Lynkaffe. Espressokapsler er en nem og hurtig måde at brygge en epsresso på. Dommerne er dog enige om, at det ikke kan leve op til en rigtig kop epsresso.
Foto: Rune Pedersen

Lynkaffe. Espressokapsler er en nem og hurtig måde at brygge en epsresso på. Dommerne er dog enige om, at det ikke kan leve op til en rigtig kop epsresso.

Fødevarer

Smagstestere advarer: Kapselkaffe er kaffens dåsemad

Nespressos populære kapsler dumper smagstest af nemme bønner.

Fødevarer

Plop. Klik. Bruuuum. Så er kaffen klar.

Det er usædvanlig nemt at lave en hurtig espresso i en kapselkaffemaskine, og danskerne er da også tossede med kapselkaffe.

Siden kapslerne holdt deres indtog på det danske marked, er salget af maskiner og kapsler kun gået én vej: opad.

LÆS ARTIKEL

»Salget af kapselmaskiner har de seneste år udviklet sig eksplosivt«, siger Frederik Danvig, communications manager hos Elgiganten, og fortsætter:

»Totalt set sælger vi i dag omtrent lige så mange kapselmaskiner som almindelige kaffemaskiner, men væksten i antallet af kapselmaskiner er fordoblet over de seneste år, så kapselkaffe er virkelig en trend, som danskerne har taget til sig«.

Danskernes – og mange andre nationaliteters – smag for kapselkaffe har gjort, at udvalget af kaffekapsler kan virke næsten uoverskueligt.

Og at der nærmest er krig på markedet. I 2012 forsøgte fødevaregiganten Nestlé, der bl.a. står bag Nespresso, at forbyde andre producenter at fremstille kaffekapsler, der passede til Nespresso-maskiner. En domstol i Tyskland afgjorde imidlertid, at Nestlé ikke kunne forhindre andre typer kapsler i at snige sig ned i deres maskiner.

Irmas kaffe er bedst
Nespresso havde – viser Politikens test – god grund til at være bekymret. De bedst placerede kapsler testen passer nemlig ganske vist til Nespresso-maskinen, men er ikke produceret af Nespresso selv. Især Irmas Udvalgte Espresso, Magasins eget mærke, Espresso Forte, og testens billigste kaffe, Mocca Club fra Netto, får pæne ord med på vejen.Om end bemeldte pæne ord skal tages med et vist forbehold:

»Ligesom frysetørret kaffe smager anderledes end rigtig kaffe, smager kapselkaffe anderledes end rigtig espresso – og jeg vil til enhver tid foretrække det sidste. En espresso er grundlæggende defineret ved bryggemetoden – der brygges som regel på 7-9 gram bønner, ved 9 bars tryk, en temperatur på 92-93 grader og en gennemløbstid på 25 sekunder. I den optik kan man ikke kalde kapselkaffe for rigtig espresso. Men inden for genren er f.eks. Irmas kapsel-espresso god«, siger en af testens dommere, Marie Holm, kaffeelsker, madskribent og kogebogsredaktør, der har skrevet om emnet i årevis. Ros for cremaen

Meddommer Mira Arkin, madblogger og opskriftsudvikler, siger:

LÆS OGSÅ »Der er langt fra rigtig espresso til kapselvarianten, men man må sige, at det er nemt at lave kapselkaffe. Det er nok derfor, så mange danskere køber kapselmaskiner. Men uanset hvor meget de reklamerer for det, smager det ikke fantastisk, selv om de skal have ros for at lave pæn crema. Hvis jeg skulle vælge imellem en mand, der lignede George Clooney, og som havde en kapselmaskine, og en nørd, der forstod at betjene en rigtig espressomaskine, ville jeg vælge den sidste. Men jeg er også kæreste med en ingeniør«. De to dommere kritiserer mange af kafferne for at være baseret på for hårdt ristede bønner. Marie Holm siger:

»Jeg indrømmer, at jeg personlig foretrækker de lysere ristede kaffer, men nogle af de kaffer, der er med i testen, er ikke bare mørkristede, men ekstremt hårdt ristede. Det kan være, fordi det er den type ristning, de fleste danskere foretrækker, men det kan altså også være noget, man gør for at skjule en dårlig smag fra ikke så gode bønner«.

»Man betaler meget for kapslerne – penge, som dermed ikke er gået til gode bønner«, supplerer Mira Arkin.

Endelig hæfter de kaffeslubrende smagsdommere sig ved, at ingen af kapselkafferne virker rigtig friske.»Espressobønner kan normalt kun holde deres aroma i seks uger, når de er blevet ristet – de her kapsler kan holde sig meget længere, men der er altså også flere af dem, der smager støvede og lidt hengemte. Som kaffens dåsemad«.

Research: Benedikte Lundberg og Karoline Krog Vind

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  An image posted by Oscars show host Ellen DeGeneres (bottom row, 4th L) on her Twitter account shows movie stars, including Jared Leto, Jennifer Lawrence, Meryl Streep (bottom row L-3rd L), Channing Tatum, Julia Roberts, Kevin Spacey, Brad Pitt, Lupita Nyong'o, Angelina Jolie (top row L-R) and Bradley Cooper (bottom row, 2nd R), as well as Nyong'o's brother Peter (bottom row, R), posing for a picture taken by Cooper at the 86th Academy Awards in Hollywood, California March 2, 2014. The self-portrait tweeted by host DeGeneres and actors taken during Hollywood's annual Academy Awards ceremony on Sunday quickly became the most shared photo ever on Twitter. Picture taken March 2, 2014. REUTERS/Ellen DeGeneres/Handout via Reuters (UNITED STATES - Tags: ENTERTAINMENT MEDIA TPX IMAGES OF THE DAY PROFILE) ATTENTION EDITORS

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen
  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen

  Henter…

  På søndag er der Oscar-uddeling i Los Angeles. Og for første gang siden 1989 vil showet finde sted uden en vært – et job, som bliver kaldt det værste i Hollywood i øjeblikket. For i en tid, hvor alt er syltet ind i værdipolitiske diskussioner, kan ingen længere samle os alle i et fælles grin.

 • Kvinder efter flugt fra Baghouz i det østlige Syrien. Foto: Fadel Senna / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?
  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?

  Henter…

  USA’s tilbagetrækning fra Syrien har gjort spørgsmålet om de danske IS-krigere højaktuelt. Skal vi tage dem hjem igen, efter at de har kæmpet for et verdensomspændende islamisk kalifat? Og har vi en forpligtelse over for de danske børn, der er blevet født undervejs i kampene?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

Forsiden

Annonce