0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Test: Måtter til puslespil fungerer godt

Der er forskel på tykkelsen af måtterne og på kvaliteten af de rør, man ruller dem omkring. Men alt i alt er puslespilsmåtter en smart opfindelse, som fungerer efter hensigten, mener Politikens testdommere. De holder på brikkerne, så du ikke optager spisebordet i al den tid, du pusler.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Emma Sejersen
Foto: Emma Sejersen
Forbrug
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Forbrug
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ali Özkil kigger på de fem farverige kasser foran ham. Han vender og drejer dem og tager emballagens billeder og forklaringer i øjemål.

»Jeg har aldrig hørt om det her før. Jeg vidste slet ikke, at der fandtes sådan et produkt«, siger han.

Men han er nysgerrig. Fagligt. For Ali Özkil og hans kollega og meddommer Tobias Eifler underviser begge i konstruktion og produktudvikling på DTU Mekanik. Produkters konstruktion, funktionalitet og design er altså en stor del af deres hverdag. Derfor har Politiken sat dem til at teste en ting, som Danmarks voksende population af puslespilssamlere kan få god gavn af.

»Det er en smart opfindelse. Og generelt virker måtterne efter hensigten«, slår tester Ali Özkil fast.

Testen viser nemlig, at tre ud af fem måtter holder fint på brikkerne. Kun én måtte afslører under testningen, at den har problemer med at holde den yderste kant af puslespilsbrikker på plads ved ind- og udrulning af måtten. En anden måtte kan måske få problemer med det samme, fordi røret, som måtten rulles om, er oppusteligt.

»Super interessant at se noget andet end pap/plastikrør. Men man kunne godt frygte, at det oppustelige rør mister luft efter en uge eller mere«, lyder dommen fra tester Tobias Eifler.

En slap omrulning omkring et slapt rullerør vil i puslespilsøjemed formentlig betyde rod i brikkerne.

Derfor placeres testens dyreste puslespilsmåtte fra luksusbrandet Ravensburger i testens bund.

Ambivalente dommere

Generelt dumper ingen af måtterne testen. Alle får tre eller fire tjektegn. Når ingen når højere op, skyldes det, at ingen af måtterne rammer plet på alle parametre. Et par måtter er for store, en måtte er for tynd, nogle har ikke skabeloner efter størrelser på puslespil, og andre har problemer med rullerøret eller bindebåndene, som skal holde måtten omrullet. Men måtternes skavanker kombineres samtidig med andre ting, som fungerer godt ved de enkelte måtter. At de holder fint på brikkerne alligevel. At man kan klippe måtten mindre. At farven er flot. Eller filten er af god kvalitet. Derfor er der hverken klare vindere eller tabere, når det kommer til mærker af puslespilsmåtter.

Det er en smart opfindelse. Og generelt virker måtterne efter hensigten

»Røret er ikke min favorit, men måtten er tyk og stabil og foldes pænt. Farven kan være problematisk i forhold til snavs. Men måtten holder fint på brikkerne. Fint produkt«, som Tobias Eifler siger det, noget ambivalent, om testvinderen: en måtte af mærket Schmidt, som prismæssigt ligger midt i testfeltet.

Og på samme sammensatte måde lyder det om testtaberen, der altså kun får et tjektegn mindre.

»Filten er god, men måtten ret stor. Nemt at gemme det hele væk, når røret er uden luft. Dog overraskende vanskeligt at puste røret 100 procent op«, som Ali Özkil siger om testens lavest placerede.

Først skeptisk

At puslespilsmåtter er et smart produkt at anskaffe sig, kan spilbutikker bekræfte. I takt med at flere og flere voksne danskere køber puslespil af stadig større størrelse – fra 1.000 brikker og opefter – stiger behovet for at kunne lægge dem væk også.

»For mange er en måtte uundværlig. Hvis du bor et mindre sted eller bare ikke vil optage spisebordet i weekend efter weekend, er det smart, at du kan rulle det sammen og lægge det væk. Er du først blevet bidt af store puslespil, er der også mange, der investerer i en måtte«, fortæller Jeanette Marita Uffelmann, der er butikschef i spilbutikken Games i København, hvor der har været salg i måtter i årevis.

Og det ér smart, bekræfter den 42-årige puslespilsentusiast Ane Lynge-Jorlén. Hun lægger jævnligt puslespil. Primært, når hun er i sit sommerhus.

»Jeg er ikke nogen professionel nørd med sorteringsbakker og den slags. Men jeg har en måtte. Den gør det muligt for mig at lægge puslespil med tusind eller flere brikker, uden at det fylder det hele. Jeg pakker det for eksempel væk, når vi skal spise aftensmad, og så kan jeg rulle det ud igen bagefter. Første gang var jeg skeptisk. Men det fungerer. Brikkerne bliver liggende«, lyder hendes erfaring.

Også salg i bakker

Ane Lynge-Jorlén er ikke til sorteringsbakker. Men det er der andre, der er. Faktisk findes der en række forskelligt gear til puslespilsentusiaster. Alt fra måtter og lim til sorteringsbakker og transportable puslespilstasker.

