Danica Curcic savner, at man kan cykle overalt, når hun er væk fra København. Gæster ville hun tage med over den nye cykelbro til Papirøen.
Foto: Cicilie S. Andersen

Danica Curcic savner, at man kan cykle overalt, når hun er væk fra København. Gæster ville hun tage med over den nye cykelbro til Papirøen.

iBYEN

Danica Curcic om København: »Jeg ville anlægge mange flere parker i byen, hvis jeg var borgmester«

Skuespiller Danica Curcic er fan af naturen og hvis hun kunne, ville hun anlægge mange flere parker i byen. Hun er lige flyttet i kolonihave på Amager og så er hun for nylig tilsluttet sig klubben af vinterbadere. Men hvis der er noget, der kan irritere, så er det aggressive cyklister på cykelstierne. Her fortæller hun om det bedste - og det værste - ved København.

iBYEN

Hvor bor du?

Jeg er lige flyttet ind i en kolonihave på Amager. Det er virkelig fantastisk. Jeg har boet på Jagtvej i mange år før det, så det er en dejlig forandring. I mange år har det været en drøm for mig at finde en kolonihave, så jeg føler mig virkelig heldig.

Hvad kendetegner dit kvarter?

Det er en lille, grøn oase, hvor det føles, som om man er ude på landet, selv om haveforeningen kun ligger et kvarter fra byen. Det er virkelig dejligt, og der er et stærkt nabofællesskab herude.

Hvor går du i teateret?

Jeg er tit i Skuespilhuset, der har et fantastisk udvalg af forestillinger. Jeg synes også, at Republique på Østerbro er et virkelig fedt sted. De har mange internationale gæstespil og altid et spændende program. Sort/Hvid i Kødbyen er også fantastisk.

Har du et stamsted?

Assistens Kirkegård betyder meget for mig. Der er mange minder knyttet til det sted, og det er en smuk oase lige midt i byen.

Jeg går virkelig meget i biografen, så jeg kommer også absurd tit i Grand Teatret og Empire Bio. De har et godt og varieret udvalg af film og god stemning. Jeg er også begyndt at vinterbade, så det seneste halve år er jeg kommet meget i badeklubben Helgoland på Amager.

Hvilken årstid er den bedste i byen?

Helt sikkert det sene forår. Hvor man kan mærke, at folk kommer ud af deres små huler og interagerer med hinanden. Så bliver København virkelig levende. Der sker også en masse på kunst- og kulturscenen i de måneder, så det hele liver bare op.

Hvad ville du vise udenlandske gæster?

Jeg ville helt klart vise dem Nørrebro. Starte ved søerne og så gå hele vejen op gennem Assistens Kirkegård og spise på Oysters and Grill i Sjællandsgade. Jeg ville også tage dem med en tur over den nye cykelbro og over til Papirøen. Til slut skulle vi se Nokken på Islands Brygge, Christiania og selvfølgelig Amager Strand, hvor jeg er vokset op.

Hvor i København dufter der bedst?

Jeg elsker den kvalmende søde duft af vafler og softice i Nyhavn.

Det er så overdrevet, så lang tid det byggeri tager. Hele Kongens Nytorv har jo været lukket i årevis.

Du er ofte i udlandet for at arbejde som skuespiller. Hvad savner du mest ved København, når du er væk?

Ud over at jeg selvfølgelig savner mine venner, når jeg er væk, så savner jeg roen ved København. Den der afslappethed, som jeg synes, byen har. Og så det, at man kan cykle overalt! Man kommer så let og hurtigt fra det ene sted til det andet, det er skønt.

Og så savner jeg faktisk også luften. Man kan fornemme, at man er tæt på vand og hav. Men jeg har så også lige været en del steder, hvor luften virkelig har været forurenet. Både i Katmandu i Nepal og i Beograd, hvor jeg lige har besøgt familie.

I Serbien må man seriøst ryge overalt. Der skal man virkelig lede efter et sted, hvor der ikke må ryges. Og det er sgu alligevel meget fedt, at der er tænkt over det her i København.

Hvad irriterer dig i København?

Metrobyggeriet. Det er så overdrevet, så lang tid det byggeri tager. Hele Kongens Nytorv har jo været lukket i årevis. Jeg kan slet ikke huske, hvordan det ser ud uden metrobyggeriet. Og så kan byens meget aggressive cyklister godt irritere mig.

Hvis du fik en stor pose penge, som du kunne bruge til at ændre noget i byen, hvad skulle det så være?

Mere grønt, mere grønt, mere grønt! Jeg ville anlægge mange flere parker i byen, hvis jeg var borgmester.

Hvad er det værste sted i København?

Gothersgade en sen fredag nat, helt klart.

Hvad synes du, København mangler?

Restauranter, der holder køkkenet åbent til senere end klokken 21-22 stykker. Det er blevet lidt bedre, men det er ret irriterende, at det er så svært at finde noget at spise på en restaurant, når klokken har passeret 21.

Hvis du havde en stor bulldozer, hvad ville du så fjerne i København?

Så ville jeg bulldoze den der Scientologykirke i Jernbanegade. Jeg bliver altid ret creeped out, når jeg går forbi og kan kigge ind til det der åbne og kunstigt iscenesatte kontor, som bare står klar til den afdøde L. Ron Hubbard.

Søndag læser Danica Curcic op fra ’Syv fantastiske fortællinger’ på Karen Blixen Museet.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

IBYEN