Foto fra eksperimentet ved universitetet i Twente, hvor forskere dokumenterede, at smarte elmålere viste et forbrug, der var næsten 600% højere end virkeligheden.

Foto fra eksperimentet ved universitetet i Twente, hvor forskere dokumenterede, at smarte elmålere viste et forbrug, der var næsten 600% højere end virkeligheden.

Forbrugerelektronik

Hollandsk test: Smarte elmålere viser næsten 600 procent forkert

En ny undersøgelse dokumenterer, at intelligente elmålere måske slet ikke er så intelligente.

Forbrugerelektronik

Intelligente elmålere er efterhånden temmelig udbredte i Danmark. Som det gælder for flere andre lande i Europa, har Danmark sat sig som mål, at alle hjem skal have installeret sådan en smart elmåler i 2020.

Men en ny, hollandsk undersøgelse sår nu tvivl om, hvor smarte de egentlig er. Ved en gennemgående test viste nogle målere næsten 600 procent højere strømforbrug, end det egentlig var tilfældet.

Skal hjælpe miljøet og pengepungen
Disse såkaldte ’smart meters’ er »smarte«, fordi de konstant kan rapportere til elselskabet, hvordan strømforbruget ser ud. Man skal altså ikke fysisk hen til måleren og aflæse forbruget, det bliver i stedet sendt via nettet til elselskabet, der så kan optimere selve elnettet efter de forskellige belastningsgrader.

For forbrugerne er det smart, fordi det giver adgang til differentieret elforbrug. Eftersom der aflæses el konstant, kan man hos visse elselskaber f.eks. få sin strøm fra vedvarende energikilder på visse tidspunkter af dagen, og man kan også justere sit eget elforbrug bedre ved at kigge på målerens data.

Men alle disse fordele går hurtigt i vasken, hvis elmåleren viser skrupforkert. Og det er der faktisk en stor risiko for. Det viser en ny, videnskabelig artikel skrevet af tre forskere fra Twente-universitet i Holland. De påviser, at de intelligente elmålere, der bliver brugt i Holland, kan være temmelig unøjagtige, selv under helt almindelige strømforhold.

Viste skrupforkert forbrug
I Holland har de ligesom i Danmark sat sig for, at alle hjem skal være udstyret med en smartmåler i 2020. P.t. er der 9 forskellige intelligente elmålere, der bliver sat op på husvæggene af de hollandske elselskaber, og disse har forskerne testet.

Resultatet var temmelig chokerende. Et par af målerne viste omkring 30 procent for lidt strømforbrug. Og det kan jo være fint nok, hvis man gerne vil spare på elregningen.

Problemet var bare at, resten af målerne viste et tal, der var langt højere end det egentlige forbrug. Faktisk viste de øvrige målere op til mellem 475 og hele 582 procent forkert. En el-kunde i den virkelige verden kunne altså risikere at få registreret et elforbrug, der var næsten 6 gange for højt.

Eksperimentet var baseret på en almindelig husstands elforbrug og forskerne anvendte helt almindelige lyspærer.

De hollandske forskere har af forskningsetiske årsager anonymiseret målerne, så det er ikke muligt ud fra undersøgelsen at bekræfte, om nogle af de samme målere er sat op i Danmark. Men forskerne påpeger, at de målere, der viste 5-6 gange for højt forbrug, næsten alle var baseret på den samme teknologi.

Viser danske elmålere også forkert?
De målere, der viste mest forkert, indeholder en sensor, der er baseret på en såkaldt Rogowski-spole. Det er den, forskerne peger på som mest sårbar overfor påvirkninger udefra og derfor udsat for størst risiko for at måle forkert.

Rogowski-spolen benyttes også i flere, smarte elmåler-modeller fra firmaet Echelon. Echelon-målerne benyttes af elselskaber som NRGi og SEAS-HVC i Danmark. Men som nævnt kan det ikke bekræftes, at de målere, der er sat op i Danmark, har været en del af det hollandske eksperiment.

Undersøgelsen er publiceret i tidsskriftet ’IEEE Electromagnetic Compatibility Magazine’.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce