Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Skadelig. En slidt, gammel madras kan forværre problemer med ryg og lænd, fortæller kiropraktor.
Foto: KIM NIELSEN (arkiv)

Skadelig. En slidt, gammel madras kan forværre problemer med ryg og lænd, fortæller kiropraktor.

Velvære
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kiropraktor: En forkert seng kan forværre dine rygproblemer

Omkring hver femte ligger i en seng, der kan forværre problemer med ryg og lænd.

Velvære
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Når en tredjedel af livet tilbringes i sovende tilstand, bliver sengen et af de møbler, vi opholder os mest i.

Alligevel tænker vi alt for lidt over, hvor vigtig sengen rent faktisk er, og det kan komme til at gå ud over ryg og lænd.

SE GUIDE

Kiropraktor Michael Randsøe fra Herlev Kiropraktor Center, der har arbejdet som konsulent for sengefirmaer og uddannet butikspersonale i at rådgive om sengevalg, oplever jævnligt klienter med rygproblemer forværret af en dårlig seng.

»Hvis jeg skulle komme med et forsigtigt bud, ligger mellem 20 og 25 procent formentlig i en forkert seng - men tallet kan også sagtens være langt højere«, siger han og forklarer, at folk grundlæggende er alt for dårlige til at udskifte deres seng i tide.

»En almindelig seng holder maksimalt 10 år, men mange ligger i dem, til de er helt nedslidte«.

Tom Bendix, professor og leder af forskningsenheden ved Videnscenter for Reumatologi og Rygsygdomme på Glostrup Hospital, er enig i med Michael Randsøe i, at en seng potentielt kan være med til at forværre rygproblemer, selvom det dog ikke skader ryggen som sådan.

»Det har en vis betydning, og det taler forskellige undersøgelser også for, selv om man skal være forsigtig med at komme med firkantede budskaber, når det kommer til rygproblemer«, siger han.

Uden at sætte præcise tal på tror han også, at Michael Randsøe har ret i, at folk har en tendens til at glemme, at en seng har en udløbsdato.

»Det er klart, at en almindelig springmadras ikke holder for evigt, og selv om det kan være svært at sige noget definitivt om, hvorvidt en slidt madras har en betydning for folk med rygproblemer, uden at man har lavet en større undersøgelse, så er der noget, der taler for, at den kan forværre en dårlig ryg«, siger han.

Michael Randsøe oplever tit i sin praksis, at folk skamroser senge, der har mere end 20 år på bagen.

»Problemet er bare, at forfaldet på din seng - og dig selv - sker over lang tid, så du følger med din dårlige seng og vænner dig til den og mærker måske ikke, at den er med til at gøre din dårlige ryg dårligere«, siger kiropraktoren.

Sved skader madrassen
Den halve til hele liter sved, vi i gennemsnit afgiver om natten, er én af de helt store syndere, fortæller Michael Randsøe.

SE BREVKASSE

»Den kemi, som er i vores sved, og som vi udsætter madrassen for hver nat, er temmelig aggresiv. Den nedbryder materialer og kunststoffer og giver rust på fjedre, og med tiden bliver sengen træt og giver ikke den korrekte støtte«, siger han.

Det kan i værste tilfælde være med til at forværre smerter eller ubehag i ryg og lænd - noget som op imod hver tredje voksne dansker døjer med ifølge en rapport fra Statens Institut for Folkesundhed fra 2011.

Det gør smerter eller ubehag i ryg og lænd til en af de hyppigste årsager til nedsat arbejdsevne og sygefravær og til den tredje mest rapporterede gene, kun overgået af smerter i skulder eller nakke samt smerter i arme, hænder, ben og knæ.

Spar ikke på sengen

Selv om en dårlig seng langt fra er den eneste medvirkende årsag til en dårlig ryg, bør man ifølge Michael Randsøe godt kunne fornemme, om sengen eventuelt kan være en faktor.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Vågner du med smerter i ryggen om morgenen, er det som regel muskulært, og din seng støtter dig måske forkert. Får du først smerter op ad dagen, vil det typisk være leddene, der er problemet«, siger han og understreger, at tommelfingerreglen selvfølgelig ikke vil gælde i alle tilfælde, og at man under alle omstændigheder bør få en professionel vurdering, hvis man har rygproblemer.

LÆS ARTIKEL

Uanset hvad mener kiropraktoren ikke, at sengen er et møbel, man skal spare på.

»Sengen er det møbel, du bør stille størst krav til i hjemmet. Skal du til at stifte hjem, så prioriter sengen og sid på ølkasser i stuen. Det er ikke så skadeligt at sidde på en gammel, slidt ølkasse, som det er at sove i en billig, dårlig seng«, understreger han og råder folk til at bruge den kommende sommerferie på at tænke over deres soveforhold.

»Skal du på ferie og sove i en anden seng end din egen, så prøv at mærke forskellen om morgenen. Det kan være en god måde at vurdere, om sengen derhjemme trænger til udskiftning«, slutter han.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden