Energikonsulent Sten Johansen tjekker Anne Lene Randbæks villa i Vanløse. Huset er fra 1946 og selvom det er hulmursisoleret og en del vinduer er skiftet til energivinduer, scorer det kun energimærket E. Isoleringen på loftet er langt fra optimal. I stedet for 50 burde der ligge 200 mm mineraluld. (Arkivfoto)
Foto: Miriam Dalsgaard

Energikonsulent Sten Johansen tjekker Anne Lene Randbæks villa i Vanløse. Huset er fra 1946 og selvom det er hulmursisoleret og en del vinduer er skiftet til energivinduer, scorer det kun energimærket E. Isoleringen på loftet er langt fra optimal. I stedet for 50 burde der ligge 200 mm mineraluld. (Arkivfoto)

Energi

Tre hurtige energi­renoveringer, der betaler sig

Boligejernes interesse for at spare energi falder. Men kan dit hus f.eks. hulmursisoleres, er det 'en vinder', siger ekspert.

Energi

Det kan være dyrt at spare.

F.eks. er det hurtigt en udskrivning i 100.000 kroners klassen, hvis man gerne vil bremse varmetabet fra vinduerne i et hus på 100 kvm. ved at skifte dem til den mest energivenlige model.

Men efterfølgende kan boligejeren kun forvente at skære cirka 4.000 kroner af sin årlige regning.

Så selv om der muligvis er god vilje, er økonomien den største barriere for at energirenovere, viser den omfattende årlige boligejeranalyse fra Bolius, Videncenter for Boligejere.

Billige løsninger

Men selv om prisfald på olie - og dermed varme - har taget noget af incitamentet lige nu til at minimere energiforbruget i boligen, er der stadig nogle tiltag, der er relativt billige og nemme at gå til.

Og som samtidig hurtigt tjener sig ind, understreger Vagn Holk Lauridsen, centerleder i Videncenter for energibesparelser i bygninger, der hører under Energistyrelsen:

»Hulmursisolering er en vinder. Der er noget at komme efter, så for mange husejere vil det være en fuldstændig oplagt ting at få gjort«, siger han.

I et priseksempel, SparEnergi.dk har lavet for Politiken, koster hulmurisolering af 100 m2 vægge omkring 23.000 kroner.

Men så er der også 10.000 kroner at spare på varmeregningen hvert år fremover. Faktisk kan udsivning gennem vægge udgøre op til 25 procent af husets samlede varmetab.

Et andet forslag, Vagn Holk Lauridsen bringer på bane, er isolering af varmerør. Uisolerede eller dårligt isolerede rør kan skabe kuldebroer, der kan føles som træk i boligen.

»I mange gamle huse ligger varmerørene i kælderen og skal igennem kolde rum, før de når op i stuen«, forklarer han.

Har dine varmerør allerede 20 mm isolering, er der cirka 350 kroner at spare på varmeregningen årligt ved at øge isoleringen til 50 mm. Er de ikke isoleret, er besparelsen selvsagt endnu større.

Forvent at betale cirka 5.400 kroner for at få fikset 20 meter rør.

Utæt lem til loftet

Den tredje nemme løsning er for dem, der har en loftslem op til taget.

Sørg for at få den isoleret, råder Vagn Holk Lauridsen:

»Der kan blive suget rigtig meget god varme op gennem sådan en lem«.

Helt overordnet mener centerlederen, at det hurtigt bliver for snævert, hvis boligejere betragter energirenovering som noget, der skal kunne tjene sig ind i en fart.

»Det er jo ikke aktier, men det sted, du lever og sover  - men når man omtaler renoveringer som en investering, så lyder det, som om man skal have et afkast. Det er vigtigt at huske, at man ofte får et væsentligt bedre indeklima ud af at sætte boligen i stand«, siger han.

Se i grafikken herunder, hvad en række energirenoveringer løber op i, og hvad du sparer:

Redaktionen anbefaler:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

 • 
  Arkitekt Jørn Utzon viser prototype på etfamiliehus i 1969.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?
  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?

  Henter…

  I dag er der premiere på dokumentarfilmen ’Jørn Utzon – manden & arkitekten’ om den dansker, der bl.a. tegnede Sidney-operaen: En bygning, der regnes med blandt det 20. århundredes mest ikoniske bygningsværker. Men hvordan endte Jørn Utzons hjertebarn, operaen i Sidney, som hans livs tragedie? Og hvorfor frøs danske arkitekter ham siden ud?

Forsiden

Annonce