0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Danmark satser på seks vacciner. Nu er en af dem forsinket

Vaccine fra Sanofi og Glaxosmithkline har ikke vist god effekt for personer ældre end 50 år og forsinkes.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Joel Saget/Ritzau Scanpix
Foto: Joel Saget/Ritzau Scanpix
Sundhed

Danmark har option på at købe seks mulige coronavacciner. Men den ene af disse er nu blevet forsinket. Vaccinen fra det franske medicinalselskab Sanofi og britiske Glaxosmithkline ventes nu først på markedet i slutningen af 2021, oplyser Sanofi i en pressemeddelelse. Tidligere har planen været at få vaccinen på markedet i juni 2021.

Forsinkelsen skyldes, at der er kommet resultater fra de første to af de tre forsøgsstudier, som medicinalselskaber skal igennem under udviklingen af et lægemiddel. Resultaterne viste en respons for personer i alderen 18 til 49 år, mens vaccinen ikke var lige så effektiv personer på 50 år eller derover. Vaccinen skal nu justeres, og det er baggrunden for forsinkelsen.

Danmark har via EU indtil videre forhåndsindkøbt vacciner fra seks selskaber, der er ved at udvikle vacciner mod coronavirussen. EU’s strategi med indkøb af vacciner er at sikre vacciner til alle borgere i EU, og derfor har man indgået aftaler med seks selskaber, som samlet set vil kunne levere flere vacciner, end der er brug for.

Det er for at sikre, at der er vacciner nok til alle, selv om et eller flere af de seks selskaber måske aldrig får godkendt deres vacciner.

Forsinkelsen fra Sanofi får ikke betydning nu og her for Danmark, da vaccinen ikke er blandt dem, som er længst fremme i udviklingen.

Længst fremme er vaccinen, der er udviklet af amerikanske Pfizer og tyske Biontech. Vaccinen skal evalueres 29. december hos Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) med henblik på at blive godkendt i EU. Hvis alt går vel, kan den blive godkendt 31. december. Derefter kan de første danskere blive vaccineret i januar.

I alt har Danmark via EU muligheden for at købe vacciner til 16 millioner personer. Det er dog kun en mulighed, og det er ikke sikkert, at man vil gøre brug af alle aftaler. Det vil uanset hvad kræve, at alle seks selskaber lykkes med at få deres vaccine godkendt.

Ritzau

Læs mere:

Annonce

    Alt om Corona­virus

Læs mere