Målsætning. Sundhedsminister Sophie Løhde (V) vil arbejde for, at unge danskere i fremtiden ikke bliver rygere.
Foto: Torben Stroyer (arkiv)

Målsætning. Sundhedsminister Sophie Løhde (V) vil arbejde for, at unge danskere i fremtiden ikke bliver rygere.

Sundhed

Sundhedsministeren: Vi skal have Danmarks første røgfri generation i 2030

Lovgivning alene får ikke færre til at ryge. Det handler også om kulturændringer og lovhåndhævelse. Men noget skal ske, siger sundhedsminister Sophie Løhde.

Sundhed

»Der er ingen tvivl om, at rygning er den største dræber overhovedet, som hvert år koster alt for mange menneskeliv. Det tror jeg, at alle godt ved. Derfor skal vi lave en indsats, så færre føler sig tiltrukket af tobak, og vi kan motivere endnu flere til at holde op med at ryge«.

Sådan siger sundhedsminister Sophie Løhde (V) oven på en rapport fra Sundhedsstyrelsen, der viser, at rygning hvert år slår 13.600 danskere ihjel.

Ministeren påpeger, at det danske samfund og politikerne har et »helt særligt ansvar, så børn og unge ikke overtager fortidens dårlige vaner«. Derfor har hun med regeringens udspil til kræftplan 4 sat særligt fokus på unge og tobak.

»Vi har sat os det ambitiøse mål, at vi i 2030 skal have Danmarks første røgfri generation«.

Hvordan vil I opnå det, så det ikke bare lyder flot på papiret?

»Kunne man trække i ét håndtag og indfri den ambitiøse målsætning om en røgfri generation, ville det være fantastisk. Det kan man ikke. Vi skal spille på mange strenge, og vi foreslår eksempelvis at ændre rygeloven, så vi sløjfer den i dag helt ulogiske forskel, der er, hvor man må ryge på erhvervsskoler, men ikke på gymnasier. Vi kan jo se, at der er en markant forskel i deres rygemønster. 37 procent ryger dagligt på erhvervsskolerne, mens det ’kun’ er 12 procent på gymnasierne. Derudover vil vi drøfte røgfri skoletid (hvor eleverne slet ikke må ryge, hverken på eller uden for matriklen i skoletiden, red.), når vi skal revidere rygeloven. Der er ingen tvivl for mig om, at børn, cigaretter og skoletid hører bare slet ikke hænger sammen«.

Der er meget dialog og lidt lovgivning mod rygning i regeringens kræftplan 4 ...

»Vi kan hverken forbyde eller afgiftspålægge os ud af udfordringerne på tobaksområdet. Det handler om det, der er sværest at ændre: kulturen hos unge. Vi står med det grundlæggende problem, at alt for mange unge synes, det er sejt at ryge«.

»Vi kan ikke fra Christiansborg gøre det uncool at være ryger. I dag er der også allerede en aldersgrænse på 18 år for at købe tobak, men ingen unge har problemer med at få lov til at købe tobak, så du kan have god lovgivning, men hvis den ikke efterleves i praksis, er vi lige vidt«.

Hvordan vil du få loven overholdt?

» Jeg er stor fortaler for, at vi skal ansvarliggøre dem, der langer cigaretter over disken til de unge. Vi skal incitere på partnerskab med erhvervslivet, detailhandel og restaurationer, så vi sikrer os, at lovgivning og aldersgrænserne for køb af alkohol og tobak bliver overholdt«.

Sundhedsstyrelsen foreslog i det faglige oplæg til kræftplan 4, at cigaretter gemmes væk under disken, og der indføres højere tobaksafgifter, da færre unge så vil ryge. Hvorfor har regeringen ikke lyttet ?

SE OGSÅ:

»Jeg har intet religiøst forhold til tobaksafgifter. Afgifterne har været hævet flere gange, alligevel er de unges lyst til at ryge samtidig steget. Det er et godt eksempel på, at afgiftstigninger ikke kan stå alene. Der skal mere til. Og så må man også gøre sig klart, at en smuglercigaret fra Polen ikke er mindre sundhedsskadelig end en cigaret købt i Danmark«.

Liberal Alliance og Dansk Folkeparti ønsker ikke markante stramninger på rygeområdet. Er du mere optaget af dit parlamentariske grundlag end af folkesundheden?

»Nej, jeg er optaget af, at regeringen får ført sin politik igennem og leverer resultater til gavn for danskerne. Og hvem der vil være med til at løfte ansvaret, må jeg så se på. Derfor indbyder jeg også alle partier og håber, at alle vil bakke op om en røgfri generation i 2030. Det vil være mærkværdigt, hvis man som parti går ind for det modsatte«.

Ryger du stadig?

»Nej, så jeg er en af dem, der ved, hvor svært det er at stoppe«.

LÆS RAPPORTEN:Sygdomsbyrden i Danmark

Vil du ikke gå glip af de nyeste artikler fra Lars Igum Rasmussen eller sundhed, så klik på ’Følg’-knappen i toppen af denne artikel. Så dukker de automatisk op i Din Strøm, når du er logget ind på Politiken.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce