Få avisen leveret hele julen: 15 aviser for kun 199 kr.

Kilde: Politiken

Film

Film om fem børn vinder hovedprisen ved CPH:DOX

Kun en af CPH:DOX' priser går til en film med dansk islæt.

Film

Fire små drenge, der er som sække fulde af lopper, og en 13-årig storesøster, der forsøger at holde sammen på det hele, mens deres depressive mor er væk.

Dét kunne jurymedlemmerne ikke stå for, og derfor er den amerikanske dokumentarfilm 'God Bless The Child' af Robert Machoian og Rodrigo Ojeda-Beck blevet kåret til årets vinder af DOX:AWARD, som er hovedkonkurrencen i dokumentarfilmfestivalen CPH:DOX.

I DOX:AWARD-kategorien blev der desuden uddelt en special mention, som gik til den amerikanske 'Uncertain' om et Udkantsamerika, hvor naturen er fuld af sumpe og mystiske vækster.

16 film var nomineret i hovedkonkurrencen. Kun en af dem var dansk: Anne Regitze Wivels 'Mand falder' om maleren Per Kirkeby.

Finsk komedie

Vinderne af CPH:DOX blev kåret her til aften ved en prisuddeling i Kongens Have i København. Siden sidste torsdag - og til og med søndag - er 204 dokumentarfilm blevet præsenteret i de københavnske biografer.

Dermed er den københavnske festival, som fandt sted første gang i 2003, blandt verdens største og mest dominerende inden for dokumentarfilm. I år har den oven i købet kunne præsentere flere verdenspremierer end nogensinde før, nemlig 61.

I den nordiske konkurrence NORDIC:DOX AWARD vandt den finsk-tyske 'Return of the Atom', en menneskelig komedie om byggeriet af et finsk atomkraftværk, af Mika Taanila og Jussi Eerola, mens Ane Hjort Guttus norske 'Time Passes' om en ung kunststuderende, der sætter sig ned og tigger sammen med en romakvinde, fik en special mention.

I kategorien F:ACT AWARD gik vinderprisen til den pakistanske 'Among the Believers', der går helt ind i den radikale islamismes mørke maskinrum, mens den amerikanske '(T)error', der så til gengæld tager seeren med undercover på begge sider af USA's kamp mod terror, fik en special mention.

En dansk vinder

I NEW: VISION AWARD-kategorien var der ingen danske nominerede, og som følge deraf heller ingen danske vindere. Til gengæld var der hele to vindere: 'Bending the Earth' og 'The Digger' af henholdsvis Rosa Barba og Ali Cherri. 'The Digger' følger den pakistanske opsynsmand, der går og synger mellem gravene på en enorm, præhistorisk gravplads på den Arabiske Halvø, mens 'Bending the Earth' på næsten hallucinerende vis følger nukleare anlæg ovenfra.

Politikens Publikumspris var - som navnet antyder - kåret af publikum, som har haft ti film at vælge imellem. Her faldt flest stemmer på true crime-dramaet 'The Fear of 13', der følger den dødsdømte Nicholas Yarris, som har siddet på dødsgangen i knap 20 år.

Og endelig var der så en dansk vinder i kategorien REEL TALENT AWARD, som i år går til dokumentarfilminstruktøren Elvira Lind. Hun er uddannet fra filmskolen i Cape Town og har film som 'Songs for Alexis' og 'Bobbi Jene' på samvittigheden.

Den begejstrede jury udtaler blandt andet om Elvira Lind, at hun »har en kort, men imponerende karriere, der giver håb til fremtidigt arbejde. Hun har vist, at hun er i stand til gå tæt på, håndtere følsomme emner på en nænsom og respektfuld måde, for at opbygge en historie til et gribende drama, der er langt stærkere end mange spillefilm«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce