ulovligt. Selv om den enkelte borger pligtskyldigst afleverer sit elektronikskrot de steder, det skal afleveres, sker der siden mystiske ting med det. Arkiv
Foto: PETER HOVE OLESEN

ulovligt. Selv om den enkelte borger pligtskyldigst afleverer sit elektronikskrot de steder, det skal afleveres, sker der siden mystiske ting med det. Arkiv

Forbrugerelektronik

Danskerne indsamler elektronikskrot forgæves

Halvdelen af det gamle elektronik forsvinder hos forhandlerne. Det er ulovligt.

Forbrugerelektronik

Danskerne ligger i top, når det gælder indsamling af forbrugerelektronik, it-udstyr, køleskabe og andre hårde hvidevarer til genanvendelse.

Elektronikaffald fra husholdningerne skal nemlig afleveres på genbrugspladserne eller returneres til producenterne, alt andet er strafbart.

Bortskaffes ulovligt

Men selv om den enkelte pligtskyldigst afleverer sit elektronikskrot de steder, det skal afleveres, sker der siden mystiske ting med affaldet. Halvdelen af det forsvinder.

»Husholdningerne er rigtig gode til at aflevere på genbrugspladserne – men vi kan konstatere, at over halvdelen af elektronikaffaldet, som indsamles via forhandlerne, bortskaffes ulovligt«.

Det siger direktør Peer Lund-Thomsen fra elretur, der er sat i verden for at varetage det lovpligtige produktansvar for en række producenter ved indsamle og behandle udtjente produkter og batterier.

LÆS ARTIKEL

Han har flere forklaringer på, hvor affaldet forsvinder hen.

»I nogle tilfælde drejer det sig om manglende viden. I andre tilfælde kan nogle blive fristet til at sælge »uden om systemet«. Men summen er, at der er en utrolig stor del af affaldet, som vi ikke ved hvor havner. I sidste ende en trussel mod miljøet«, siger Peer Lund-Thomsen.

TNS Gallup har lavet en undersøgelse for elretur og den viser, at det især er forhandlere og boligselskaber, som tegner sig for de forvundne mængder. Men der er også eksempler på manglende viden på kommunale genbrugspladser. Eksempelvis når medarbejdere anviser borgerne at lægge produkter og kabler i forkerte bure.

»Vi ser også eksempler på, at hårde hvidevarer ryger i »jernkassen«, og vi har for nylig oplevet en genbrugsplads, som ligefrem solgte de indkomne hvidevarer«, siger Peer Lund-Thomsen.

Han føjer til, at der også er daglige indbrud på genbrugspladserne, hvor værdifuldt skrot stjæles, og det er ikke noget, politiet prioriterer højt, så kommunerne er magtesløse.

Hvor affaldet forsvinder hen, har elretur også et par bud på.

»Noget transporteres ulovligt ud af landet, andet sælges til lokale jernhandlere og oparbejdningsvirksomheder«, siger Peer Lund-Thomsen.

Derfor har elretur sat en kampagne i gang for at gøre blandt andet forhandlere, elinstallatører, boligselskaber, genvindingsvirksomheder og kommuner opmærksom på reglerne under overskriften: Projekt Find Affaldet!

Du kan læse mere producentansvaret på www.elretur.dk

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce