Skadelig. En slidt, gammel madras kan forværre problemer med ryg og lænd, fortæller kiropraktor.
Foto: KIM NIELSEN (arkiv)

Skadelig. En slidt, gammel madras kan forværre problemer med ryg og lænd, fortæller kiropraktor.

Velvære

Kiropraktor: En forkert seng kan forværre dine rygproblemer

Omkring hver femte ligger i en seng, der kan forværre problemer med ryg og lænd.

Velvære

Når en tredjedel af livet tilbringes i sovende tilstand, bliver sengen et af de møbler, vi opholder os mest i.

Alligevel tænker vi alt for lidt over, hvor vigtig sengen rent faktisk er, og det kan komme til at gå ud over ryg og lænd.

SE GUIDE

Kiropraktor Michael Randsøe fra Herlev Kiropraktor Center, der har arbejdet som konsulent for sengefirmaer og uddannet butikspersonale i at rådgive om sengevalg, oplever jævnligt klienter med rygproblemer forværret af en dårlig seng.

»Hvis jeg skulle komme med et forsigtigt bud, ligger mellem 20 og 25 procent formentlig i en forkert seng - men tallet kan også sagtens være langt højere«, siger han og forklarer, at folk grundlæggende er alt for dårlige til at udskifte deres seng i tide.

»En almindelig seng holder maksimalt 10 år, men mange ligger i dem, til de er helt nedslidte«.

Tom Bendix, professor og leder af forskningsenheden ved Videnscenter for Reumatologi og Rygsygdomme på Glostrup Hospital, er enig i med Michael Randsøe i, at en seng potentielt kan være med til at forværre rygproblemer, selvom det dog ikke skader ryggen som sådan.

»Det har en vis betydning, og det taler forskellige undersøgelser også for, selv om man skal være forsigtig med at komme med firkantede budskaber, når det kommer til rygproblemer«, siger han.

Uden at sætte præcise tal på tror han også, at Michael Randsøe har ret i, at folk har en tendens til at glemme, at en seng har en udløbsdato.

»Det er klart, at en almindelig springmadras ikke holder for evigt, og selv om det kan være svært at sige noget definitivt om, hvorvidt en slidt madras har en betydning for folk med rygproblemer, uden at man har lavet en større undersøgelse, så er der noget, der taler for, at den kan forværre en dårlig ryg«, siger han.

Michael Randsøe oplever tit i sin praksis, at folk skamroser senge, der har mere end 20 år på bagen.

»Problemet er bare, at forfaldet på din seng - og dig selv - sker over lang tid, så du følger med din dårlige seng og vænner dig til den og mærker måske ikke, at den er med til at gøre din dårlige ryg dårligere«, siger kiropraktoren.

Sved skader madrassen
Den halve til hele liter sved, vi i gennemsnit afgiver om natten, er én af de helt store syndere, fortæller Michael Randsøe.

SE BREVKASSE

»Den kemi, som er i vores sved, og som vi udsætter madrassen for hver nat, er temmelig aggresiv. Den nedbryder materialer og kunststoffer og giver rust på fjedre, og med tiden bliver sengen træt og giver ikke den korrekte støtte«, siger han.

Det kan i værste tilfælde være med til at forværre smerter eller ubehag i ryg og lænd - noget som op imod hver tredje voksne dansker døjer med ifølge en rapport fra Statens Institut for Folkesundhed fra 2011.

Det gør smerter eller ubehag i ryg og lænd til en af de hyppigste årsager til nedsat arbejdsevne og sygefravær og til den tredje mest rapporterede gene, kun overgået af smerter i skulder eller nakke samt smerter i arme, hænder, ben og knæ.

Spar ikke på sengen

Selv om en dårlig seng langt fra er den eneste medvirkende årsag til en dårlig ryg, bør man ifølge Michael Randsøe godt kunne fornemme, om sengen eventuelt kan være en faktor.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Vågner du med smerter i ryggen om morgenen, er det som regel muskulært, og din seng støtter dig måske forkert. Får du først smerter op ad dagen, vil det typisk være leddene, der er problemet«, siger han og understreger, at tommelfingerreglen selvfølgelig ikke vil gælde i alle tilfælde, og at man under alle omstændigheder bør få en professionel vurdering, hvis man har rygproblemer.

LÆS ARTIKEL

Uanset hvad mener kiropraktoren ikke, at sengen er et møbel, man skal spare på.

»Sengen er det møbel, du bør stille størst krav til i hjemmet. Skal du til at stifte hjem, så prioriter sengen og sid på ølkasser i stuen. Det er ikke så skadeligt at sidde på en gammel, slidt ølkasse, som det er at sove i en billig, dårlig seng«, understreger han og råder folk til at bruge den kommende sommerferie på at tænke over deres soveforhold.

»Skal du på ferie og sove i en anden seng end din egen, så prøv at mærke forskellen om morgenen. Det kan være en god måde at vurdere, om sengen derhjemme trænger til udskiftning«, slutter han.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

 • 
  Arkitekt Jørn Utzon viser prototype på etfamiliehus i 1969.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?
  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?

  Henter…

  I dag er der premiere på dokumentarfilmen ’Jørn Utzon – manden & arkitekten’ om den dansker, der bl.a. tegnede Sidney-operaen: En bygning, der regnes med blandt det 20. århundredes mest ikoniske bygningsværker. Men hvordan endte Jørn Utzons hjertebarn, operaen i Sidney, som hans livs tragedie? Og hvorfor frøs danske arkitekter ham siden ud?

Forsiden

Annonce