Yvonne Koné holder af farverne på Thorvaldsens Museum, fordi lyset derinde skifter konstant.
Foto: Martin Lehmann

Yvonne Koné holder af farverne på Thorvaldsens Museum, fordi lyset derinde skifter konstant.

iBYEN

Designer Yvonne Koné: »Selv om København er en lille fin by, er der noget råt og uforarbejdet over den«

Designer Yvonne Koné kan godt lide københavnernes uhøjtidelige tilgang til mode. Og så er hun glad for Thorvaldsens Museum, særligt ved åbningstid, hvor hun kan få følelsen af at have det helt for sig selv. Her fortæller hun om det bedste - og det værste - ved København.

iBYEN

Hvor bor du?

»Vesterbro. På kanten til Frederiksberg«.

Er det dit yndlingskvarter?

»Jeg har ikke et yndlingskvarter, men jeg holder meget af området, hvor Vesterbro møder Frederiksberg ved Værnedamsvej. Jeg kan godt lide sammenstødet mellem de to kvarterer. Det er stadig kontrastfyldt, selv om Vesterbro er blevet fornyet de seneste år«.

»Et hus med have på Frederiksberg ville være dejligt, men jeg ville savne forskelligheden og de skæve eksistenser, som trods alt stadig findes på Vesterbro«.

Er der noget særligt ved København, der fascinerer dig?

»Efter jeg sidste år var fire måneder i New York, sætter jeg meget mere pris på København. Her føles trygt, og jeg er blevet mere bevidst om, at københavnere faktisk forstår at nyde livet. Arbejdslivet og fritiden er mere afbalanceret, og folk er gode til at sætte sig ned til kanalen og drikke et glas vin, gå en tur i parken, gå impulsivt ud at spise. Især nu hvor det er ’sommer’«.

»Folk virker mere pressede i New York. De arbejder meget, og arbejdet kommer før deres privatliv. Folk har sværere ved at lave impulsive aftaler. De fleste mennesker i København holder fri, når de har fri«.

Hvad er det værste sted i byen?

»Området bag Hovedbanegården er ikke specielt charmerende, og det samme gælder det første lange stykke af Vesterbrogade. Til trods for at jeg har boet på Vesterbro i mange år, er det et sted, jeg endnu ikke har forenet mig med«.

Er der nogen bygninger, du er særligt glad for?

»Jeg elsker de skæve gamle brostensbelagte gader bag Strøget og de klassisk smukke museumsbygninger. Jeg kan godt lide at tage en tur på Glyptoteket alene«.

»Og så elsker jeg Thorvaldsens Museum, som har en særlig ro. Det, der gør Thorvaldsens til noget særligt i mine øjne, er lyset, der konstant skifter og kontrasterne mellem de smukke farver. Jeg vil gå derind på en hverdag, lige når de åbner og mærke fornemmelsen af, at jeg har det for mig selv«.

Hvor lugter der værst i København?

»På H.C. Andersens Boulevard i myldretiden. Det er det eneste sted i indre København, hvor jeg oplever en så intens forureningslugt, men alligevel er det jo ingenting i forhold til andre byer«.

Hvad ville du vise udenlandske gæster?

»Jeg ville vise dem Thorvaldsens Museum. Bare gå en tur derinde og ikke nødvendigvis bruge lang tid eller nærstudere skulpturerne. Jeg kan godt bare lide at gå en tur og kigge på farverne. Jeg ville også vise dem Palmehaven på Glyptoteket. Ellers ville jeg leje en båd og vise dem byen fra vandet«.

Hvad er dit yndlingssted i byen?

»Jeg kan rigtig godt lide Frederiksberg Have. Det er et sted, jeg ofte går tur med en veninde. Der er plads til at få ro, og der er ikke for mange mennesker. Selv om det er en poleret park, kan man stadig godt få fornemmelsen af at fare en lille smule vild«.

Har du et stamsted?

»Ja, vores nabo i gaden (Store Strandstræde, red.). Zeleste er en lille retroperle. Et sted, der har ligget der i mange år uden rigtig at forandre sig, selv om det er blevet renoveret. Det er stillestående i ordets mest positive forstand. Det er ikke sådan et fancy københavnersted, og man møder ikke så mange, man kender«.

»Vi går derhen efter arbejde og får et glas vin, og nogle gange kommer vi også til at gå lidt for sent. Det føles som vores eget sted«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Hvor i byen finder du inspiration?

»Det er en konstant proces, og ofte er det ikke så konkret, men jeg er selvfølgelig formet af at bo her. Den måde, københavnere er afslappede på i deres tilgang til mode og påklædning. Jeg kan godt lide, at det er uhøjtideligt«.

Hvis København var et materiale, hvad ville det være?

»Det ville ikke være silke eller ruskind. Det ville ikke være elegant. Måske nærmere en denimkvalitet som et par godt brugte Levi’s-bukser, for der er en naturlig råhed over byen, som passer godt sammen med det. Selv om København er en lille fin by, er der noget råt og uforarbejdet over den, og det er for eksempel helt naturligt at tage sneakers på til fest. Det ville ikke gå i Paris«.

Hvilken farve forbinder du med København?

»Måske en støvet grå-blå, for det er himmelen over byen tit. Når man lige kigger op, er det en ubestemmelig lyseblå, men det er, som om der ligger en grå tone bag ved. Den fylder ret meget. Og den er ret smuk«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

Forsiden

Annonce