Foto: Peter Sætternissen
Sundhed

Mange danskere lider af pollenallergi uden at vide det

Næsten hver femte har symptomer på pollenallergi uden at være i behandling.

Sundhed

En fjerdedel af alle voksne danskere lider af pollenallergi.

Det svarer til cirka en million danskere, der plages af kløende øjne, løbende næser og nys, når træerne står i flor om foråret.

Men en ny undersøgelse fra Astma-Allergi Danmark viser, at yderligere 18 procent af os sandsynligvis går rundt med symptomer på pollenallergi, uden at have fået stillet diagnosen. Det vil altså sige, at henved 4 ud af 10 voksne danskere lider af pollenallergi.

I undersøgelsen svarer de 18 procent udover de diagnostiserede pollenallergikere, at de oplever flere symptomer på pollenallergi.

Lignende undersøgelse

Tallene kommer ikke bag på professor ved Allergicentret på Odense Universitetshospital Carsten Bindslev Jensen, der selv har lavet en lignende undersøgelse af, hvor mange der lider af symptomer på pollenallergi, uden at være i behandling.

I Allergicentrets undersøgelse lå det samlede tal for, hvor mange der har symptomerne dog på 35 og ikke 42 procent, som i undersøgelsen fra Astma-Allergi Danmark.

»Jeg tror bestemt, at der er flere der har pollenallergi end dem, der i dag er i behandling«, siger Professor Carsten Bindslev Jensen.

Overlæge Charlotte Mørtz er ligeledes ansat ved Allergiklinikken på Odense Universitetshospital. Hun mener, at mange går rundt og tror, at deres pollenallergi er en simpel forårsforkølelse.

»Der er formentlig mange, der går og føler sig uoplagte og snottede i pollensæsonen, uden at tænke på, at det kunne være pollenallergi«, siger Charlotte Mørtz.

Men Charlotte Mørtz minder samtidigt om, at der også kan være andre grunde til en løbende næse.

»Men man kan altså også godt have snue, uden at der er tale om pollenallergi. Hvis næsen for eksempel løber hele året, er der jo ikke tale om pollenallergi«, siger Charlotte Mørtz.

Mange fejlbehandles

Har man fået diagnosen pollenallergi, er der flere former for behandling. Man kan både blive vaccineret mod allergien eller få receptordineret medicin, der skal tages regelmæssigt. Ifølge undersøgelsen fra Astma-Allergi Danmark er det dog gældende for 45 procent af de diagnosticerede pollenallergikere, at de køber deres medicin i håndkøb.

Det er dog ifølge professor Carsten Bindslev Jensen ikke den rigtige behandlingsform.

»Der er mange, der behandler deres høfeber helt forkert. Man behandler ikke høfeber ved at tage en håndkøbspille, når symptomerne melder sig. Medicinen skal tages forebyggende og regelmæssigt«. Siger Carsten Bindslev Jensen.

Det kan have store konsekvenser for den enkelte, hvis ikke allergien behandles rigtigt. Ifølge Carsten Bindslev Jensen består ubehaget ikke kun i at skulle pudse næse hele tiden.

»Typisk lider folk under at have koncentrationsbesvær og problemer med at sove, fordi næsen er stoppet og øjnene konstant klør og løber i vand, eller at man nyser 100 gange om dagen «, siger Carsten Bindslev Jensen.

Dårlig livskvalitet

Mange pollenallergikere kan nikke genkendende til Carsten Bindslev Jensens beskrivelse. I hvert fald svarer 42 procent af pollenallergikerne i Astma-Allergis undersøgelse, at de oplever decideret nedsat livskvalitet.

Allergikerne i undersøgelsen melder om at være irritable, have mindre overskud og mindre lyst til at være sociale under pollensæsonen. Ligeledes finder allergikerne det generende, at de har røde øjne og hævede ansigter, og at de er afhængige af deres medicin.

Ifølge Astma-Allergi Danmark er den rigtige diagnose og behandling helt central for at komme de gener, som så mange oplever ved pollenallergi, til livs. Vicedirektør i Astma-Allergi Danmark mener, at der er brug for fokus på den rigtige behandling.

»Mange har måske måske gennem mange år følt sig sløv og træt i pollensæsonen, fordi man enten ikke har fået behandling, eller fordi man har behandlet forkert. Men det gør simpelthen en kæmpe forskel for folk, når de opdager, at den rigtige behandling kan gøre dem mere eller mindre symptomfri«, siger Anne Holm Hansen.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce