RYGERRETSSAG. Den fynske eks-ryger Allan Lykke Jensen har anlagt sag mod producenterne af de populære Prince-cigaretter.
Foto: NIELS HOUGAARD

RYGERRETSSAG. Den fynske eks-ryger Allan Lykke Jensen har anlagt sag mod producenterne af de populære Prince-cigaretter.

Forbrugerkemi

I dag falder dommen: Er Prince-cigaretter tilsat stoffer, der gør folk afhængige?

Afgørelsen i den såkaldte ryger-retssag falder i Østre Landsret i dag.

Forbrugerkemi

I dag fælder Østre Landsret dom i den erstatningssag, som den fynske eks-ryger Allan Lykke Jensen har anlagt mod producenterne af de populære Prince-cigaretter.

Men selvom tobaksindustrien skulle gå hen og vinde sagen, mener Kræftens Bekæmpelse, at der er behov for stramninger i reglerne for tobaksproduktion.

»Der mangler en politisk opfølgning på området«, siger projektchef Per Kim Nielsen.

LÆS ARTIKEL

De nuværende regler lader det ifølge ham op til industrien at regulere sig selv, og resultatet imponerer ikke.

Kræftens Bekæmpelse finder det problematisk, at industrien selv designer de maskiner, der skal måle indholdet af skadelige stoffer i røgen.

Organisationen savner desuden en reel kontrol med de stoffer, der tilsættes tobakken under cigaretproduktionen.

I dag skal producenterne bare indberette tilsætningsstofferne til Sundhedsstyrelsen.

»Der er ingen regler for, hvad de må komme i cigaretterne, og der er ingen kontrol af, hvilken effekt tilsætningsstofferne har«, påpeger projektchefen.

Afgift skal finansere forskning

Han foreslår, at man lægger en ekstra afgift på cigaretter, som skal finansiere uvildig forskning i tilsætningsstofferne.

»Retssagen viser, at der mangler uvildig viden om tilsætningsstofferne, og at industrien ikke er enig med os i, hvad der er skadeligt og uskadeligt«, forklarer Per Kim Nielsen.

Endelig ønsker Kræftens Bekæmpelse en godkendelsesproces for nye cigaretprodukter og en løbende kontrol af indholdet i eksisterende produkter.

LÆS ARTIKEL

Et lignende system findes ifølge Per Kim Nielsen i Canada, hvor tobaksprodukter skal godkendes hvert halve år.

Det forslag møder opbakning hos Enhedslisten.

»Vi vil rigtig gerne være med til at kigge på lovgivningen omkring tobak, og man kunne sagtens kigge på en godkendelsesproces«, siger partiets sundhedsordfører, Stine Brix.

FACEBOOK

ritzau

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce