Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Tina Gylling Mortensen er træt af bytrafikken, hvor hverken cyklister eller bilister respekterer rødt lys. Anderledes dejligt og roligt har hun det om bord på havnebussen, som hun pendler med til arbejdet på Den Danske Scenekunstskole. Ofte tager hun ned til stoppestedet i god tid for at hænge ud ved vandet.

Tina Gylling Mortensen er træt af bytrafikken, hvor hverken cyklister eller bilister respekterer rødt lys. Anderledes dejligt og roligt har hun det om bord på havnebussen, som hun pendler med til arbejdet på Den Danske Scenekunstskole. Ofte tager hun ned til stoppestedet i god tid for at hænge ud ved vandet.

iBYEN
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Skuespiller Tina Gylling Mortensen: »Byen bliver ikke smukkere, end den er ude fra vandet«

Skuespiller Tina Gylling Mortensen bruger Københavns havn til både ro og bad. Fra i aften og sommeren over kan hun opleves i ’Don Ranudo’ på Grønnegårds Teatret. Her fortæller hun om det bedste - og det værste - ved København.

iBYEN
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hvor bor du?

»På Østerbro, i Rosenvænget Kvarteret. Der er store lejligheder med børnefamilier og sådan nogle som mig selv, der har boet der i mange år. 30 år, faktisk, for ellers havde jeg ikke råd til at bo der. Da vi flyttede derud, var der en masse små butikker, slagtere, bagere og en gammeldags kaffebar lige overfor. Men efter Parken åbnede, er kvarteret blevet mere præget af kædebutikker og burgerrestauranter, der servicerer dem, der skal derind og se fodbold eller til koncert. Ellers er der ikke sket meget. Østerbro har en vis kedsommelighed i sig«.

Hvor drikker du din kaffe?

»Der er åbnet en kaffebar, som jeg gerne vil anbefale: Mariannes Kaffebar i Slagelsegade. Det er økologisk, de laver en dejlig brunch, serverer smørrebrød, og så laver Marianne en sindssygt god kaffe. Jeg bruger det rigtig meget til at holde møder. Det er et lille bitte sted i en røvsyg gade, hvor hun bare har stillet to borde ud foran og gjort det hyggeligt og dejligt«.

Hvad ville du lave, hvis du skulle holde ferie i København?

»Jeg ville gå ned til vandet, tage en dukkert og tage ud at sejle. Og så ville jeg gå på museer og gallerier. For eksempel på Statens Museum for Kunst og på galleri Christian Andersen i Nordvest, hvor kvarteret er ved at vågne som noget nyt, der bliver vidunderligt med tiden«.

Hvis du skulle på date, hvor ville du så invitere din mand hen?

»Ud på en af mine yndlingsrestauranter. Jeg elsker de italienske. Min families anden dagligstue er Hos Fischer nede på Victor Borges Plads, men jeg elsker også Famo Metro og Famo i Saxogade. Det der velsmagende køkken, som er afhængigt af enkle, afgørende greb og gode råvarer. Man får det godt af det. Og så har jeg opdaget en ny italiensk: Cicchetti på Nørrebrogade. Den er jeg helt vild med. Jeg kan godt lide deres koncept med en masse små retter. Og så kan man komme der til sent og få mad klokken 21.30. Jeg savner, at der er flere steder, hvor man kan komme og spise sent om aftenen. Når vi teaterfolk går ud efter en forestilling, er det på de brune værtshuse for at få en øl«.

Har du et yndlingskvarter?

»Jeg er vild med kvarteret omkring Guldbergsgade og Møllegade på Nørrebro. Der ligger en michelinrestaurant, Det Fri Gymnasium, Empire Bio, små cafeer, den jødiske kirkegård og en vidunderlig boghandel. Det er for mig landsby og storby på en gang«.

Hvor finder du ro i byen?

»Det bedste ved København er, at byen ligger ved vandet. Jeg arbejder ovre på Holmen, og så tager jeg ned til stoppestedet, et kvarter inden den kommer, og så nyder jeg bare at stå der ved vandet. Jeg elsker den vandbus. Man kommer ud på vandet og kan stå ude i stævnen og blive blæst igennem. Byen bliver ikke smukkere, end den er ude fra vandet«.

Bader du i byen?

»Ja, alle mulige steder. Jeg ved ikke, om det er helt lovligt, men ude på Holmen hopper vi i vandet ved Den Danske Scenekunstskole og også nærmest dagligt ude ved Svanemøllestranden, hvor der er kommet en lang mole, man kan bade fra. Jeg nyder sådan et fyraftensbad«.

Så du bruger ikke havnebadene?

»Der er for mange mennesker, og det skal også være lige der, hvor jeg nu er«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Hvor dufter byen bedst?

»Også nede ved vandet. Nogle gange får man en rigtig havduft med tang og det hele helt ind på Østerbro. Og ellers er det bare fem minutter på cyklen, og så har man den der fornemmelse i næsen«.

Hvad ville du ændre i København?

»Gøre noget ved bolignøden for dem, der ikke er totalt loadet. For det er dem, der gør byen sjov, interessant og levende. De unge, kunstnerne, småbørnsfamilier og studerende. Det er ikke, fordi pladsen ikke er der. Den bliver bare brugt forkert. Og så vil jeg lovgive om, at man ikke må cykle med noget i ørerne. Jeg ser næsten dagligt nogle, der vælter, bliver klippet eller klipper nogle andre på cyklen, fordi de ikke kan høre. Jeg har endda set én blive kørt ned. For mig er det at køre med noget i ørerne lige så dumt som at køre spritkørsel«.

Hvad er det grimmeste sted i byen?

»De, der står bag Marriott Hotel og Kalvebod Brygge, skulle skamme sig. Lige bagved viser SEB Bank, som er tegnet af arkitekten Lene Tranberg, hvordan det skal gøres. Den ligger så smukt med skatebaner, forskellige niveauer og træer. Hvis jeg var overborgmester, ville jeg sætte Lene Tranberg til at stå for samtlige nybyggerier«.

Læs mere:

IBYEN

Ibyen guider:  Her er 20 af de bedste gratis oplevelser i København

Ibyen guider:  Hvor skal man spise is i København denne sommer? Her er 13 virkelig gode bud

Caféen Snacks & Blues på Guldbergsgade på Nørrebro i København.

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.

Herman H.J. Lynges antikvariat på Silkegade i indre København er Skandinaviens ældste antikvariat.

Henrik Palle guider:  Her finder du Københavns bedste antikvariater

Ibyen klæder dig på:  Her er de bedste loppemarkeder i København


    Anmeldelser af forskellige madboder på Københavns nye madmarked Reffen på Refshaleøen. 

Få overblik:  Her er oversigten over alle Københavns madmarkeder

»Må man ta' hunden med sig ind i himlen...?«. Ibyen guider til byens bedste karaokedestinationer.

Den store karaoke-guide:  Hvad skal I synge? Og hvor? Ibyen og musikanmelderne guider

Der er masser af folkekøkkener i København. Vi guider til 9 af dem.

Spis billigt ude:   Her er 9 folkekøkkener i København

På Darcy's Kaffe i Blågårdsgade på Nørrebro er både kaffen og læsestoffet værd at komme efter.

Syv hyggelige boghandlere:  Her serverer de byens bedste læsestof til kaffen

På Restaurant Trio i Axel Towers er udsigten god, selv når man sidder på tønden.

Guide til Københavns tag­restauranter:  Her kan du spise, drikke og ... ja, tisse med en udsigt

Kafeteria på Statens Museum for Kunst
er bare én af byens nye forbedrede museumscafeer.

Guide:   Her er Københavns bedste museumscafeer