Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Magnus Holm
Foto: Magnus Holm

Arkivfoto:

Forbrug
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Elever i 9. klasse: Forklar os lige forskellen på digital post, NemId og e-boks

Fem elever fra Amager Fælled Skole har pænt forskellige erfaringer med digital post.

Forbrug
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Cecilie Hjarsø:  »Jeg har nok tænkt, at det tager mine forældre sig af«

Martin Lehmann
Foto: Martin Lehmann

Cecilie Hjarsø, 15 år.

»Jeg ved lidt om, at man får det på nettet. Jeg har det ikke, men jeg skal til at i gang med at få det. Jeg tror, jeg fik brev, da jeg havde fødselsdag i december, men jeg er ikke sikker og har nok tænkt, at det tager mine forældre sig af. Jeg ved godt, hvad NemID er og har også hørt om sitet borger.dk, som er sådan noget borgerservice, ikke? Det er vigtigt, men det er ikke sådan noget, jeg går og tænker meget over endnu. Måske når jeg bliver lidt ældre. Det er ret naturligt for os at søge oplysninger på nettet. Vi har et linjefag, der hedder digital dannelse, hvor vi f.eks. snakker om sikkerhed om privatoplysninger«.

Mehdi Aharaz:  »Jeg ville ikke have lavet det, hvis jeg ikke havde fået det brev«

Martin Lehmann
Foto: Martin Lehmann

Mehdi Aharaz, 15 år.

»Jeg ved lidt om, at man får det på nettet. Jeg har det ikke, men jeg er i gang med at få det. Jeg fik et brev, hvor der stod, at jeg havde fået min første besked om, at jeg havde fået digital post, og at de derefter ikke ville sende beskeder, når jeg får post, så jeg skulle se at få det lavet og begynde at tjekke, hvad jeg får. Derfor er jeg i gang. Skal bare hente en midlertidig adgangskode fra Borgerservice. Hvad de mon skriver om? Om løn i hvert fald. Måske også sådan noget med læge, og hvis man skal på hospitalet eller sådan noget. Jeg tænker, det er vigtigt, fordi det handler om en selv, og hvad staten eller kommunen skriver til dig. Men jeg havde først tænkt mig at lave det, når jeg fik et job. Jeg ville ikke have lavet det, hvis jeg ikke havde fået det brev om, at jeg havde fået post, for jeg ved ikke, hvad jeg skal bruge det til. Hvad er i øvrigt forskellen på borger.dk og e-Boks?«.

Mobara Murtaza:  »Jeg synes, det digitale er smart, fordi man hurtigt får information«

Martin Lehmann
Foto: Martin Lehmann

Mobara Murtaza, 14 år.

»Jeg har det ikke, for jeg er ikke fyldt 15 år, men jeg ved lidt om, hvad det er, og jeg tænker, at det er lettere for myndighederne at sende digital post end papir. Det går også hurtigere på den måde. Jeg vil også selv lettere opdage en besked, hvis jeg bare kan søge efter den på min telefon, end hvis jeg skulle gå ned til postkassen. Hvis jeg f.eks. skulle til tandlægen i morgen, ville jeg hurtigt blive orienteret om det via telefonen, men måske slet ikke få det at vide, hvis der skete en fejl med posten til mit hjem. Det kan også være noget, man bruger, hvis man skal søge ind på et gymnasium, have svar fra sin læge eller sådan noget. Jeg synes, det digitale er smart, fordi man hurtigt får information om, hvad man skal«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Laurits Schaumburg-Müller: » Jeg har det, det er NemID, ikke?«

Martin Lehmann
Foto: Martin Lehmann

Laurits Schaumburg-Müller, 15 år.

»Jeg har det, det er NemID, ikke? Jeg hørte om det, fordi jeg fik Mastercard og netbank, for så er det nemmere og sikrere at købe ting og få styr på, hvad jeg har på mit kort. Jeg har det på min telefon, så jeg kan se, hvor meget jeg har brugt, og hvad jeg får i løn. Mine forældre har fortalt om den digitale postkasse, så jeg har rimeligt styr på, hvad det er, men jeg har ikke selv været derinde. Det er lavet, så de har lov til at læse, hvis der kommer beskeder. Jeg ved ikke, om jeg får lønsedler som digital post, men jeg kan hurtigt se, at der kommer penge ind på netbank. Digital post kan være alt muligt om, hvad staten vil have, vi skal gøre. Selvfølgelig er det vigtigt, men man fokuserer nok ikke lige så meget på det, som hvis man var ældre, for vigtigheden kommer an på, hvor meget man laver i sit liv. Jeg har kun hørt folk snakke om emnet, hvis nogen laver jokes om, at ældre ikke kan finde ud af det«.

Siham Mohamed Abdullahi: Der er bare ikke så mange ting endnu, hvor jeg har brug for det«

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Martin Lehmann
Foto: Martin Lehmann

Sihman Mohamed Abdullahi, 15 år.

»Jeg har det ikke, og jeg har ikke set et brev om det, men jeg har hørt lidt om det. Min mor har fortalt mig det, men jeg har ikke været så interesseret i det. Jeg tænker, at min mor siger det, hvis der er noget vigtigt. Jeg ved ikke, om hun har adgang til noget for mig. Når jeg nu hører lidt mere om emnet, kan jeg godt se, det er vigtigt, fordi man f.eks. kan få besked fra læge, gymnasium eller sådan noget. Så man skal tjekke det på telefonen eller computeren. Der er bare ikke så mange ting endnu, hvor jeg har brug for det«.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden