Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Christian Hjelm ender tit i Hans Tavsens Park på Nørrebro efter en gåtur, fordi »det er en dejlig lille lokal park«.
Foto: Klaus Holsting

Christian Hjelm ender tit i Hans Tavsens Park på Nørrebro efter en gåtur, fordi »det er en dejlig lille lokal park«.

iBYEN
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Christian Hjelm om Christiania: Det er spild af ressourcer at kriminalisere folk for at ryge en fed

Koncertaktuelle Christian Hjem, som fredag aften spiller i Huset KBH i Indre By i anledningen af 'Spil Dansk', holder af efteråret og bryder sig bestemt ikke om spild af politiets ressourcer. Her fortæller han om det bedste - og det værste - ved København.

iBYEN
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hvor bor du?

»Indre Nørrebro, tæt på Folkets Park. Her har jeg boet siden 2007. Jeg kan huske, at jeg fejrede min 25-års fødselsdag her, og jeg elsker det område, jeg bor i, det må jeg indrømme«.

Hvad kendetegner dit kvarter?

»Det er et meget komprimeret og mangfoldigt område, men stadig med mange åndehuller, hvor man kan tage en timeout. Og så er der landsbystemning: Jeg hilser på cykelhandleren, bageren og bartenderen, der holder pause på gaden. I de 10 år, jeg har boet her, er der sket virkelig meget. Der er kommet flere spisesteder og ølbarer, og det trængte området til. Heldigvis har det stadig bevaret noget af kanten modsat for eksempel Vesterbro, der er blevet mere poleret med tiden«.

Hvor får man den bedste kaffe?

»Når jeg går ud, går jeg ikke ud for at drikke kaffe. Så går jeg ud for at drikke øl eller drinks. Det er megaoptur med de mange ølbarer, der er skudt op: Ølsnedkeren i Griffenfeldsgade, Kølsters Tolv Haner i Rantzausgade og Himmeriget på Åboulevard. Og så har Kind of Blue i Ravnsborggade også en sindssyg white russian. Der er 7 cl sprut i! Jeg kan godt lide, at jeg ikke skal ret langt for at mødes med nogen til en øl – uden at det skal lyde superdovent. For man skal også huske at komme ud af sit kvarter, og jeg elsker også at blive præsenteret for nye steder«.

Hvor i byen synes du, der lugter værst?

»Værst? Når der er Distortion, og det er godt vejr dagen derpå, og solen bager ned på gader og stræder. Den der dunst af pis, når du kommer ud om formiddagen ... og snuser ind. Wow! Den intense lugt af indtørret alkohol og tis. Det er virkelig intenst. Og så kombineret med bilos. Det er et miks, der kradser lidt i næsen. Og halsen egentlig også«.

Hvor dufter der bedst?

»Det bedste er at cykle gennem byen, lige når solen er ved at stå op en af de første sommermorgener, hvor alt er sprunget ud, og du kører ad nogle sideveje på Frederiksberg. Duften af asfalt og nyudsprungne blomster. Den er helt fantastisk«.

Hvilken årstid i byen synes du bedst om?

»Jeg er klart mest til efterår. Ikke det efterår, vi har nu, men det tidspunkt, hvor du stadig kan fornemme, at sommeren lige har været der. De dage, hvor du går ud ad døren og kan mærke, at der er noget anderledes i luften, der er kommet en klarhed i luften, og bladene begynder at skifte farve. Det er det bedste, jeg ved. Jeg vågner op efter en døsig sommer. Det er en meget kort periode, hvor ekkoet af sommeren stadig kan høres, og inden vi stiller uret en time tilbage, og det hele bliver mørkt«.

Hvornår kan du bliver allermest irriteret på København?

»Når der spildes ressourcer. Tænk på alle de penge, der bliver brugt på at være på Christiania for at fjerne hashhandlen og på at anholde almindelige mennesker, der ryger en joint. Det irriterer mig. Lad nu være med at kriminalisere folk for at ryge en fed«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Hvad synes du, København mangler?

»Sporvognene. Dem gad jeg godt have genindført. Jeg kan se, når de renoverer vejene, at sporene jo ligger lige neden under asfalten. Der er selvfølgelig en lille nostalgiker, der taler i mig, men jeg synes også, det er bedre end busserne, der tøffer rundt og forurener«.

Hvor er byen grimmest?

»Steder, hvor der bliver bygget uden tanke på det arkitektoniske. Grimme bygninger i glas med luksuslejligheder og kontordomiciler. Bare ordet: kontordomiciler. Og så de der bannere med tekster som ’1.000 m2 til leje’, der altid hænger på dem. Det er ikke særlig inspirerende. Måske er jeg bare lidt sur. Jeg er lige blevet smidt ud af mit studie i Valby, fordi det skal rives ned. Jeg kan ikke lide, når der går penge i den. Jeg er ikke naiv og forstår godt, hvorfor man gerne vil tjene masser af millioner, men vi skal passe på ikke at fjerne alt det skæve«.

Hvad har København for meget af?

»Jeg havde nogle amerikanske venner på besøg. En dag var vi rundt i byen, vi var mange forskellige steder, og på et tidspunkt siger en af dem: »Is that Mikkeller again?«. På den relativt korte gåtur kom vi forbi fire forskellige Mikkeller-steder, og vi endte ovenikøbet på et af dem. På Ramen to Biiru – som i øvrigt er et superlækkert sted. Men jeg kom til at tænke, wow, der er faktisk åbnet mange Mikkeller-steder i byen. Og det er måske en lidt farlig tendens. Også med Madklubben og Cofoco. Når det bliver til kæder, er det kedeligt«.

IBYEN

Ibyen guider:  Her er 20 af de bedste gratis oplevelser i København

Ibyen guider:  Hvor skal man spise is i København denne sommer? Her er 13 virkelig gode bud

Caféen Snacks & Blues på Guldbergsgade på Nørrebro i København.

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.

Herman H.J. Lynges antikvariat på Silkegade i indre København er Skandinaviens ældste antikvariat.

Henrik Palle guider:  Her finder du Københavns bedste antikvariater

Ibyen klæder dig på:  Her er de bedste loppemarkeder i København


    Anmeldelser af forskellige madboder på Københavns nye madmarked Reffen på Refshaleøen. 

Få overblik:  Her er oversigten over alle Københavns madmarkeder

»Må man ta' hunden med sig ind i himlen...?«. Ibyen guider til byens bedste karaokedestinationer.

Den store karaoke-guide:  Hvad skal I synge? Og hvor? Ibyen og musikanmelderne guider

Der er masser af folkekøkkener i København. Vi guider til 9 af dem.

Spis billigt ude:   Her er 9 folkekøkkener i København

På Darcy's Kaffe i Blågårdsgade på Nørrebro er både kaffen og læsestoffet værd at komme efter.

Syv hyggelige boghandlere:  Her serverer de byens bedste læsestof til kaffen

På Restaurant Trio i Axel Towers er udsigten god, selv når man sidder på tønden.

Guide til Københavns tag­restauranter:  Her kan du spise, drikke og ... ja, tisse med en udsigt

Kafeteria på Statens Museum for Kunst
er bare én af byens nye forbedrede museumscafeer.

Guide:   Her er Københavns bedste museumscafeer