rent. »Det handler om at holde rent frem for at gøre rent«, siger rengøringsekspert Anne Grete Rasmussen. Og det kan faktisk foregå uden kemi.
Foto: DITTE VALENTE

rent. »Det handler om at holde rent frem for at gøre rent«, siger rengøringsekspert Anne Grete Rasmussen. Og det kan faktisk foregå uden kemi.

Guides

Sådan gør du effektivt rent uden kemi

Tjek guider til rengøring med et minimalt forbrug af skadelige kemikalier i samarbejde med husholdningsøkonom og rengøringsekspert Anne Grete Rasmussen.

Guides

Foråret er trængt ind i hjemmet, og vinterens snavs viser sig tydeligt i det skarpe sollys. Men der er ingen grund til at gå ned i supermarkedet og købe et større arsenal af rengøringsmidler.

I følge Anne Grete Rasmussen, husholdningsøkonom og kvinden bag hjemmesiden www.frugrøn.dk, kan det meste snavs klares med hjælp fra simple midler - som samtidig skader langt mindre end de mange kemikaliefyldte produkter.

LÆS ARTIKEL

»Jeg plejer at sige, at vi lever i en spraytid, hvor alt nærmest skal være sterilt, men folk glemmer, at mange af de her midler kan være rigtig sundhedsskadelige og miljøbelastende«, fortæller Anne Grete Rasmussen.

Hendes bedste råd er derfor forebygning, så man kommer snavset til livs løbende.

»Det handler jo om at holde rent frem for at gøre rent«, forklarer hun og henviser til nedenstående tre råd, der kan forebygge smuds i hjemmet.

Forebygning

1. Brug måtter
»Køb nogle gode måtter, der kan ligge i gangen. De er nemme at ryste og kan forhindre indslæb«, råder Anne Grete Rasmussen.

2. Luft ud
Det er en gammel klassiker, men Anne Grete Rasmussen mener ikke desto mindre, at den er vigtig at tage med:

»Jeg tror rigtig mange glemmer udluftningen. Gør det om morgenen, hvor huset alligevel er koldt - og om eftermiddagen, når man kommer hjem igen«, foreslår hun og fortæller, at udluftningen er nødvendig i forhold til støv, fugtighed og rester af kemikalier fra eksempelvis rengøringsmidler eller møbler.

»Det er vigtigt, at hele familien er opmærksom på det - at man gør det til et fast ritual«.

3. Skift sko
Igen et gammelt råd, men som man især op til den kommende sommersæson bør være opmærksom på.

»Det handler om at minimere indslæbet i boligen«, forklarer Anne Grete Rasmussen og anbefaler, at man skifter til et par indendørssko i stedet for.

Den ugentlige rengøring

Rengøringen kommer man dog ikke udenom trods god forebygning. Anne Grete Rasmussen forklarer, at en ugentlig rengøring er nødvendig, men at det ikke er ensbetydende med en kæmpe hovedrengøring hver uge.

Hun forklarer, at man kommer bedst muligt igennem rengøringen ved at vurdere situationen, inden man går i krig:

»Se på, hvad det er for noget smuds, der skal fjernes; hvad er det for et materiale, det skal fjernes fra; hvilke redskaber, der skal bruges og hvilke midler. Det er en model, der kan bruges på al rengøring - lige fra vasketøj til bilvask«.

1. Vurdering af skidt og snavs
Når det kommer til snavset, deler Anne Grete Rasmussen det op i to kategorier: Fedtholdigt snavs og kalkholdigt snavs, der skal have hver deres type af behandling.

2. Vurdering af materiale
Der er stor forskel på, hvad forskellige overflader kan tåle, så Anne Grete Rasmussen anbefaler på det kraftigste, at man sætter sig ordentligt ind i, hvad man skal rengøre.

Man kan i værste fald ende med at gøre mere skade end gavn, hvis man behandler gulvet eller sofaen med en metode eller et middel, som det ikke kan tåle.

3. Valg af redskaber
Anne Grete Rasmussen forklarer, at ordentligt værktøj ofte er det halve arbejde. Selv anbefaler hun mikrofiberklude og -mopper, som kan fange smudset bedre end almindelige klude og mopper.

»Mikrofiber er et godt materiale at tørrengøre med. Generelt er det en god ide at tørrengøre, når det handler om en ugentlig rengøring. Når gulvet eksempelvis rengøres, skal mikrofibermoppen højst være lidt fugtig, og så kan man altid tilføre lidt mere vand på genstridige pletter som eksempelvis indtørrede kaffepletter«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

4. Valg af middel

Som udgangspunkt er Anne Grete Rasmussen af den holdning, at man ikke behøver nogle rengøringsmidler til den ugentlige rengøring. Selv arbejder hun med tre forskellige slags sprayflasker med hjemmeblandede opløsninger beregnet til at tage sig af de forskellige typer af snavs:

  • En flaske med almindeligt vand til almindelig smudsfjernelse
  • En flaske med vand tilført lidt opvaskemiddel eller universalrengøring, der kan bruges til fedtholdige pletter
  • En flaske med eddike, der kan bruges til kalkholdige pletter

Hun indrømmer dog, at man en gang imellem kan blive tvunget til at bruge lidt mere kradse midler. Eksempelvis til rengøring af ovnen, hvor fastbrændte rester kan synes umulige at få fjernet med almindelig vand og sæbe.

»Men man behøver ikke bruge den meget skrappe sprayrens. Jeg plejer at bruge brun sæbe, krystalsæbe med en høj ph-værdi. Tag gummihandsker på og smør ovnen ind i brun sæbe og lad det sidde til næste dag - så kan det lige vaskes af«.

Ribberne kræver også lidt ekstra arbejde, og her tager Anne Grete Rasmussen lidt salmiakspiritus i brug:

Læg ribberne i blød natten over med blanding af vand, rengøringsmiddel og et skvæt salmiakspiritus. Blandingen giver et grundrensningsmiddel, som kan opløse det smuds, der sidder fastbrændt på ribberne.

»Men sørg for god udluftning, når du bruger salmiakspiritus«, understreger hun.

LÆS ARTIKEL

Også afløbet kan være en udfordring, og her kan man fra tid til anden blive nødt til at give det en tur med afløbsrens. Igen anbefaler Anne Grete Rasmussen, at man bliver bedre til at forebygge, så man ikke er nødt til at bruge kemikalier alt for ofte.

»Jeg plejer at hælde en liter kogende vand gennem afløbet en gang imellem. Det opløser de fedt- og sæberester, som ofte er skyld i propperne«.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce