0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Det nye buræg? Turbokyllingen er pludselig truet på livet

Inden for blot en uge har både Lidl og flere store restaurantkæder droppet den hurtigvoksende industrikylling, ross 308. Det kan være det første skred i en lavine.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Joachim Adrian
Foto: Joachim Adrian

Turbokyllingen med racenavnet ross 308 er avlet til at have et abnormt brystparti - det vejer cirka en tredjedel af den samlede vægt for en slagtet kylling.

Forbrug
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Forbrug
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

I den gennemsnitlige danskers øjne er der ikke meget, der slår et velstegt lår, et ovnbagt bryst eller en helstegt kylling. Det er den mest populære varme middagsret blandt danske forbrugere – mere populær end selv pizza.​​

I langt de fleste tilfælde er det en kylling af racen ross 308, avlet af den multinationale virksomhed Aviagen, som de danske forbrugere sætter tænder i. Men den forkætrede industrikylling er nu på blot en enkelt uge blevet ramt af så hårde angreb, at det kan betyde enden for ross 308’s årtier lange sejrsgang på danske spiseborde.

For en uge siden kunne cafékæden Espresso House – med 66 cafeer – meddele, at de i fremtiden kun vil servere ’velfærdskyllinger’.Tirsdag meddelte butikskæden Lidl, at den fra marts udfaser industrikyllingen og dermed erstatter salget af mere end 3,5 millioner kyllinger med andre racer med bedre dyrevelfærd.

Onsdag fulgte Danmarks største hotelkæde, Scandic Hotels, der på sine 26 restauranter sælger 45 tons kylling om året, trop og fortalte, at den også dropper industrikylling til fordel for langsommere voksende kyllinger med statens dyrevelfærdsmærke.

Også tankstationerne i Q8 og restauranterne i Letz Sushi har udfaset industrikylling. Internationalt er kæden Ikea, der årligt serverer mad til 650 millioner kunder på sine restauranter, gået i gang med en udfasningsplan, der skal være færdiggjort inden 2025.

Få det store overblik for 1 kr.

Prøv den fulde adgang til Politiken.dk, apps, podcast og meget mere for kun 1 kr. De hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Læs mere

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Podcasts