0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

AstraZeneca-vaccine virker bedre med længere tid mellem stikkene

AstraZenecas coronavaccine er godkendt i EU og er hidtil blevet givet til godt 30.000 personer i Danmark.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Johan Nilsson/Ritzau Scanpix
Foto: Johan Nilsson/Ritzau Scanpix
Sundhed

AstraZenecas coronavaccine er mere effektiv, når der går tre måneder mellem første og andet stik, end når der går seks uger.

Det viser fire nye vaccinestudier, der fredag er blevet publiceret i det videnskabelige tidsskrift The Lancet.

Studierne er foretaget i Storbritannien, Brasilien og Sydafrika.

»Efter anden dosis var effektiviteten højere hos dem med et længere interval (mere end 12 uger) mellem stikkene end hos dem med et kortere interval (under 6 uger)«, lyder det i konklusionen fra studierne.

Studierne viser blandt andet også, at effekten af vaccinens første stik tilsyneladende ikke aftager i løbet af de første tre måneder.

Godt 17.000 frivillige har deltaget i forsøgene. Cirka halvdelen modtog AstraZeneca-vaccinen, mens den øvrige halvdel fik et uvirksomt placebo.

Den samlede effekt af vaccinen i de fire studier er opgjort til 66,7 procent.

I alt blev 84 personer ud af de 8.597 personer, der fik coronavaccinen, testet positive for coronavirus. Det svarer til cirka en procent.

Til sammenligning blev 248 personer fra placebogruppen på 8.581 personer testet positive for coronavirus. Det svarer til 2,9 procent.

AstraZeneca er godkendt til brug i EU - og dermed Danmark.

Mindre effektiv

I den seneste opgørelse fra Statens Serum Institut fredag fremgår det, at 30.845 personer har fået første stik af vaccinen i Danmark.

Ingen danskere har endnu fået andet AstraZeneca-stik.

AstraZenecas vaccine er mindre effektiv end vaccinerne fra Pfizer/BioNTech og Moderna, der begge også er godkendt til brug i EU.

Til gengæld skal AstraZeneca-vaccinen ikke holdes lige så kold som de to andre, hvilket gør den væsentligt lettere at opbevare og transportere.

Flere lande - herunder Danmark - anbefaler, at man ikke bruger AstraZeneca-vacciner på personer over 65 år. Årsagen er, at effekten ikke menes at være tilstrækkeligt dokumenteret for den aldersgruppe.

Verdenssundhedsorganisationen (WHO) har dog meddelt, at den også anbefaler vaccinen til brug på personer over 65 år.


ritzau

Annonce

    Alt om Corona­virus

Læs mere