I den gennemsnitlige danskers øjne er der ikke meget, der slår et velstegt lår, et ovnbagt bryst eller en helstegt kylling. Det er den mest populære varme middagsret blandt danske forbrugere – mere populær end selv pizza.
I langt de fleste tilfælde er det en kylling af racen ross 308, avlet af den multinationale virksomhed Aviagen, som de danske forbrugere sætter tænder i. Men den forkætrede industrikylling er nu på blot en enkelt uge blevet ramt af så hårde angreb, at det kan betyde enden for ross 308’s årtier lange sejrsgang på danske spiseborde.
For en uge siden kunne cafékæden Espresso House – med 66 cafeer – meddele, at de i fremtiden kun vil servere ’velfærdskyllinger’.Tirsdag meddelte butikskæden Lidl, at den fra marts udfaser industrikyllingen og dermed erstatter salget af mere end 3,5 millioner kyllinger med andre racer med bedre dyrevelfærd.
Onsdag fulgte Danmarks største hotelkæde, Scandic Hotels, der på sine 26 restauranter sælger 45 tons kylling om året, trop og fortalte, at den også dropper industrikylling til fordel for langsommere voksende kyllinger med statens dyrevelfærdsmærke.
Også tankstationerne i Q8 og restauranterne i Letz Sushi har udfaset industrikylling. Internationalt er kæden Ikea, der årligt serverer mad til 650 millioner kunder på sine restauranter, gået i gang med en udfasningsplan, der skal være færdiggjort inden 2025.
Der skete en fejl, prøv igen senere
Der skete en fejl, prøv igen senere eller søg hjælp via vores kundecenter
Få det store overblik for 1 kr.
Prøv den fulde adgang til Politiken.dk, apps, podcast og meget mere for kun 1 kr. De hurtigste er i gang på under 34 sekunder.
Læs mereEr du under 30 år og udeboende? Få halv pris her
Allerede abonnent? Log ind