Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Foto: JENS DRESLING
Digitalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Programmer beskytter dig mod PET's snagen

IT-politisk Forening har samlet en række programmer, der kan beskytte borgerne mod elektroniske snushaner - såsom PET.

Digitalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Myndighederne holder øje med, hvilke hjemmesider vi besøger.

De registrerer telefonkontakter - og kan følge borgernes bevægelser gennem riget via mobiltelefonnettet.

Men borgerne har ret til at beskytte sig selv mod, at der snages i deres privatliv, mener IT-Politisk Forening.

Den har netop samlet en række programmer, som kan sløre internettrafikken, så for eksempel Politiets Efterretningstjeneste - eller for den sags skyld arbejdsgiveren - ikke kan følge med i, hvad der foregår.

LÆS IT-folk advarer: Du overvåges på nettet

Let at følge borgernes liv
»Vi mener, at man har ret til et privatliv og til at beskytte sine oplysninger«, forklarer Niels Elgaard Larsen, der er formand for foreningen.

Den har som mål at modarbejde offentlig og privat overvågning og kontrol af danskerne.

Og mulighederne for at følge med i hver enkelts venner og kontakter, i hans eller hendes interesser og deres færd rundt i landet er betydelige, påpeger Elgaard Larsen.

Blandt andet skal teleselskaberne gemme oplysninger om alle de hjemmesider, borgerne besøger. De skal også holde øje med, hvem vi kommunikerer med via for eksempel mail.

SE OGSÅNorsk sikkerhedstjeneste sigtet

Oveni kan de følge mobiltelefonejernes færden ganske nøje, efterhånden som telefonen bæres gennnem byerne og gennem landet.

I stedet kan forsigtige borgere benytte sig af it-telefoni via de såkaldte pda'er, hvis borgerne vel at mærke kan finde et åbent netværk, de kan benytte til samtalerne.

Overvågning i diktaturer
Foreningens formand lægger vægt på, at oplysningerne kan ende med at blive brugt mod borgerne, selv om de er lovlige.

PET-kommissionens rapport - der kom i går - afslører, at skiftende regeringer i dølgsmål har tilladt registrering at slev helt almindelige og fuldt lovlige politiske handlinger i strid med de løfter, befolkningen fik i 1968, hvor det officielt blev meddelt, at lovligt politisk arbejde ikke ville blive registreret.

Niels Elgaard Larsen undrer sig over, at danskerne accepterer, at myndighederne følger med, når de sætter sig foran computeren eller bruger telefonerne.

»Hvordan kan vi sige til ikke-demokratier, at det er forkert, når de overvåger borgerne via nettet, når dansk politi selv gør det?«, spørger han.

Anonym og sikker internetbrug
Foreningen har samlet en række softwareprogrammer, der skal gøre det muligt at undgå at blive kigget over skulderen af uvedkommende.

De anbefaler for eksempel programmet Tor, som sikrer, at computerbrugernes færden gennem internettet sker anonymt.

Det kan i øvrigt også benyttes til at omgå de officielle filtre, som myndighederne i lande som Kina har oprettet på internettet for at hindre borgerne adgang til sider med kritik af regimerne.

LÆSKina kræver censur-software på computere

Også krypteringsprogrammet PGP følger med i IT-Politisk Forenings sikkerhedspakke. Den sikrer, at brugerne kan beskytte deres e-mails med en kode, så uvedkommende ikke kan læse beskederne. Det samme gælder programmet Zfone, som kan kode de samtaler, der føres via IP-telefoni.

IT-Politisk Forening peger endvidere på programmer, der kan gøre det muligt at kryptere chat via internettet og at slette en harddisk fuldt og helt, så de gemte data ikke kan genfindes af snushaner.

ARTIKELEksperter håner internet-overvågning

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Overvågning bliver stadig lettere
Niels Elgaard Larsen konstaterer, at mulighederne for at følge borgerne bliver mere og mere avancerede.

For kort tid siden gik Københavns Kommune i gang med at forære elektroniske chips væk til byens cyklister, der kan sætte dem på jernhestene, så cyklerne kan findes igen, hvis de bliver stjålet.

Imidlertid betyder chipsene, at det kan lade sig gøre at registrere, hvor og hvornår cyklerne benyttes. Det samme gælder de elektroniske rejsekort, der i fremtiden kan erstatte kontanter og klippekort i busser og tog.

De registrerer, når kunderne stiger på eller af tog eller busser. Men de kan også benyttes til at registrere brugernes færden i andre sammenhænge, advarer IT-Politisk Forenings formand.

Forening lægger sikkerhedspakke på nettet

Han regner med, at foreningen inden for få dage vil lægge sikkerhedspakken og dens programmer ud på sin hjemmeside.

LINK Besøg IT-Politisk Forening ( eksternt link)

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden