0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Nytårstilbud: Følg med i Politiken hele året for kun 2021,- Køb nu

Overlæge opfordrer til indtag af D-vitaminer mod corona: »Ud fra mit kendskab til det kan det være forskellen på at leve og at dø«

Et stort antal studier tyder på, at for lidt D-vitamin i kroppen øger risikoen for et alvorligt sygdomsforløb med covid-19. I Storbritannien vil myndighederne nu sende gratis D-vitamin til ældre og sårbare.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Sielemann Søren/Ritzau Scanpix
Foto: Sielemann Søren/Ritzau Scanpix

Flere forskere anser det som sandsynligt, at D-vitamin beskytter mod svær coronasygdom

Sundhed

De syge, de gamle og de overvægtige – og måske også resten af os – bør indtage en D-vitaminpille hver dag. For det styrker immunforsvaret, især i den mørke tid, og kan give et meget mildere forløb, hvis vi bliver inficeret med coronavirus.

Sådan lyder anbefalingen fra flere og flere forskere, i takt med at antallet af studier om D-vitamin og covid-19 stiger eksplosivt. Lige nu er mere end 30 studier sat i værk, der skal afdække, om D-vitamintilskud eller -behandling kan afhjælpe eller forhindre svær covid-19, men der er stadig ingen beviser i form af store kliniske forsøg.

To lande – England og Skotland – har dog besluttet at sende D-vitamintilskud til fire måneders forbrug til millioner af plejehjemsbeboere og særlig sårbare med kroniske sygdomme som for eksempel svær astma, lungesygdommen kol og cystisk fibrose. Og herhjemme mener flere eksperter, at danskerne skal sørge for at få deres D-vitamin.

»Langt de fleste danskere har for lavt D-vitaminniveau i blodet om vinteren, især hvis det skal være optimalt for immunforsvaret. Vi mangler gode studier af, om det virker mod covid-19, men der er ikke noget at tabe, da vi ved, at D-vitamin er essentielt for immunforsvaret og beskytter mod en lang række sygdomme. Så hvorfor vente? Det er da tosset at gå rundt og mangle D-vitamin«, siger overlæge og specialeansvarlig Jens-Erik Bech Jensen, Hvidovre Hospitals afdeling for endokrinologi.

Bech Jensen er en af D-vitaminfortalerne i Danmark og anser det som sandsynligt, at vitaminet vil beskytte mod svær coronasygdom, også selv om beviserne endnu ikke ligger der:

Få det store overblik for 1 kr.

Prøv den fulde adgang til Politiken.dk, apps, podcast og meget mere for kun 1 kr. De hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Læs mere

Annonce

    Alt om Corona­virus

Læs mere

Annonce

For abonnenter