Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Frygt. I seks ud af ti børnehaver giver debatten om børns frie leg - og til tider seksuel betonede leg  anledning til konflikter mellem pædagoger og forældre.
Foto: MARTHIAS CHRISTENSEN

Frygt. I seks ud af ti børnehaver giver debatten om børns frie leg - og til tider seksuel betonede leg anledning til konflikter mellem pædagoger og forældre.

Familieliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Forfatter: »Forældre går i panik, hvis de hører om 'doktorleg'«

Forfatteren til bøger om børns seksualitet er ikke i tvivl om, at det er pædofilispøgelset, som gør børns seksualitet til tabu.

Familieliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I mange af landets børnehaver har bare numser og andet, der har at gøre med nøgenhed og nedre regioner, cirka samme virkning som ordet ’bombe’ i lufthavnens sikkerhedskontrol.

Det er ikke noget, man spøger med.

»Jeg er overrasket over, at spørgsmål om børns seksuelt betonede leg og nøgenhed fylder så meget. De har været diskuteret i seks ud af ti børnehaver og giver anledning til konflikter mellem forældre og pædagoger i hovedparten«, siger en af forfatterne til undersøgelsen ’Doktorleg i børnehaven’, journalist Anna Louise Stevnhøj.

Siden midten af 1990’erne har hun skrevet flere bøger om børn og unges seksualitet, bl.a. for Børns Vilkår, og det slår hende, at der siden da er sket markante forandringer i omverdenens tilgang til tre- til seksårige børns udvikling på det felt.

LÆS ARTIKEL

Dengang blev nysgerrighed i forhold til det seksuelle opfattet som en naturlig del af børnenes udvikling. De færreste tog anstød af, at små børn lå oven på hinanden og legede samleje eller aftalte, ’hvis jeg må se din, må du se min’. Det var også normalt, at der blandt børnehavernes billedbøger var eksemplarer af ’Ælle-bælle-bolle-bogen’ og lignende. Men det er slut. Nu er pædagogerne bange for, at forældrene bliver forargede.

»Det kommer fuldstændig bag på forældre, at deres børn interesserer sig for den slags og synes, det er spændende og sjovt at lege doktor. Mange forældre går nærmest i panik, hvis de hører om den form for leg«, siger Anne Louise Stevnhøj, der ikke er i tvivl om årsagen til den markante normændring:

Forældregenerationen er vokset op med medieomtale af pædofilisager, og frygten for, at ens barn udsættes for overgreb, er så stor, at de ubevidst trækker en voksen tankegang hen over selv den mest uskyldig børneseksualitet.

LÆS ARTIKEL

Oppisket stemning

Konflikterne mellem forældre og personale opstår typisk, fordi forældre ryger helt op i det røde felt, når de har hørt ’et eller andet’, pisker en stemning op og drager forhastede konklusioner. Som for eksempel i en børnehave, hvor nogle forældre havde hørt, at børnene puttede legoklodser op i numsen. »Det viste sig, at børnene havde sat klodserne mellem balderne, for så kom de til at lugte så dejligt af numse – sådan er børnehavebørn. Et godt eksempel på, hvor let det kan gå galt, blandt andet fordi børn er meget upræcise i deres beskrivelser«. Men det kan også være et problem, at bekymrede forældre ikke føler, de kan få personalet i tale. Måske fordi de har forskellige opfattelser af, hvad der er i orden, måske fordi de ansatte føler sig rådvilde – måske har de aldrig diskuteret, hvordan sådan nogle episoder håndteres.LÆS ARTIKEL Pædofilispøgelset huserer nemlig over det hele. Flere kommuner og børneinstitutioner afviste at deltage i kortlægningen af børnehavebørns seksuelle lege og adfærd, fordi de ikke ønskede at sætte fokus på og blive forbundet til emnet med risiko for at skabe uro hos forældrene. Kun 20 procent af børnehaverne har arbejdet med emnet i læreplaner eller lignende, og endnu færre berører det i infomateriale til forældre.Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden