0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Mindst én coronasmittet efter demonstration i København

Under Black Lives Matter demonstrationen søndag 7. juli deltog 15.000 i tæt optog. Mindst én er konstateret smittet med coronavirus, fortæller sundhedsministeren nu. Samtlige deltagere opfordres til test.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Thomas Borberg
Foto: Thomas Borberg
Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Mindst én fra den store demonstration i København søndag 7. juni er nu blevet testet positiv for corona. Det siger sundhedsminister Magnus Heunicke på et pressemøde klokken 18.

Og han opfordrer alle deltagere til at blive testet:

»Her kommer en opfordring: De, der har været med, opfordres til at lade sig teste, og gå ind på coronaproever.dk og bestille en test, uanset om man har symptomer eller ej«.

Styrelsen for Patientsikkerhed var også til stede på mødet. De står for opsporingsarbejdet, der nu skal i gang. Men fordi menneskemængden var så stor, er det svært at sige, hvem den smittede har været i kontakt med:

»Derfor - ud fra et forsigtighedsprincip - anbefaler vi samtlige deltagere til demonstrationen til atblive testet, siger Anette Lykke Petri, konstitueret direktør i Styrelsen for Patientsikkerhed.

Ved endnu ikke, om andre er smittet

Man ved ikke, hvor mange demonstranter der allerede har valgt at lade sig teste, og man ved heller ikke, om der er andre smittede.

Derfor hjælper man som borger bedst, hvis man nu er ekstra opmærksom på symptomer:

»Risikoen for smitte er dog større, hvis man har stået midt inde i menneskemængden«, uddyber Anette Lykke Petri.

Lokale udbrud er en del af epidemien, som vi ikke er ovre endnu. Men det får ikke betydning for den genåbning, der er i gang, slår sundhedsminsiteren fast.

Det får heller ikke betydning for fremtidige demonstrationer:

»Vi har grundlovssikrede rettigheder. De rettigheder er ukrænkelige, også i denne tid«.

»Uanset hvad man gør, om man demonstrerer eller bare færdes i sit almindelige liv, bør man følge retningslinjerne«, understregede ministeren yderligere.

Vi ryger ikke tilbage til 11. marts.

Demonstrationen blev kritiseret af flere vrede facebookbrugere og politikere, efter demonstranter på flere billeder stod tæt og tilsyneladende glemte at tænke på risikoen for coronasmitte.

Af flere viruseksperter blev den beskrevet som en »potential superspredningsbegivenhed«.

Men selv om vi kommer til at se lokale virusudbrud fremover, ryger vi ikke tilbage til den skæbnesvangre 11. marts med en ny nedlukning af Danmark, slog en anden virusekspert fast:

»Det er muligt, at man om 14 dage kan se på smittetallene, at der har været den her begivenhed. Men det er også meget vigtigt at huske, at selv hvis det er tilfældet, så står vi i en helt anden situation end i marts«.

»Vi har testfaciliteter, vi har en opsporingspolitik, vi har endda noget antiviralt behandling på vej, og vi har ikke mindst lært, hvordan vi skal opføre os for at undgå spredning. Så selv når der kommer mikroudbrud i samfundet, så har vi værktøjerne til at håndtere det«, sagde Søren Riis Paludan.

Tidligere i dag kom det frem, at et fly fra Pakistan til Danmark havde coronasmittede med ombord. Opsporingsarbejdet skulle være i gang allerede nu.

Derudover er endnu et lokaludbrud konstateret i Hjørring.

Læs mere:

Annonce

    Alt om Corona­virus

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts