0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Marcus Trappaud Bjørn
Foto: Marcus Trappaud Bjørn

Afdelingschef i Statens Serum Institut Tyra Grove Krause fortæller, hvorfor de mener, at det er misvisende at bruge udtrykket 'smittetryk'.

Statens Serum Institut dropper ord, der er blevet folkeeje

Ifølge SSI er udtrykket smittetryk misfortolket. Derfor ændres det til ordet kontakttal.

Sundhed

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Under coronakrisen er udtrykket 'smittetryk', der før levede et stille liv i epidemiologernes verden, blevet allemandseje. Men udtrykket kan misforstås, og derfor ændrer Statens Serum Institut det nu, skriver instituttet på sin hjemmeside.

Udtrykket dækker over 'det effektive reproduktionstal' og udregnes ud fra, hvor mange der bliver indlagt med coronavirus. Fra de tal bliver det så estimeret, hvor mange personer en person med coronavirus gennemsnitligt smitter.

»Under COVID-19-epidemien er begrebet 'smittetryk' for alvor blevet et udtryk, som alle har hørt om eller bruger».

»Men da dette udtryk kan mistolkes som hyppigheden af en sygdom, er Statens Serum Institut (SSI) nu gået over til at kalde det 'kontakttallet'. Det vil sige hvor mange kontakter, et sygdomstilfælde i gennemsnit bringer smitten videre til«, skriver Statens Serum Institut.

Virologer holder skarpt øje med tallet

Tallet er afgørende for, om en epidemi spreder sig eller forsvinder fra en gruppe. Er tallet over én vil flere og flere få virussen. Er det mindre end en vil sygdommen langsomt dø ud.

I Danmark har tallet været hyppigt brugt til at vurdere, om udbredelsen af coronavirus er under kontrol. Det startede på et niveau noget over to og er siden da faldet. SSI skriver, at tallet i ugen op til 4. juni lå på 0,3-0,7.

I takt med, at flere og flere dele af Danmark åbner, bliver der holdt skarpt øje med det, der altså nu kaldes kontakttallet.

Der er mange måder, at estimere kontakttallet på. SSI udregner det ud fra udviklingen i antallet af indlæggelser.

»Det gør vi, fordi man regner med, at antallet af personer, der indlægges med COVID-19, påvirkes langt mindre af ændringer i kriterierne sammenlignet med, hvem der er blevet testet og dermed antallet af registrerede tilfælde«, skriver afdelingschef i SSI Tyra Grove Krause.

Ritzau

Annonce

  Alt om Corona­virus

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

 • Brendan Smialowski/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden
  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden

  Henter…

  Joe Biden er favorit til at vinde det amerikanske valg til november, og foran ham venter en lang og beskidt valgkamp. Inden for den næste måned skal han vælge sin vicepræsidentkandidat. Og den beslutning er endnu vigtigere for Biden, end den har været for andre kandidater.

 • Claus Nørregaard/POLITIKEN

  Mafiaen og andre kriminelle tjener masser af penge på matchfixing. Men i Danmark bliver man sjældent straffet når man arrangerer resultatet af en fodboldkamp, også selvom politiet har undersøgt en stribe sager. Men hvorfor sker der ikke noget, når man snyder?