0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

207 personer blev testet positive i første massetest hos Falck

4,23 procent af de lyntest, Falck foretog lørdag, var positive. Der ventes fortsat stor interesse for lyntest.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Philip Davali/Ritzau Scanpix
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Kø ved Falcks mobile testcenter, hvor der lørdag er blevet åbnet op for gratis lyntest i kampen mod coronavirus, i Hvidovre i går.

Sundhed

Lørdag var første dag, hvor man gratis kunne få taget en lyntest hos Falck, der kan give svar på omkring 15 minutter.

Det tilbud benyttede 4892 sig af, og 207 personer blev testet positive. Dermed var 4,23 procent af prøverne positive. Det oplyser Jørgen Mieritz, der er direktør i Falck.

Der var stor interesse for at blive lyntestet, og flere steder i landet - herunder København, Ringsted og Aarhus - var der flere timers kø for at komme til.

Falck har i øjeblikket 12 testcentre rundt i landet. De kommende dage vil Falck åbne 35-40 steder yderligere med henblik på at kunne foretage 50.000 lyntest om dagen.

Falck forventer også, at der vil være kø de kommende dage, men det ventes at blive mindre, i takt med at der bliver åbnet flere testcentre.

Smittede risikerer at få negativtest

Lyntest er langtfra lige så pålidelige som de normale PCR-test, der hidtil er blevet brugt til at teste befolkningen.

Ifølge Sundhedsstyrelsen giver de kun det korrekte svar i 50 procent af tilfældene, mens PCR-test har en pålidelighed på 98 procent.

Det betyder, at man kan risikere at få en negativ test, selv om man er smittet. Derimod er man smittet, hvis testen er positiv.

Ifølge Sundhedsstyrelsen skal lyntest primært bruges til screeninger og ikke til personer med symptomer eller nære kontakter til smittede.

Regeringen besluttede tidligere i denne uge at tage lyntest i brug i kampen mod at få kontrol med coronavirusset.

Lyntest skal være med til at aflaste testsystemet, som i øjeblikket er under pres på grund af stor efterspørgsel på testtider.

Falck sender tallene fra lyntest videre til Styrelsen for Patientsikkerhed.

Ritzau spurgte lørdag Statens Serum Institut, om de positive prøver kommer til at indgå i de daglige smittetal, men det er SSI ikke vendt tilbage med svar på.

ritzau