Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Hr. Skæg er den langskæggede mand, der lærer børn om tal og bogstaver på’Ramasjang’. På lørdag holder han teaterkoncert i Bremen Teater kl. 11 og 14 i anledning af sin fødselsdag.
Foto: Jens Dresling

Hr. Skæg er den langskæggede mand, der lærer børn om tal og bogstaver på’Ramasjang’. På lørdag holder han teaterkoncert i Bremen Teater kl. 11 og 14 i anledning af sin fødselsdag.

iBYEN
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hr. Skæg savner de gamle, smadrede bygninger: »Jeg er i virkeligheden en gammel, nostalgisk bjørn!«

Mikkel Lomborg, kendt som Hr. Skæg, elsker duften af hyldetræerne i Østre Anlæg og er fascineret af hovedstadens særlinge. Lørdag fejrer han fødselsdag i Bremen Teater.

iBYEN
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hvor bor du?

»Jeg bor to steder. Siden 1998 har jeg haft en lejlighed på Nørrebro. Den er mit faste fikspunkt og det sted, jeg har boet længst. Jeg bruger den som studie og til alle mine rekvisitter og Hr. Skæg-ting. Så er der også en seng, så jeg kan gå kold de sene aftener, eller når jeg kommer hjem fra Hr. Skæg-tur. Ellers bor jeg med min kone, datter og papdatter i en alt for dyr lejelejlighed i Hellerup«.

Du har valgt, at vi skal mødes på Assistens Kirkegård. Hvorfor det?

»For nylig døde min elskede ven og mangeårige Hr. Skæg-makker, Toke Reunert. Han er begravet her, og mens han levede, gik vi her mega meget. Øvede manuskripter, talte om ideer og sådan. Det er underligt, men også dejligt at tænke på, at han ligger nede i selvsamme jord nu, som vi har gået så meget på. Jeg arbejder allerbedst, når jeg går. Så fokuserer jeg skarpt«.

Hvilke mennesker i byen fascinerer dig?

»Alle særlingene. Dem, der vover at se anderledes ud. Det er et lille eventyr i sig selv at få et glimt af et menneske i byen, som ser helt specielt ud. Jeg ville ønske, der var mange flere af dem«.

Hvor i byen dufter der bedst?

»I parkerne. Min yndlingsduft i verden er duften af hyldeblomst. Der står nogle virkelig flotte hyldetræer i Østre Anlæg, hvor jeg kan få den der helt særlige Astrid Lindgren-agtige nostalgiduft, som hyldeblomst er«.

Hvor går du hen og hører musik?

»Jeg har selv sunget i kirkekor, så jeg elsker at sætte mig ind i en kirke og høre musik. Christianskirken har en smuk akustik, fordi den er bygget både af træ og sten. Grundtvigskirken er også fantastisk. Der har jeg været inde og høre ’Messias’ mange gange, og det er altid en ud af kroppen-oplevelse. Som ung var jeg glad for Loppen, Stengade og Warehouse 9«.

Hvordan bruger du bedst en solskinsdag i København?

»Så hiver jeg fat i mine gode venner, og så cykler vi på Amager Fælled med soveposer, økser og køkkengrej, og så har vi bare en hel dag og nat, hvor vi får bålrøg i tøjet og nyder livet«.

Hvad er det værste sted i København?

»Teglholmen, Kalvebod Brygge og Islands Brygge efter al moderniseringen. Jeg har været der med min familie for at se på nybyggede lejligheder, fordi vi mangler et sted at bo. Men jeg fik det nærmest fysisk dårligt af at være der, og klaustrofobien nev i maven. Der er så koldt og dødt. Det skræmmer mig faktisk. Giv det lige halvtreds år, så har det forhåbentlig noget charme og sjæl. Men lige nu synes jeg godt nok ikke, der er rart«.

Hvor i byen lugter der værst?

»I pissoiret inde ved Nikolaj Kirke. Og på Stengade. Der får ammoniaklugten næsten øjnene til at løbe i vand«.

Hvad mangler København?

»København mangler nogle af de gamle, smadrede bygninger, som byen var fuld af engang. Flere ruiner! Alting er langsomt ved at blive til nybyggeri. Teglholmen og Islands Brygge, altså, nøj, hvor var der fyldt med fantastiske bygninger der engang. Jeg er i virkeligheden en gammel, nostalgisk bjørn! Som generelt har det svært med det nymoderne. Selv om jeg tror, jeg stadig er ung. Jeg tænker for tiden, at hvis jeg blev myrdet i morgen, ville man ikke skrive ’ung mand myrdet’ i aviserne, men ’midaldrende mand myrdet’. Så er man altså ikke længere ung«.

Hvad ville du lave om ved København, hvis du fik en stor pose penge?

»Hvis man er ung kunstner, er det enormt svært at finde et billigt sted at udfolde sin kunst og blive inspireret af andre kunstnere. Jeg savner virkelig, at man lader nogle bygninger stå, som folk kan rykke ind i, uden alt for mange regler. Så hvis jeg kunne, ville jeg frigøre nogle bygninger, som unge kunstnere frit kunne bruge og skabe i«.

Hvad kan irritere dig i byen?

»Når folk mister besindelsen og tålmodigheden i køen. Både bogstaveligt og allegorisk. Mennesket har en tendens til at glemme, at verden ofte fungerer bedre, hvis man tænker på flokken frem for sig selv. Mange københavnere har en manglende evne til at gå om bag i bussen og skabe plads til andre. Det irriterer mig«.

Læs mere:

Annonce

IBYEN

Ibyen guider:  Her er 20 af de bedste gratis oplevelser i København

Ibyen guider:  Hvor skal man spise is i København denne sommer? Her er 13 virkelig gode bud

Caféen Snacks & Blues på Guldbergsgade på Nørrebro i København.

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.

Herman H.J. Lynges antikvariat på Silkegade i indre København er Skandinaviens ældste antikvariat.

Henrik Palle guider:  Her finder du Københavns bedste antikvariater

Ibyen klæder dig på:  Her er de bedste loppemarkeder i København


    Anmeldelser af forskellige madboder på Københavns nye madmarked Reffen på Refshaleøen. 

Få overblik:  Her er oversigten over alle Københavns madmarkeder

»Må man ta' hunden med sig ind i himlen...?«. Ibyen guider til byens bedste karaokedestinationer.

Den store karaoke-guide:  Hvad skal I synge? Og hvor? Ibyen og musikanmelderne guider

Der er masser af folkekøkkener i København. Vi guider til 9 af dem.

Spis billigt ude:   Her er 9 folkekøkkener i København

På Darcy's Kaffe i Blågårdsgade på Nørrebro er både kaffen og læsestoffet værd at komme efter.

Syv hyggelige boghandlere:  Her serverer de byens bedste læsestof til kaffen

På Restaurant Trio i Axel Towers er udsigten god, selv når man sidder på tønden.

Guide til Københavns tag­restauranter:  Her kan du spise, drikke og ... ja, tisse med en udsigt

Kafeteria på Statens Museum for Kunst
er bare én af byens nye forbedrede museumscafeer.

Guide:   Her er Københavns bedste museumscafeer