Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Jens Dresling
Foto: Jens Dresling

Overlæge Søren Lars Følsgaard i en operationsstue på Anæstesi-afdelingen på Gentofte Hospital med Sundhedsplatformen til højre.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Nyt it-system giver færre behandlinger og milliontab for sygehuse

Politikerne i Region Hovedstaden ruster sig til tab på op mod 430 millioner i år. Den nye sundhedsplatform fører til færre behandlinger.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hospitalerne i Region Hovedstaden behandler færre patienter, end de skal efter planerne, og det betyder, at hovedstadsregionen som den første nogensinde risikerer at gå glip af flere hundrede millioner kroner i tilskud fra staten. Pengene udbetales, når en region udfører det antal behandlinger, der er aftalt med regeringen.

En del af forklaringen er, at lægerne bruger så meget tid på det nye it-system – Sundhedsplatformen – at de ikke kan nå at behandle så mange patienter.

Samlet tegner det til, at regionen i 2016 vil få en mindre indtægt på 100 millioner kroner på grund af Sundhedsplatformen, mens den mindre indtægt i år kan blive på 430 millioner kroner.

»Det er rigtig ærgerligt. Det var forventeligt, at vi ville gå ned i aktivitet, men ikke i det omfang. Problemerne har vist sig større, end vi troede«, siger regionsformand Sophie Hæstorp Andersen (S).

Regionerne skal efter aftale med regeringen levere 2 procent flere behandlinger hvert år. Alle regioner skulle senest 10. marts have indberettet det antal behandlinger, de foretog sidste år. På det tidspunkt viste tallene fra Region Hovedstaden ifølge Politikens oplysninger, at der var sket et direkte fald fra 2015 til 2016.

Regionen fik dog af Sundhedsministeriet en ekstra frist frem til udgangen af maj til at indberette aktivitet på hospitalerne i Herlev og Gentofte og på Rigshospitalet, som blev koblet på Sundhedsplatformen sidste år. Men det vil ikke ændre på, at regionen i 2016 vil have præsteret mindre end aftalt med regeringen.

Regionens økonomer forudser i 2016 samlede mindreindtægter på 100 millioner kroner, som »i overvejende grad« kan henføres til Sundhedsplatformen. Indtægtstabet »kan blive større«, fremgår det af den præsentation, som politikerne i regionens forretningsudvalg fik i tirsdags.

Kan miste pengene i løkkeposen

Og endnu værre ser det ud i 2017, hvor resten af regionens hospitaler bliver koblet på det nye it-system. Her arbejder økonomerne med forskellige scenarier, der viser tab på op til 430 millioner kroner. Det skyldes blandt andet, at der ifølge økonomerne er »risiko for«, at regionen ikke kan leve op til aftalen med regeringen om at levere 2 procent flere behandlinger. Region Hovedstaden vil dermed i givet fald blive den første region, der ikke lever op til aftalen med regeringen. Og dermed vil regionen gå glip af udbetalinger fra det, der populært kaldes ’løkkeposen’, da det var Lars Løkke Rasmussen (V), der indførte ordningen som sundhedsminister.

Vi er nødt til at optimere systemet

»Det er en ny tilstand, som er anderledes end det, vi har prøvet før«, siger Sophie Hæstorp Andersen.

Risikoen for det økonomiske tab har fået regionen til at gardere sig i de kommende år. En besparelse på omkring 300 millioner kroner, som især skyldes lavere udgifter til medicin i 2017, er blevet reserveret til at imødegå indtægtstabet.

»Når jeg har en koncerndirektør, der fortæller mig, at der er en risiko for et indtægtstab på 430 millioner kroner i 2017, så er jeg nødt til at tage det for gode varer. Jeg håber ikke, at det bliver det niveau, men nu reserverer vi pengene, så vi kan bruge dem til at dække det, der kan være et hul i kassen«, siger regionsformanden.

Martin Geertsen (V), siger, at politikerne var forberedt på, at der ville være en nedgang i aktiviteten på grund af det nye it-system.

»Men der ser også ud til at være en nedgang i aktiviteten på grund af andre forhold, som vi ikke kender, og det bekymrer mig«.

»Hvis andre regioner ikke efterspørger vores tilbud så meget længere, eller hvis de ikke er gode nok, så betyder det, at vi skal ud at skære i budgetterne for de kommende år. Og så vil vi få en diskussion om, hvorvidt det skal være varme hænder eller administrationen, der skal skæres«.

Problemet kan være midlertidigt

Sundhedsplatformen til 2,1 milliard kroner er af en række læger blevet kritiseret for at være alt for omstændeligt og tvinge dem til at bruge tiden på at indtaste koder i stedet for at behandle patienterne. Det store spørgsmål er, om der vil være tale om en vedvarende nedgang i hospitalernes aktivitet, eller om det kun er et midlertidigt problem.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Forventningen er, at vi kommer op på niveau igen

»Det kan man ikke vide, men vi kan se, at aktiviteten er på vej op igen på Herlev og i Gentofte. Så forventningen er, at vi kommer op på niveau igen«, siger den konservative Erik Lund.

Karin Friis Bach (R) frygter ikke, at der er tale om en vedvarende nedgang.

»Jeg tænker, at der er tale om en éngangsudgift«, siger hun.

Sophie Hæstorp Andersen siger, at problemerne »ikke må vare ved«.

»Vi er nødt til at optimere systemet, så vi kommer tilbage på det antal behandlinger, vi skal have. Men det tager tid at få det optimeret og skræddersyet til den kliniske virkelighed«.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden