vand, hvorimod mikroovnen, el-kedlen, Quooker og gasblusset på naturgas er prisvenlige alternativer. Men hver produktkategori har naturligvis sine styrker og svagheder alt efter, om der skal tilberedes en stor gryde pasta eller en hurtig kop kaffe«, siger René Kemna.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

Forsiden

Annonce