Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
sygdom. 61 mennesker blev syge efter det store skybrud den 2. juli 2011, fordi de ikke beskyttede sig mod bakterier i vandet i deres oversvømmede kældre. Én døde.
Foto: JENS DRESLING

sygdom. 61 mennesker blev syge efter det store skybrud den 2. juli 2011, fordi de ikke beskyttede sig mod bakterier i vandet i deres oversvømmede kældre. Én døde.

Sygdom
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Vandet i oversvømmede kældre kan være livsfarligt

Ved skybruddet i 2011 døde en person og 60 blev syge af kloakvand i kældrene.

Sygdom
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Har weekendens skybrud oversvømmet din kælder, og er det blandet med kloakvand, kan vandet ikke alene være ulækkert og sundhedsskadeligt. Det kan være direkte livsfarligt, hvis det kommer i forbindelse med hud og slimhinder, når man skal i kælderen for at rydde op.

Det viser erfaringerne fra det seneste store skybrud 2. juli 2011, hvor én person døde, og fire andre blev alvorligt syge og måtte indlægges i flere uger.

Er du en af de mange, der har haft vand i kælderen? Så får du her et par tip til hvad du skal gøre. Kilde: politiken.tv / Peter Vintergaard

LÆS ARTIKEL

De var alle gået ned i deres oversvømmede kældre og var begyndt at skovle det inficerede vand væk uden at tænke på at beskytte huden mod bakterier i vandet.

Det fremgår af senere undersøgelser fra Statens Serum Institut, fortæller Tyra Grove Krause, der er overlæge og ph.d. på seruminstituttets afdeling for infektionsepidemiologi.

Den døde var en midaldrende mand, som ellers var fuldstændig rask.

LÆS ARTIKEL

Han døde efter at være blevet smittet med bakterien leptospira, der findes i rotteurin og dermed også kan findes i oversvømmede kældre, hvis der også er trængt kloakvand ind.

Sygdommen kaldes også Weils Sygdom. Den smitter via rifter i huden eller gennem slimhinder i mund og øjne, men den kan også smitte gennem hud, der er opblødt af vand.

Også i de fire andre tilfælde var der tale om raske mennesker mellem 31 og 62 år. De tre af dem havde ryddet op i egen kælder efter skybruddet, og den fjerde havde gennemgået en flyttekasse, der indeholdt rotteekskrementer.

Ingen af dem havde anvendt beskyttelsesbeklædning som gummistøvler, lange handsker eller beskyttelsesbriller.

Den første patient fik en uge efter skybruddet voldsom hovedpine, høj feber, tør hoste, opkastninger og mavesmerter og blev indlagt seks dage efter med tiltagende gulfarvning af hud og øjne. Patienten døde to dage efter indlæggelsen på grund af lungeblødning og hjertesvigt.

En anden patient blev syg tre dage efter skybruddet med influenzalignende symptomer, feber og hovedpine. Han blev indlagt en uge efter, men blev erklæret rask efter 26 dages indlæggelse.

Skybruddet i 2011 gjorde 56 arbejdere syge

Men det er ikke kun private, der ofte ikke kender til risikoen og beskytter sig, når de arbejder med vand i oversvømmede kældre.

Det viser en anden undersøgelse, som den amerikanske læge Oktawia Wójcik gennemførte for Statens Serum Institut blandt professionelle ansatte i firmaer, der arbejdede med blandt andet at tømme oversvømmede kældre efter skybruddet i 2011.

22 procent af dem, der deltog i undersøgelsen - svarende til 56 mennesker - blev også syge efter skybruddet den 2. juli og frem mod den 25. juli, fordi de ikke havde beskyttet sig tilstrækkeligt, og en tredjedel af dem måtte melde sig syge fra arbejdet.

Undersøgelsen viste for eksempel, at 17 procent af dem ikke havde vasket hænder, før de spiste, og at halvdelen af dem ikke vaskede hænder efter at de havde været i kontakt med det beskidte vand. Hver fjerde af dem brugte det samme tøj flere dage i træk.

Halvdelen af de 56, der fik symptomer, havde diarre, lige så mange fik hovedpine, 25 procent fik mavepine, hver femte fik muskelsmerter og lige så mange kvalme. Halvdelen af dem fik forskellige typer af forkølelsessår.

Der var i øvrigt en sammenhæng mellem de ansatte, der var rygere og deres modtagelighed over for smitte fra det befængte vand. Dobbelt så mange rygere blev ramt af sygdomme efter skybruddet end ikke rygere, sandsynligvis fordi rygningen betyder oftere kontakt mellem læber og fingre.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

 • 15.000 mennesker er ansat til at gennemse det indhold, som Facebook vil skåne sine brugere for – videoer af mord, henrettelser eller mishandling af børn. Men hvem er de mennesker, der hver dag renser ud i internettets allermørkeste sider? Politiken har fulgt to af dem. ​

Forsiden