0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Fem sprittede hjerter: Hvor skal du drikke gløgg i år? Svaret findes i en kælder på Kongens Nytorv

Siksak igennem sæsonens kulissebyer, og find gedigen københavnsk julehygge i en kælder ved Kgs. Nytorv. Hos Hviids Vinstue er gløggen lige så stærk og god, som legenden fortæller.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Andreas Merrald
Foto: Andreas Merrald
Baranmeldelser
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Baranmeldelser
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Det lugter mere af grillpølser end vaniljekranse på Amagertorv, hvor en tysk juleby har slået kulisserne op.

På Kgs. Nytorv er en parade af juleboder og en kane med plyssede rensdyr klar til turisternes selfie-indtog, og foran Hotel d’Angleterre er en kranbil ved at hejse plastikistapper op på facaden.

Efter blot et halvt glas kan man mærke effekten helt ud i storetåen

København sminkes til jul. Det virker noget hult. Men så er det, man kan stikke ned i Hviids Vinstue, en kælderbeværtning, der har skænket øl siden 1723. Her kan man bag blyindfattede ruder gå i skjul for al den kommercielle juleflitterstads og få sig et glas straight up gløgg (92 kr.), der nok skal varme humøret op med sine 20,4 procent alkohol.

På de gulnede lampeskærme, der i sæsonens anledning er pyntet med røde sløjfer, har gæster igennem historien sat deres autografer og skrevet hilsner. På væggene vidner gamle fotos om, at beværtningen var populær, dengang man kørte med heste i gaderne, og tjenerne bærer hvide skjorter og sorte veste og excellerer i høflig og præcis, men ustresset betjening, så velværet breder sig.

Rundt omkring i lokalernes mørke møblement sidder gæster på den anden side af pensionsalderen og benytter sig af frokosttilbuddet på 85 kr. for tre håndmadder og en øl (standardpilsner eller black lager fra Hancock).

Andreas Merrald
Foto: Andreas Merrald

Madderne er udstillet i en lille montre på disken, så man selv kan udpege, hvad man vil have, og man stilles over for falske forventninger om nynordisk gourmethåndværk: Det er halve skiver rugbrød med godt pålæg og enkel garniture – som karse, mayo og tomat og en ansjos på æggemadden, bacon og rødbede på leverpostejen og røræg på den røgede filet. Som en greatest hits-hilsen til en gammeldags madpakke på en dag, hvor mor var i godt humør. Og tallerkenen kommer på bordet inden for få minutter sammen med et salt- og pebersæt, som tjeneren hiver op af vestelommen. Cool detalje.

Andreas Merrald
Foto: Andreas Merrald

Og hvordan smager så gløggen, som de fleste nok har hørt om? Den, der hvert forår tilberedes efter samme opskrift fra 1954, så rosinerne er noget nær farligt sprittede ved juletid? Den lander tungt på tungen og fylder mundhulen med velsignet varme smagsnoter.

Og den dufter så meget af alkohol, at det hiver i svælget, hvis man inhalerer dampen fra den 80 grader varme drik ved serveringen. Men hvis man lader den stå et øjeblik, så den tempereres, træder sødmen tydeligt frem side om side med de mørke spiritussmage. En lammer og en bjørnekrammer af en gløgg og serveret helt uden fikumdik. Efter blot et halvt glas kan man mærke effekten helt ud i storetåen.

Andreas Merrald
Foto: Andreas Merrald

Hviids Vinstue er ikke smart på nogensomhelst skala. Hviids Vinstue er et ærligt, ukunstlet og venligt vandingshul, hvor man har lyst til at læne sig tilbage og sludre dagen lang og natten med ... eller hvor længe man nu har talens brug i behold efter den gløgg.

Atmosfære

Savner du ’Matador’ eller bare at opleve København fra dengang, farfar var klejn, så søg fluks ned i Hviids Vinstue. Et mere originalt sted må man søge længe og måske forgæves efter. Måske minder væguret dig om, at tiden går, når det slår sine timeslag, men ellers kan du nemt glemme, at verden haster videre, mens du sidder i den brune hule og skåler.

Prisniveau

Tre pæne madder og en øl/vand for 85 kroner er et knaldtilbud i det indre København. Især er pengene givet godt ud, hvis du vælger Hancock-øllen. 92 kroner for et glas gløgg er dyrere end den, du kan købe i Tivoli og på det tyske julemarked, men her får du til gengæld en saftig satan med rom, cognac og selvfølgelig portvin. Den fås også i et lille glas, hvis du har slingrebekymringer.

Andreas Merrald
Foto: Andreas Merrald

Dommen

Er udviklingen gået den forkerte vej? Er det et fremskridt, at vi i 2019 ofte sidder til udstilling i store panoramavinduer, når vi skal på café og bar, og skal sørge for at tage os ud, mens vi egentlig bare burde slappe af? Eller er den gammeldags beværtning, som skærmer gæsterne fra omverdenen, det, vi egentlig har brug for, når vi vil puste ud? Jeg ved godt, hvor jeg helst vil drikke mit næste glas gløgg. Vi ses på Hviids.

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Læs mere