Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Hverdagsfilm. Kunstnere Bolette Søs' 2 minutter lange hverdgsessay 'Søsser' fra 2015 er en af de film, der har været vist i Kasernebiografen. Bagefter kunne publikum møde instruktøren.
Foto: Bolette Søs

Hverdagsfilm. Kunstnere Bolette Søs' 2 minutter lange hverdgsessay 'Søsser' fra 2015 er en af de film, der har været vist i Kasernebiografen. Bagefter kunne publikum møde instruktøren.

Film
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I Kasernebiografen må det gerne være lidt surrealistisk at se film

I en gammel kaserne på Aarhus Universitet viser Kasernebiografen film, der langtfra er mainstream.

Film
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Her er ingen popcornmaskine, men kaffe – og nogle gange hjemmebagt kage. Hvor de andre biografer ligger nede i Midtbyen, ligger Kasernebiografen i den gamle historiske kaserne på Aarhus Universitet under de æstetiske fag. Og publikum sætter sig ikke bare ind, ser på et lærred og går ud igen. De interagerer i stedet med strømmen af billeder, instruktøren og hinanden.

I Kasernebiografen vover man med film. Her hasarderer man med mainstreamen. Her tør man se film som kunst frem for underholdning.

Det er 25-årige Kasper Lauritzen, der tør. En gang om måneden inviterer han ind i Kasernebiografen, hvor han viser alt fra tjekkiske film fra 1960’erne til historiske ungarske film med meget lange klip.

»Vi satser på, at det også er nogle film, som folk ikke har set i forvejen, og som er lidt svære at få fat på. Vi viser film, som man ellers ikke importerer fra udlandet, og det giver folk en grund til at se med. Jeg vil gerne gøre det lidt surrealistisk og anderledes for at udfordre folk og den måde, de normalt ser film på«, siger han.

»Man kan sige, at Kasernebiografen er en slags service til dem, der gerne vil se anderledes film, men måske ikke ved, hvor de skal lede«.

Biograf for lokale filmskabere

Kasernebiografen forsøger at skabe dialog ved at invitere instruktørerne ind i biografen efter filmen for at fortælle om værket og indgå i de spørgsmål og refleksioner, publikum måtte have.

Senest har aarhusianske instruktører fra lokalmiljøet gæstet Kasernen. Det gælder f.eks. Mark Tholander, som laver film om, hvordan de digitale medier påvirker vores perception af verden, og ’dagbogspigen’ Bolette Søs, som laver hverdagsessays.

Og på den måde er Kasernebiografen også blevet et trækplaster for lokale filmskabere i Aarhus, som ikke blot vil være en del af et festivalkatalog, men som ønsker at indgå i en dialog om deres egen film.

»Der er så mange aarhusianere, som laver film selv. Men mange gange laver de en kortfilm, som de har lagt megameget energi i over et halvt år, og så sender de det ind til en eller anden filmfestival, hvor der – måske – er nogen, der ser det. Det kan være, de får en pris med hjem, men de har aldrig haft kontakt med publikum. Det har de her«, siger Kasper Lauritzen.

På de opstillede plaststole sidder såvel mænd med dreadlocks som piger med cardigans fra Moss. Alle er de forskellige. Men de kan samles og skabe samtale om en film.

»Det er meget sjovt, hvor meget dialog der alligevel kommer ud af det. Jeg havde en frygt for, at der ville være stilhed, og så sidder man der, og der er ikke nogen, der siger noget, men det er ikke tilfældet. Folk er ret hooked på at stille spørgsmål og dele tanker«, siger Kasper Lauritzen, der ønsker, at publikum har biografstemningen siddende i sig, i stedet for at man går direkte fra en mørk biografsal ud i virkeligheden, når filmen er slut.

Ud i byen

En måde kan f.eks. være at flytte Kasernebiografen ud til steder i byen, som passer til de film, der vises.

»Vi vil gerne vise Antonionis ’La Notte’ ude i byen, en italiensk film med en masse lækker jazzmusik. Så kunne man fortsætte i filmens ånd med at drikke noget vin, høre lidt jazz og gøre en fest ud af det et sted i Aarhus«, siger Kasper Lauritzen.

Han nævner nedlagte fabrikker eller pladsen under Ringbroen som eksempler på særlige steder.

»Det kunne være fedt at udvide rammerne, så Kasernebiografen bliver et kulturevent i sig selv. Så bryder vi også med ideen om, at alternative film skal ses alene inde i et mørkt rum«.

Men det er også en balance, for Kasernebiografen må heller ikke blive en alt for ekstrem omvæltning, mener han.

»For så risikerer man, at der ikke kommer nogen. Og så kan det være ligegyldigt. Jeg vil gerne opbygge en tillid blandt publikum. Folk skal vide, at når de kommer her, så bliver der vist film, som har en kvalitet, men som de normalt ikke kommer til at se på tv«, siger Kasper Lauritzen.

Læs mere:

Annonce

IBYEN

Stor bydelsguide:  Sådan skal du bruge 10 timer i Københavns rå mutant-bydel på ydersiden af Nørrebro

På nyåbnede Donda serverer de fisk og skaldyr, som man får det langs de latinamerikanske kyster.

Her er 8 nye spisesteder i København:  Nyt liv i Planetariet, brunch på porcelæns­fabrik og fisk à la Latinamerika

Det kan være svært at falde til i en stor by som København. Med Ibyens store guide får du tips og tricks til din nye hjemby.

Velkommen til hovedstaden:   Den ultimative byguide til nye studerende i København

Ibyen guider til Københavns bedste picnicsteder - og hvad du skal spise, når du breder tæppet ud,

Den store picnicguide:   Her er 9 gode solskinspletter i København – og tips til hvad du skal spise, når du sidder der

Hvordan arrangerer man et originalt polterabend? Slip roligt bekymringerne, for Ibyen tager jer her i hånden med 12 af de allerbedste ideer.

Hjælp, min ven skal giftes:  Den perfekte polterabend? Her er 12 anderledes ideer


    Københavns Museum overtager i dag nye gamlelokaler i Stormgade 18. Museet åbner for besøgende om et års tid. Udsigt til Københavns Rådhus. Tårne, udsigt.

Det bedste stambord, den klammeste kælder og den smukkeste park:   25 københavnere udpeger deres yndlingssted i byen

Ibyen guider dig til en række af Københavns bedste burgerdestinationer. På listen er blandt andre Cock's & Cows på billedet her.

Ibyens store burgerguide:  Hvor spiser man Københavns bedste burger? Vi viser vej til 12 saftige bud

På restaurant Cholon by Lam Le kan du og dine forældre få opdaterede gourmetudgaver af den klassiske forårsrulle. Men måske er komforten ikke god nok ved de høje barstole? Ibyen guider til 10 forældrevenlige restauranter.

Mor er støjfølsom, far er nærig, og naturvin smager surt:   Her er 10 af de bedste forældrevenlige spisesteder i København

Her er 20 af de bedste gratis oplevelser i København

Fra kaffe­kombucha til cold brew:   Her er 7 varianter af kold kaffe, du kan skylle sommeren ned med

Ibyens isguide:  Hvor skal man spise is i København denne sommer? Her er 13 virkelig gode bud

Ibyen klæder dig på:  Her er de bedste loppemarkeder i København

Den populære, den eksotiske eller den hemmelige:   Her er 8 gode strande nær København

»Et lille hyggeligt og hjemligt sted, hvor man selv smider sin opvask over i en spand, og hvor de bare laver lækker grøn mad«, siger kokken Frederik Bille Brahe om Morgenstedet på Christiania.

Spis ude på budget:  Her er Københavns bedste, billige restauranter ifølge 11 kokke og madnørder

Hurra!  Hvor holder man en fremragende fødselsdag i København? Ibyen giver dig 12 stærke bud

Caféen Snacks & Blues på Guldbergsgade på Nørrebro i København.

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.

The General Store.

Ibyen guider:  Der er keramik overalt. Besøg disse 5 små værksteder, hvis du vil se noget af det mest interessante

Herman H.J. Lynges antikvariat på Silkegade i indre København er Skandinaviens ældste antikvariat.

Henrik Palle guider:  Her finder du Københavns bedste antikvariater


    Anmeldelser af forskellige madboder på Københavns nye madmarked Reffen på Refshaleøen. 

Få overblik:  Her er oversigten over alle Københavns madmarkeder

»Må man ta' hunden med sig ind i himlen...?«. Ibyen guider til byens bedste karaokedestinationer.

Den store karaoke-guide:  Hvad skal I synge? Og hvor? Ibyen og musikanmelderne guider

Der er masser af folkekøkkener i København. Vi guider til 9 af dem.

Spis billigt ude:   Her er 9 folkekøkkener i København

På Darcy's Kaffe i Blågårdsgade på Nørrebro er både kaffen og læsestoffet værd at komme efter.

Syv hyggelige boghandlere:  Her serverer de byens bedste læsestof til kaffen

På Restaurant Trio i Axel Towers er udsigten god, selv når man sidder på tønden.

Guide til Københavns tag­restauranter:  Her kan du spise, drikke og ... ja, tisse med en udsigt

Kafeteria på Statens Museum for Kunst
er bare én af byens nye forbedrede museumscafeer.

Guide:   Her er Københavns bedste museumscafeer

»Et lille hyggeligt og hjemligt sted, hvor man selv smider sin opvask over i en spand, og hvor de bare laver lækker grøn mad«, siger kokken Frederik Bille Brahe om Morgenstedet på Christiania.

Spis ude på budget:  Her er Københavns bedste, billige restauranter ifølge 11 kokke og madnørder

Den italienske restaurant Cicchetti, der ligger på Nørrebro i København, drives af Nina Krysiza Sørensen og Rikke Kolding Pedersen.

Fra shawarma til friterede østers:   Kokken på Cicchetti fortæller om sine yndlingssteder i København

Claus 'Røde' Christensen er en kok af den klassiske skole. I 2013 vandt han prisen som 'kokkenes kok' , uddelt af Fonden til fremme af dansk gastronomi.