»Hvis man lægger rigtig mange puslespil – og især af den svære slags med meget himmel og hav i samme farver – kan det være smart med sorteringsbakker, så man får system på brikkerne«, forklarer Jeanette Marita Uffelmann fra Games.

»Vi oplever, at mange, der lægger store, flotte puslespil, køber lim, så de kan hænge puslespillet op, når de har samlet det«, lyder det fra Ib Rasmussen fra Puzzleshop.dk.

»Men sammenlignet med salget af puslespil er salget af tilbehør meget lille. Det er klart puslespillene, der først og fremmest sælger. Dernæst måtterne«, tilføjer Ib Rasmussen.


TESTVINDER: Schmidt Puslemåtte 3.000

Købt i: Puzzleshop.dk

Pris: 169 kr.

Størrelse: 500-3.000 brikker

Artboard Copy Created with Sketch.

Ali Özkil: »Temmelig stor måtte med skabelon for forskellige puslespilsstørrelser. Rullerøret er af plastik og meget nemt at sætte sammen. Stoffet føles ret godt. Rullen, man ruller måtten omkring, har en ret lille diameter, hvilket øger risikoen for, at brikkerne misplaceres. Men alt i alt et godt produkt«.

Tobias Eifler: »Emballagen er af god kvalitet. På grund af diameteren er røret ikke min favorit, men måtten er tyk og stabil og foldes pænt. Flot størrelse på måtten, ikke for stor. Farven kan være problematisk i forhold til snavs. Men måtten holder fint på brikkerne. Fint produkt«.

Jumbo Puzzle & Roll

Købt i: Toys 'R' Us

Pris: 199 kr.

Størrelse: Op til 3.000 brikker

Artboard Copy Created with Sketch.

Ali Özkil: »Meget stor måtte. Rør af tre stykker pap, der er svære at sætte sammen. Filten har skabeloner og er lidt til den grove side. Rullerøret er væsentligt større end de andre og af bedre kvalitet, hvilket giver lidt bedre kontrol over brikkerne. O.k. produkt«.

Tobias Eifler: »Gummibånd af god kvalitet med et godt åbne-/lukkesystem. Dog ekstremt tynd måtte. Føles lidt som papir. Holder fint på brikkerne, men spørgsmålet er, om måtten kan bruges efter lidt tid, eller om der kommer for mange folder. Det store paprør fungerer godt. Et godt produkt med de nævnte begrænsninger«.

Tilda’s AB Puslemåtte

Købt i: Bog & Idé

Pris: 129,95 kr.

Størrelse: Op til 2.000 brikker

Artboard Copy Created with Sketch.

Ali Özkil: »Flot grå farve på måtten. Ikke så stor som nogle af de andre, hvilket er dejligt. Filten føles rar. Rullerøret o.k. Men den elastik med spænder, der holder rullen sammen, er en vittighed. De har taget et standardspænde og skåret det over. Ikke noget ekstraordinært produkt, men o.k.«.

Tobias Eifler: »Næsten ingen forklaringer på emballage. Spænderne i båndene, der holder på den rullede måtte, virker i stykker. Størrelsen på måtten er begrænset, men den holder fint på brikkerne. Paprøret er dog svært at sætte sammen og viser tegn på slid efter første brug. Produktet fungerer fint, men er ikke højeste kvalitet«.

Annonce

Clementoni Puslemåtte 2.000

Købt i: Puzzleshop.dk

Pris: 159 kr.

Størrelse: 500-2.000 brikker

Artboard Copy Created with Sketch.

Ali Özkil: »Rullerøret er meget vanskeligt at samle. Filten er uden skabelon og har en smule friktion. Ikke rart at røre ved i længere tid. De første 1-2 rækker af brikker, der bliver rullet ind, bliver lidt svækket, når de rulles ud igen. Fungerer dog o.k.«.

Tobias Eifler: »Emballagen virker billig. Båndene til at holde om måtten virker først skuffende, men fungerer fint i brug. Farven på måtten kan jeg ikke lide, men måtten holder fint på brikkerne. Røret er lidt smalt. Men ellers et o.k. produkt«.

Ravensburger Roll your Puzzle! XXL

Købt i: Games

Pris: 259 kr.

Størrelse: 1.000-3.000 brikker

Artboard Copy Created with Sketch.

Ali Özkil: »Interessant design i forhold til de andre. Innovationen består i, at rullerøret er oppusteligt. Filten er god, men måtten ret stor. Nemt at gemme det hele væk, når røret er uden luft. Dog overraskende vanskeligt at puste røret 100 procent op. Hvis den ikke er oppustet korrekt, vil brikkerne bevæge sig. Ideen er god, men jeg tvivler på funktionaliteten på sigt«.

Tobias Eifler: »Emballagen signalerer god kvalitet. Måtten er ret tyk og virker ekstremt resistent. Gode elastikbånd. Men måtten er for stor. Brugeren ville nok klippe den mindre. Super interessant at se noget andet end pap/plastikrør. Men man kunne godt frygte, at det oppustelige rør mister luft efter en uge eller mere. Jeg foretrækker et stabilt rør«.

Læs mere:

Læs mere