0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Sangerne lagde sig syge på stribe, og nu kalder Lukaskoret sig bare ’Cor-ona’

Næsten alle sangere i Lukaskoret blev syge efter en kirkekoncert i marts. De smittede siden deres familier. Det må have været corona, siger kormedlem Julie Janner, der som lungelæge på Hvidovre Hospital selv behandler patienter med covid-19 under pandemien.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Mads Nissen
Foto: Mads Nissen

Lukaskoret øvede mandag aften i Sct. Lukas Kirke på Frederiksberg. Eller det vil sige: Det gjorde den ene halvdel af koret. Sangerne er delt i to grupper og øver adskilt, indtil grænsen for forsamlinger hæves.

Sundhed

Det var først nogle dage efter koncerten, det gik op for overlæge Julie Janner og de øvrige medlemmer af Lukaskoret, hvad der egentlig var sket, mens de stod skulder ved skulder og sang i en time i Hareskov Kirke en søndag i marts. Korets optælling viser, at omkring 18 ud af 20 sangere blev syge med symptomer, der peger stærkt i retning af covid-19. Men der stoppede det ikke, for korsangerne smittede siden børn, ægtefæller og kærester, ligesom en del af de omkring 50 gæster i kirken blev syge, da partiklerne lystigt vandrede fra en eller flere smittedes luftveje til de øvrige tilstedeværende. Mellem 60 og 70 sygdomstilfælde kan knyttes til koncerten, viser korets egen efterforskning.

Julie Janner er overlæge på Hvidovre Hospital med speciale i lungesygdomme og har de seneste to måneder selv behandlet patienter, der er indlagt med covid-19. Normalt arbejder hun på en lungemedicinsk afdeling, men under epidemien har hun gået stuegang i et nyoprettet isolationsafsnit på hospitalet, hvor der kun var indlagt patienter med corona. Julie Janner er overhovedet ikke i tvivl om, hvilken sygdom der lagde stort set hele koret og dele af deres familier ned – og hendes kolleger på hospitalet deler hendes overbevisning, siger hun:

»Det må have været corona. Det passer med symptomerne, især fordi vi mistede smagssansen. Jeg kender heller ingen andre luftvejssygdomme, der kan smitte på den måde, hvor så mange mennesker bliver syge inden for så kort tid«.

GÆLDER KUN I DAG: Få fuld digital adgang resten af året for kun 136 kr.

Køb nu

Annonce

    Alt om Corona­virus

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts