Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

Forskere kan ikke forklare stigning: Antallet af legionella-udbrud er fordoblet på fem år

Statens Seruminstitut kan ikke forklare, hvorfor flere rammes af den potentielt dødelige legionærsyge.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

På fem år er antallet af danskere, der rammes af den potentielt dødelige legionærsyge, fordoblet. Og Statens Seruminstitut ved ikke hvorfor.

Det skriver TV2.

Legionella-bakterien, der kan give legionærsyge, er senest blevet konstateret i flere lejligheder i foreningen Afdeling 74 Nørregade/Nørreports 98 lejligheder i Aarhus.

Det fortæller projektchef i Arbejdernes Andelsforening Morten Strunge til TV2.

»Vi har konstateret, at der er et par lejligheder, hvor der er legionella i vandsystemet«, fortæller projektchef i Arbejdernes Andelsforening Morten Strunge, til TV 2.

Legionella er en bakterie, der forekommer naturligt i vand. Bader man i vand med legionella, bliver man smittet, hvis man indånder vandet, når det forstøver.

Sygdommen er en farlig type lungebetændelse, som giver feber, hovedpine og ondt i musklerne, men kan modsat ikke bare kureres med penicillin.

Flere mænd end kvinder rammes

Legionærsyge tages meget alvorligt, hvorfor patienter ofte bliver indlagt. Det forklarer seniorforsker ved Statens Serum Institut Søren Uldum til TV2.

»Det er en alvorlig sygdom. De fleste tilfælde, som vi får indberetninger om, er hospitalsindlagt – og det er ofte en forholdsvis lang indlæggelse. Og dødeligheden er høj stadigvæk«, siger forskeren til TV 2.

»Vi har faktisk ikke kunne se et fald i dødeligheden over årerne. Selv om vores diagnostik er blevet bedre, så er der stadig en dødelighed på 10-15 procent«.

I 2013 blev 113 danskere ramt af legionærsygdom, men sidste år var tallet steget til 264. Statens Seruminstitut kan dog ikke forklare hvorfor.

»Vi ved faktisk ikke, hvorfor vi har set den her stigning over de seneste fem år«, siger Søren Uldum til TV 2.

Legionærsyge rammer typisk ældre og svækkede. Omkring dobbelt så ofte rammer den mænd i forhold til kvinder. Der bliver meget sjældent smittet fra person til person, skriver Statens Serum Institut på deres hjemmeside.

ritzau

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Indefra USA's voksende White Power-bevægelse
  Fik du hørt: Indefra USA's voksende White Power-bevægelse

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om hvid racisme og White Power-bevægelsen i USA.

 • Finn Frandsen

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Er vi på vej mod det sidste muh?
  Fik du hørt: Er vi på vej mod det sidste muh?

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om koens fremtid.

Forsiden