Bag forkortelserne SLES og SLS gemmer sig Sodium Laureth Sulfate (natrium lauret sulfat) og Sodium Lauryl Sulfate (natrium lauryl sulfat). Det er såkaldt vaskeaktive stoffer, der er beregnet til at fjerne snavs og olie og bliver brugt i mange forskellige produkter, shampoo, håndsæbe og opvaskemiddel. De opløser fedt og snavs og gør, at sæben skummer godt, siger fagfolkene.
Men på nogle hjemmesider og blogs kan man læse, at disse stoffer er skadelige for hår og hud. På nogle af de hjemmesider, man kommer frem til, hvis man googler ‘shampoo uden sulfater’, fremhæves shampoo uden denne type sulfater som et bedre valg for dem, der døjer med en sart og irriteret hovedbund. På andre hjemmesider bliver shampoo med SLS og SLES ligefrem beskyldt for at være hormonforstyrrende og allergifremkaldende.
Når Forbrugerrådet Tænk Kemi tester kosmetiske produkter, bliver der kigget på, om stofferne kan være hormonforstyrrende, allergifremkaldende eller kræftfremkaldende, og det er altså ikke tilfældet med sæbestofferne SLS og SLES.
»De kan dog godt være med at til at udtørre hovedbunden, men det er ikke effekter, vi vurderer«, siger projektleder i Forbrugerrådet Tænk Kemi Christel Søgaard Kirkeby.
Der skete en fejl, prøv igen senere
Der skete en fejl, prøv igen senere eller søg hjælp via vores kundecenter
Læs artiklen nu, og få Politiken i 30 dage
Få adgang til hele Politikens digitale univers nu for kun 1 kr.
Læs videre nuEr du under 30 år og udeboende? Få halv pris her
Allerede abonnent? Log ind her