Eltjek. En montør tjekker, om et indbygget halogenspot er installeret lovligt.  (Arkiv)
Foto: FINN FRANDSEN

Eltjek. En montør tjekker, om et indbygget halogenspot er installeret lovligt. (Arkiv)

Hjemmet

Brandekspert: Halogenspots er brandfarlige

Den kraftige varmeudvikling gør, at forkert installerede halogenspots kan antænde en brand på minutter.

Hjemmet

Branden i KB Hallen og mistanken om, at en halogenspot er synderen, sætter fokus på lyskildens brandfarlighed.

Det er da heller ikke ukendt for brandeksperter, at især forkert installerede halogenspots, eller halogenspots, der kommer for tæt på brandbare emner, kan være årsag til ildebrande.

Det fortæller Peter Hofman-Bang, overingeniør i Beredskabsstyrelsen.

Halogenspot er mistænkt Senest i forbindelse med branden i KB Hallen har man en halogenspot mistænkt for at have antændt nogle papkasser, der var placeret for tæt på spotten.

»Det er et kendt fænomen, at halogenspots kan antænde brande«, siger Peter Hofman-Bang,.

»Det skyldes, at en halogenspot giver en meget koncentreret retningsbestemt varme. Helt modsat de gamle glødepærer, der spreder lyset og varmen ud i alle retninger, koncentrerer halogenspotpæren energien på et meget lille område,. som sendes i den samme retning«, fortæller han.

LÆS ARTIKEL

»Man skal have stor respekt for det især i forbindelse med indbyggede halogenspots. De må ikke pakkes ind i isolering, hvilket især kan være farligt for den type halogenspots, som sender en del af varmen bagud«, siger Peter Hofman-Bang.

»Man får jo en vejledning med, når man skal installere indbyggede halogenlamper. Men den er der så nogle handymen, der måske ikke læser«, lyder det fra Peter Hofman-Bang.

Uofficielle forsøg i Beredskabsstyrelsen har ifølge Peter Hofman-Bang vist, at en halogenpære kan antænde aviser på ganske få minutter, hvis de to ting bliver anbragt for tæt på hinanden.

»Der er også eksempler på, at lysspots, der sidder på tage og oplyser reklameskilte, kan ruste og vælte, og hvis lyset fra halogenpæren kommer til at pege mod taget, kan det antænde tagpappet på ganske kort tid«, fortæller han.

Ni brande opstået i halogenspot

I år har Beredskabsstyrelsen i samarbejde med Sikkerhedsstyrelsen for første gang lavet statistik over brandårsager, hvor halogenspots er trukket ud som selvstændig brandårsag.

Og hvis man konstaterer, at branden i KB Hallen er opstået som følge af varmen fra en halogenspot, er branden den 10. der er opstået i forbindelse med en halogenspot i år.

LÆS OGSÅ

Statistikken laves af Beredskabsstyrelsen på basis af indberetninger fra brandvæsnet, men da der ikke er fuld pligt til at indberette tallene, kan brande forårsaget af halogenspots godt være oftere forekommende.

I fire af de ni tilfælde måtte brandvæsnet have de store højtryksrør med vand frem, mens ilden i fire andre tilfælde var slukket, inden brandvæsnet ankom.

I de fleste tilfælde opstod brandene i enfamilehuse.

FACEBOOK

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden

Annonce