Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Foto: MICHAEL MOTTLAU
Nettet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Sådan shopper du sikkert på nettet

Eksperter giver deres råd til sikker brug af juleshopping på nettet.

Nettet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Flere og flere vælger at købe deres julegaver på nettet.

Det er der mange fordele i, det er hurtigt og nemt, og man undgå lange ture op og ned ad Strøget i tøsne og trængsel.

Men i takt med at flere vælger nettet til deres indkøb, stiger antallet af it-tyverier, hvor tyve hacker sig ind på den handlenes netbank.

LÆS ARTIKEL

HER ER FÅ SIMPLE RÅD, SOM GØR DINE JULEINDKØB SIKRE:

  • Gå direkte til banken eller butikkens hjemmeside. Undgå at klikke på links, der henviser til onlinebutikker, som du har modtaget på din mail eller via en bannerreklame. På den måde er du sikker på ikke at havne på en falsk hjemmeside, som kan indeholde en virus.
  • Se efter, om der er et ekstra 'S' i hjemmesidens URL. Det står for 'sikret', og giver et ekstra beskyttelseslag. S'et ses efter http-koden. Ofte vil der også være en hængelås i højre side af adressefeltet.
  • Brug aldrig din netbank eller betalingskort på gratis WI-Fi eller et åbent netværk. Der er større risiko for, at et åbent netværk er hacket af udefra kommende, og du kan ikke vide dig sikker på, om deres sikkerhedsindstillinger er i orden. Køb derfor kun varer på et netværk, du kender, og som du ved er beskyttet. En computer på en internetcafé kan være udstyret med en tastaturlogger, som kopierer nummeret på dit kort og aflæser din kode.
  • Sørg for at dit udstyr er beskyttet. Husk at opdatere din computer, smartphone og tablet, så du altid har det nyeste software og de nyeste sikkerhedsindstillinger. Så du gør det svære for hackerne at få adgang til din computer.
  • Tjek afsenderen. Mails fra din bank vil altid indeholde dit navn, og ikke skrive erstatninger som 'kreditkortholder'. Hvis du modtager en mail uden, kan der være tale om en it-kriminel, der forsøger at få adgang til din computer. Det sker ofte ved, at du åbner, det, du tror, er en mail fra din bank, men virkeligheden giver du tilladelse til, at tyvene for adgang til din computer.
  • Vær opmærksom på mistænkelige mails eller adfærd. Der er noget galt, hvis hjemmesiden beder om dine personlige oplysninger uden at forklare hvorfor. Hvis sproget er oversat til dansk eller engelsk men indeholder mange fejl, kan der også være tale om en falsk hjemmeside, som har lavet en Google-oversættelse og ikke en professionel virksomhed, der står bag.

Kilde: F-Secure Skandinavien og DK-cert

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden