0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Nytårstilbud: Følg med i Politiken hele året for kun 2021,- Køb nu

WHO anbefaler to doser coronavaccine inden for maks 28 dage

Flere lande vil forlænge tid mellem to doser af Pfizer og BioNTechs coronavaccine. WHO anbefaler 21-28 dage.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Robin van Lonkhuijsen/Ritzau Scanpix
Foto: Robin van Lonkhuijsen/Ritzau Scanpix

Vacciner fra fra Pfizer og BioNTech læsses ind i en varevogn i Oss, Holland. Flere lande vil forlænge tid mellem to doser af Pfizer og BioNTechs coronavaccine. WHO anbefaler 21-28 dage.

Sundhed

Skal man vaccineres mod covid-19 med vaccinen fra Pfizer og BioNTech, bør der gives to doser inden for mellem tre og fire uger.

Sådan lyder anbefalingen fra Verdenssundhedsorganisationen (WHO), efter at flere lande har lagt op til at vente længere tid mellem de to stik.

»Vi drøftede og kom med følgende anbefaling: to doser af vaccinen inden for 21-28 dage«, siger Alejandro Cravioto, leder af WHO’s strategiske rådgivningsgruppe af immuniseringseksperter (Sage), ifølge Reuters.

Den anden dosis kan dog i nogle tilfælde udskydes. Så kan flere vaccineres, lyder det fra Cravioto.

»Selv om vi er bevidste om fraværet af data om sikkerhed og effekt ved en dosis uden for de tre-fire uger, som er undersøgt i de kliniske studier, har Sage sørget for, at lande i ekstraordinære omstændigheder med begrænsede vaccineforsyninger kan udsætte den anden dosis i nogle uger, så antallet af personer, der drager fordel af den første dosis, kan maksimeres«.

I sidste uge besluttede de britiske myndigheder at udsætte den anden sprøjte til 12 uger efter den første. Det kan betyde, at flere kan vaccineres hurtigt og kan give flere en vis immunitet efter kun én indsprøjtning.

Mandag var det Sundhedsstyrelsen i Danmark, der gjorde det muligt at forlænge afstanden mellem de to doser til seks uger - eller 42 dage.

Sundhedsstyrelsen understreger dog, at man ikke bør vente mere end tre til fire uger, hvis man kan undgå det.

ritzau

Læs mere:

Annonce

    Alt om Corona­virus

Læs mere