Hvor ligger byens mest undervurderede restaurant?  Kokken Røde Claus anbefaler spisesteder i København

Caféen Snacks & Blues på Guldbergsgade på Nørrebro i København.

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.

Richard Hart er født i London, uddannet kok og har arbejdet som chefbager på det berømte Tartine Bakery i San Franscisco. Nu ejer han Hart Bageri på Frederiksberg.

»Helt ærligt, det er jo et helvede at tage børn med ud at spise«:   Stjernebageren Richard Hart anbefaler spisesteder i København

Nadine Levy Redzepi arbejder på Noma og udgav i 2017 kogebogen 'Downtime'.

»For mig er det det bedste sted i Europa«:   Nadine Redzepi anbefaler spisesteder i København

Frederik Plum slår et slag for den ydmyge vodka, men skal han forkæle sig selv går han ikke af vejen for en tør rom fra Hampden eller Phantom Spirits,  en japansk whisky eller en 10-15 års sherryfadslagret single malt fra Speyside.

Hvad bliver Aperol Spritzens afløser?   Drink-eksperten klæder dig på til en ny sommersæson

Bruna Mia Dieni (th.) og hendes mor, Jytte Bertelsen, kunne sidste år fejre 40 års jubilæum for grillbaren Chicky Grill i Kødbyen.

»Alle skal opleve Freddys Bar«:  Kvinden bag Chicky Grill anbefaler spisesteder i København

Yilmas Secilmis overtog i 2012 sin fars slagterforretning, Ali Baba, der har ligget på Halmtorvet siden 1978.

»Sushi er overvurderet«:   Slagter Ali Baba fra Vesterbro anbefaler spisesteder i København

I sin nye restaurant i Ryesgade dyrker Lisa Lov selv sine krydderurter i et baglokale under lamper, der normalt bruges til dyrkning af cannabis.

Tigermom anbefaler spisesteder i København:   »Du ville aldrig tænke på at gå derind på grund af navnet, men det er bangin’ indisk mad!«

Adam Aamann bliver også kaldt smørrebrødskongen og ejer foruden en cateringvirksomhed flere restauranter og spisesteder rundt om i byen.

Hvad er byens mest overvurderede madtrend?  Adam Aamann anbefaler spisesteder i København

Sake kan være et langt bedre match til mad end vin, mener sake-sommelier Henrik Levinsen

Jo, du kan godt drikke japansk sake til din mad. Faktisk kan det være et bedre match end vin

K-Bar er den ældste rene cocktailbar i København, og Kirsten Holm er en af byens mest rutinerede bartendere. Hendes yndlingscocktail er en klassisk margarita - gerne med mezcal i stedet for tequila.

Derfor skal du aldrig putte sugerør og knust is i din drink:  Få gode råd af ejeren af Københavns ældste cocktailbar

Jonas Gehl fra Prolog fik interesse for kaffe, da han arbejdede i Emmerys. Siden da har han nørdet og kan i dag kalde sig Danmarks bedste barista.

Kender du den skjulte pizza-perle i Husum?  Manden bag kaffebaren Prolog anbefaler spisesteder i København

Kamilla Seidler har arbejdet på toprestauranter verden over. Mest kendt blev hun for Gustu, Sydamerikas bedste restaurant, i La Paz i Bolivia. Ud over at være en gourmetrestaurant i 3.600 meters højde var det også et socialt projekt, der skulle give fattige bolivianere en kokkeuddannelse.

Stjernekok Kamilla Seidler guider til byens spisesteder:  Ja, der er et sted, alle københavnere burde kende

Sønderjyske Rasmus Oubæk har stået bag gryderne på michelinrestauranter, men er også kendt som manden bag burgerkæden Jagger.

Bearnaise­kongen anbefaler spise­steder:  »Lige nu bliver meget mad lavet for at komme på Instagram«

Nils Thyge fra Bar'Vin giver denne uges bud på god vin ude og hjemme.

»Beaujolais er ved at være i topform«:  Ejeren af Bar'Vin giver vintips

John Michael Jensen rykkede i 2017 fra sin mobile pølsevogn ind på en fast adresse i Kødbyen. Det var det sted, rejsemagasinet Condé Nast Traveler for nyligt inkluderede i en liste over de 22 bedste spisesteder i København.

Hotdog-John anbefaler spisesteder i København:   »Det er fandeme godt, og det er heller ikke dyrt. De laver byens bedste tarteletter«

Klaus Wittrup står bag en af byens mest populære burgerbarer, Gasoline Grill. Vi spørger ham, hvor han selv går ind, når han går ud.

Byens bedste shawarma? God mad på budget?   Manden bag Gasoline Grill anbefaler spisesteder i København

Jeppe Nothlev er barchef på cocktailbaren Ruby og giver denne uges bud på, hvad man skal drikke i weekenden.

Nu skal der skåles i vermouth:  Barchefen på Rubys giver cocktailtips