EU's videnskabsakademi fraråder homøopatisk behandling, da det ikke har effekt, og patienter risikerer forværring af sygdom.
Foto: PELLE RINK

EU's videnskabsakademi fraråder homøopatisk behandling, da det ikke har effekt, og patienter risikerer forværring af sygdom.

Sundhed

EU's videnskabsfolk skærer igennem: Homøopati virker ikke

Den videnskabelige dokumentation for homøopati er tynd og kan ikke gentages uanset sygdom. Faktisk kan dråberne skade patienterne.

Sundhed

Det er vidt udbredt i det officielle tyske sundhedsvæsen, hvor læger ordinerer særlige dråber med specielle egenskaber mod en række lidelser.

Det er udbredt og populært i andre europæiske lande, men primært i det alternative sundhedsvæsen.

Men uanset udbredelse - homøopati virker ikke.

Det har EU's videnskabsakademi, European Academies Science Advisory Coulsil, EASAC, netop konkluderet i et offentligt statement om homøopati ondag.

I oktober-udgaven af det anerkendte lægevidenskabelige tidsskrift Journal of Internal Medicine får EU-statementet omtale.

Videnskabsfolkene fra EU fastslår, at der ikke findes solid, videnskabelig dokumentation for dråberne effekt, hvis man undersøger behandlingseffekten på samme måde, som når alle andre lægemidlers effekt skal dokumenteres.

Faktisk går EU's videnskabsfolk så langt, at de advarer mod homøopatisk behandling, da folk, fordi de tror og håber på effekt af en homøopatisk behandling, vil kunne vælge at udskyde den traditionelle, evidensbaseret behandling. I den tid kan en sygdom blive forværret, fordi patienter ikke i tide opsøger dokumenterbar hjælp.

EASAC-statementet bygger på en række analyser, der allerede har været offentliggjort i autoritative tidsskrifter. EU's formål er at sikre evidensbaseret viden til patienter og borgere i hele EU, ligesom myndigheder og sundhedsvæsen på tværs af Europa kan bruge statementet som fundament for beslutninger.

EU's videnskabsfolk fastslår på de 12 sider:

 • De effekter, som homøopatiske behandlinger lover, er usandsynlige og uforenelige med etablerede videnskabelige metoder
 • EASAC anerkender, at placeboeffekt kan forekomme hos patienter, men EASAC er enige med tidligere, omfattende undersøgelser, der konkluderer, at der ikke er nogen kendte sygdomme, hvor der findes solid, videnskabelig dokumentation for, at homøopati har en effekt udover placebo, som kan blive genskabt.
 • Anbefaling af homøopati kan udsætte patienter for en signifikant risiko, hvis de udsætter behandling med evidensbaseret medicin.
 • Homøpatiske lægemidler bør hverken blive godkendt eller registreret af EU's nationale lægemiddelmyndigheder som et lægemiddel, da produkterne hverken kan demonstrere effekt, sikkerhed eller kvalitet på objektive, verificerbare måder, som står mål med påstandene om de homøopatiske dråbers effekt.
 • Evidensbaserede sundhedsvæsenet bør ikke yde tilskud til homøopatiske produkter eller behandlere - med mindre, de kan dokumentere effekt og sikkerhed i solide forsøg.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

Forsiden

Annonce