0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

    Alt om Moderne kærlighed

Ingen kontrol af livsfarlige pejse

Farlige biopejse sælges uden kontrol. Det kan koste liv, mener Forbrugerrådet.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Fra forsøget med at gentage eksplosionen i biopejsen fra cafeteriaet i Brøndby Hallen i går.

Familieliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Familieliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Eksemplerne står i kø.

I efteråret 2007 blev en 16-årig pige alvorligt forbrændt, mens to mænd i april 2007 led samme skæbne - den ene blev fik så kraftige forbrændinger, at han var i livsfarligt. Og senest er der konstateret ulykker i en restaurant i Brøndby Hallen samt på Færøerne.

De såkaldte biopejse, der drives af brændslet bioethanol, har længe været i skeptikernes søgelys, og med de seneste ulykker, hvor pejsene er eksploderet meget pludseligt, er mistroen taget til.

LÆS ARTIKEL

Alligevel er der ingen særlig kontrol på området, og det bekymrer Forbrugerrådet.

»Der skal være nogle sikkerhedskrav før, at man overhovedet må sælge de her pejse. Alle bør typegodkendes, så man som forbruger har vished for, at sikkerheden er i orden«, siger ingeniør i Forbrugerrådet, Helen Amundsen.

Biopejse kræver i dag ingen godkendelse, men skal leve op til produktsikkerhedslovens generelle krav. Det er imidlertid ikke godt nok, mener Helen Amundsen.

Advarede allerede i 2007
»Vi har allerede haft nogle meget alvorlige uheld. Blandt andet et, som kunne have kostet en fyr livet. Så der bør tages kraftigt hånd om det her«, siger hun.

Helt tilbage i 2007 advarede Forbrugerrådet danskerne mod at købe en biopejs. Det skete blandt andet på baggrund af de to alvorlige hændelser og fordi forbrugere berettede om hovedpine og kvalme efter brug af pejsen. Og situationen er ifølge Helle Amundsen stadig uholdbar. Forbrugerrådet advarede dengang forbrugerne mod at købe biopejsene, før der forelå en generel sikkerhedsvurdering af pejsene fra Sikkerhedsstyrelsen.

Undersøgelse i gang
Sikkerhedsstyrelsen oplyser, at man i øjeblikket er i gang med en større undersøgelse af flere biopejse for at spore eventuelt farlige produkter.

LÆS ARITIKEL

Presseansvarlig Dorthe G. Rasmussen erkender, at enkelte pejse kan være farlige og henviser til Sikkerhedsstyrelsens egne retningslinjer til forbrugeren.

»Man skal være forsigtig med det her produkt. Det er også derfor, vi har udarbejdet nogle gode råd om, hvordan man skal omgås det«, siger Dorthe G. Rasmussen.

LINKSe Sikkerhedsstyrelsens råd her(eksternt link)

Hun oplyser, at Danmark arbejder hårdt for at få udarbejdet fælles regler på området i EU-landene.

Ifølge hende er en naturlig forklaring på, hvorfor man ikke efterkommer Forbrugerrådets opfordring til at skrue op for kontrollen.

»Vi lever i et retssamfund og kan ikke bare lave særlige krav i Danmark. Det er netop derfor, vi arbejder på at få udarbejdet nogle standardregler på EU-plan«, siger hun.

Importørens ansvar

Men hvornår vil de regler være på plads?

»Standardiseringsarbejdet har stadig lange udsigter, men jeg synes, vi gør det, vi kan«.

Bør man ikke stoppe salget af biopejse, indtil man ved har fået lokaliseret de farlige produkter?

»Man skal huske på, at det er den enkelte importørs ansvar at bringe lovlige og sikre produkter i omløb, og vi kan ikke på baggrund af enkelte tilfælde dokumentere, at hele produktgruppen er farlig«.

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce