0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Jens Dresling
Foto: Jens Dresling
Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Nu er der enighed om, hvordan dansk corona-app skal se ud

Et flertal i Folketinget ønsker, at appen skal være et værktøj til at stoppe smittekæder med coronavirus.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Det bliver snart muligt for coronasmittede borgere anonymt at give besked videre til personer, de har været tæt på, hvis de får konstateret coronavirus.

Et flertal af Folketingets partier er fredag blevet enige om, hvordan en kommende corona-app til netop smitteopsporing skal se ud.

Det oplyser Sundheds- og Ældreministeriet.

Appen bliver kaldt 'smitte|stop', og det er frivilligt, om man vil bruge den. Vælger en borger at downloade appen, bliver al data herom gemt på borgernes mobiltelefoner.

Informationen slettes igen efter 14 dage.

»Jo flere danskere, der downloader 'smitte|stop', jo mere kan appen hjælpe os alle til at bremse smittekæder«, siger sundhedsminister Magnus Heunicke (S) i en pressemeddelelse.

»Derfor er det vigtigt, at der er bred politisk opbakning til den kommende app med nogle helt klare principper for formål, privacy og beskyttelse af danskernes data«, tilføjer han.

Et af de store slagsmål forud for udviklingen af corona-appen har været, hvorvidt borgernes data gemmes centralt hos offentlige myndigheder, eller om borgeren skulle bevare fuld kontrol over egne data.

Alt dette har været et spørgsmål om borgernes rettigheder til privatliv. Her er løsningen altså blevet, at de data, som appen benytter - såsom brugernes gps-data - bliver på telefonen og ikke sendes ind til en central database.

Appen baseres på teknologi fra techgiganterne Google og Apple, som i disse uger indarbejdes i den danske app. Appen udvikles af it-virksomheden Netcompany, oplyser ministeriet.

Selv om det ikke er den bærende del af appen, har brugere fortsat mulighed for at give myndighederne tilladelse til at tilgå data.

I aftalen står der, at hvis en borger vælger at dele kontaktdata med myndighederne, skal det være tydeligt, hvilke data vedkommende konkret deler. Og informationer skal opbevares 'i kortest mulig tid'.

Det er regeringen, Venstre, Radikale Venstre, SF, Enhedslisten, De Konservative og Liberal Alliance, som står bag aftalen.

Enhedslisten var et af de partier, der tidligere har kritiseret regeringen for at ønske en mere central løsning. Fredag er partiets it-ordfører imidlertid glad for, hvordan aftalen er landet.

»Vi er mange, der har været bekymrede for, at en corona-app kunne give overvågning og dataproblemer. Men nu er vi landet på den model, der sikrer brugernes privatliv allerbedst«, siger Eva Flyvholm.

»Det er vigtigt og godt. Og der er selvfølgelig langt flere, der vil bruge appen, når den er tryg«.

ritzau

Annonce

  Alt om Corona­virus

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie, men der er masser...
  Vi holder sommerferie, men der er masser...

  Henter…

  Du lytter til Politiken går på sommerferie. Vi er tilbage mandag 10. august. Men vi har masser af nye lydoplevelser til din sommerferie.

  Vi har lavet en Roskilde-special til sommeren uden festivaler - det er tre afsnit, hvor du kan høre vores musikskibenter tale om tre årtier med orange musik, de ikke kan glemme.

  Så er der også Poptillægget - det udkommer det meste af juli og bruger sommeren på sit helt eget Protesttillæg om den bevægelse mod racisme og undertrykkelse, som skyller hen over verden lige nu. Hvordan den viser sig i samfundet og kulturen, kan du høre om i fem afsnit.

  I uge 29 har vi premiere på første afsnit af serien 'Elsk mig for evigt'.

  Det er en personlig historie om angsten for at blive forladt - for, at den du elsker, holder op med at elske dig. Og hvad det kan få et menneske til at gøre.

  Og har du ikke allerede hørt den, så er der også serien om skibsbranden på Scandinavian Star, der slog 158 mennesker ihjel. Her gennemgår Politiken-journalist Lars Halskov, hvis journalistik også blev til en prisbelønnet tv-serie på DR, den tragiske historie om Skandinaviens største mordgåde.

  Til sidst kan du også  tage Politikens bedste interview, portrætter og reportager med på stranden. I Politiken Longread, som udkommer senere i juli, kan du høre avisens journalister læse nogle af deres bedste artikler op.

  Hav en smuk sommer.

  Find os både i vores egen podcast-app, Politiken Podcast, og i iTunes

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

 • Brendan Smialowski/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden
  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden

  Henter…

  Joe Biden er favorit til at vinde det amerikanske valg til november, og foran ham venter en lang og beskidt valgkamp. Inden for den næste måned skal han vælge sin vicepræsidentkandidat. Og den beslutning er endnu vigtigere for Biden, end den har været for andre kandidater.

Forsiden