Carl Emil Petersen starter sin første danmarksturné som solist på Klaverfabrikken i Hillerød på torsdag. Her besøger han stamstedet Eiffelbar på Christianshavn.
Foto: Mads Nissen

Carl Emil Petersen starter sin første danmarksturné som solist på Klaverfabrikken i Hillerød på torsdag. Her besøger han stamstedet Eiffelbar på Christianshavn.

iBYEN

Carl Emil Petersen: »Vi skal sætte foden på bremsen og beskytte det skøre og skæve København«

Musiker og nyslået solo-artist Carl Emil Petersen er glad for duften af byen efter nyfalden regn – og så savner han flere almenboliger. Her fortæller han om det bedste - og det værste - ved København.

iBYEN

Hvor bor du?

»Jeg bor på Christianshavn. Nede i den billige ende, synes Mikael Simpson, der også bor på Christianshavn. Jeg bor i en lejlighed, som ligger rigtig fint klemt inde mellem Christiania og kanalen. Jeg holder meget af stedet herude og har boet her i syv år nu og også gået på Christianshavns Gymnasium«.

Hvad kendetegner dit kvarter?

»Christianshavn er et meget unikt kvarter på den måde, at du har en masse forskellige mennesker samlet på meget lidt plads. Christiania tiltrækker en masse turister, og så ligger Udenrigsministeriet her også. Samtidig bor her en del kreative typer, kunstnere og skuespillere sammen med de indfødte christianshavnere. Det er lidt en storby i storbyen. Så er det også et meget smukt kvarter med en interessant historie. Christianshavn blev finansieret af trekantshandelen, og du kan virkelig mærke historiens vingesus, når du går gennem de små, brolagte gader«.

Amager. Der er mange ’ægte’ mennesker, der bor derude. De er sgu ret ligeglade med, hvad der sker i resten af København, hvor vi bare suser af sted i friværdi og dyr kaffe

Er der noget, du hader ved dit kvarter?

»Jeg bryder mig ikke så meget om den voldsomme trafik af mennesker, som er her på grund af Christiania. Der er mange, som bruger Christiania som et pitstop til at tanke op og så køre ud i andre kvarterer for at afsætte deres varer, og de er som regel ikke så hensynsfulde. Christiania er udfordret på mange måder, men det, vi alle sammen godt kan lide ved København, er den skævhed, som Christiania i høj grad bidrager til«.

Hvad er dit eget yndlingskvarter?

»Det er Christianshavn tæt forfulgt af Amager. Der er mange ’ægte’ mennesker, der bor derude. De er sgu ret ligeglade med, hvad der sker i resten af København, hvor vi bare suser af sted i friværdi og dyr kaffe. Livet går sin gang på Amager, og jeg nyder meget at cykle derude. Amager kommer til at blomstre de næste år. Det er jeg sikker på«.

Har du et stamsted?

»Eiffelbar, selvfølgelig. Og så den lille kaffebar Parterre, som ligger lige, hvor jeg bor. Men Eiffelbar er min favorit brune bodega, og det hænger sammen med klientellet, som kommer der. Jeg elsker den diversitet, der er blandt barens gæster. Der er aldrig to aftener, som er ens. Der er selvfølgelig de lokale, men også nogle kreative fra arkitektskolerne, et par fodboldentusiaster og nogle unge mennesker fra gymnasiet. Jeg har sågar fejret juleaften på Eiffelbar de sidste to år med mine to søstre. Jeg ville dog ønske, at de fik fadølsanlæg, men så kan det godt være, stedet ændrede lidt karakter til et vandhul. Nu er det mere et samtalekøkken end et vandhul«.

Hvis du fik en stor pose penge, hvad ville du så forandre i byen?

»Jeg ville bygge flere almene boliger. Det er en usund måde, København i øjeblikket udvikles på, hvor man udstikker jord til den private kapital, som så kan bygge dyre ejerboliger og spise befolkningen af med et holdkæftbolsje i form af et eller andet almennyttigt rum. En park. En svømmehal. Det synes jeg, er uværdigt for København. Det har altid været en by for familier bygget på en tanke om, at almindelige mennesker skal kunne bo og arbejde i byen. Det er jo truet i dag ligesom mange andre steder i verden«.

Hvad har København for meget af?

»Vi har for mange af de her kæder såsom 7-Eleven, Espresso House og Irish Pub. De skyder op over det hele. Og så er der også for meget vejarbejde, selvfølgelig«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Hvor er byen grimmest?

Det er den i de nye områder, hvor der ingen charme eller menneskeligt præg er. Hvor området er designet på en computer ud fra en eller anden arkitekts ambitioner. Noget, der kendetegner dansk design, er det, som Wegner sagde: at vi er gode til at lave møbler, som passer til menneskets proportioner. Det virker, som om man har glemt det i planlægningen af de nye bydele«.

Hvor lugter der bedst?

»Det gør der hvor som helst i byen om foråret, når det lige har regnet på nylagt asfalt«.

Hvad kunne København lære af udlandet?

»Rigtig mange byer i udlandet kunne lære meget af København. Selvfølgelig er jeg fascineret af større byer, og jeg nyder at være i New York, men livet er virkelig en kamp de steder. Der er en rå virkelighed, som er enormt inspirerende, hvis man er godt polstret. København er en fantastisk by, men det er også en by, der er truet ligesom alle andre storbyer af den her galopperende boligspekulation. Vi skal sætte foden på bremsen og beskytte det skøre og skæve København«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden

Annonce