Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
»Der er ikke nogen, der fucker med Gasværket«, siger Thit Aaberg, der på søndag for sidste gang spiller Clara i 'Vildheks’ på netop Østre Gasværk, hvor hun her er fotograferet.
Foto: Miriam Dalsgaard

»Der er ikke nogen, der fucker med Gasværket«, siger Thit Aaberg, der på søndag for sidste gang spiller Clara i 'Vildheks’ på netop Østre Gasværk, hvor hun her er fotograferet.

iBYEN
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

16-årige Thit Aaberg: »Jeg elsker den københavner, der har overskud til at hjælpe en barnevogn ud af bussen«

Hun er ikke meget for biler, der dytter helt uhæmmet – og så savner hun skiltning til byens små teatre. Den 16-årige skuespiller Thit Aaberg er aktuel i ’Vildheks’ på Østre Gasværk. Her fortæller hun om det bedste - og det værste - ved København.

iBYEN
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hvor bor du?

»Vestegnens vestegn, Albertslund. Der er mange fordomme om, at vi er sådan nogle, der går med enten jernrør eller falske øjenvipper. Men begge dele er ret langt væk fra min hverdag. Der er nok mere curlingbarn end gangsterpige over mig«.

Hvad kendetegner dit kvarter?

»Helt klart sammenholdet. Vi har alt fra fællesspisning til en årlig rollespilsdag, hvor folk mødes på en mark og slår hinanden ned med papsværd. I Albertslund er man en del af noget mere. Måske fordi vi står sammen mod alle fordommene«.

Har du et yndlingssted i København?

»Gasværket og Nyhavn, der er to meget forskellige steder. Gasværket, fordi det er den her bastante historiske bygning. Der er ikke nogen, der fucker med Gasværket. Her lugter bare af minder, mennesker og kreativitet. Omvendt er Nyhavn mere omskiftelig. Jeg elsker at sidde ned mod vandet med en tebolle og en kop kaffe og lytte til gademusikanterne, folks samtaler og kineserne, der går amok med kameraer. Der er så meget kultur samlet på ét sted med Skuespilhuset i den ene ende og kunst på metrobyggeriet i den anden«.

Foto: Miriam Dalsgaard/Ritzaufoto

Hvor går du hen og hører musik i København?

»Jeg kan godt lide Pumpehuset, hvor de spiller meget af den musik, jeg hører. Altså, jeg er jo en vestegnspige, så jeg hører selvfølgelig Suspekt, men jeg hører også pop. Altså, god pop og god rap. Ikke det der ’Store biler. Damer. Penge’«.

Hvor får man den bedste kaffe?

»Café Bopa på Østerbro. Den har en særlig betydning for mig, fordi jeg sad derinde inden min casting på Gasværket. Kaffen er god, og der er sygt hyggeligt«.

Har du et stamsted i København?

»Jeg havdeet stamsted: Klaptræet ved Nørreport. De lavede varm saftevand, som var et nyt koncept for mig. Det var et lille mørkt, hyggeligt sted, hvor man kunne slappe af med et stykke ristet rugbrød med hummus. Nu er det blevet en fancy drukbar med blinkende skilte«.

Hvad er den bedste årstid i byen?

»Sommeren er særligt smuk på Refshaleøen. Helt ude på spidsen kan man se ud over hele København. Og så er der en hjemløs kat, som jeg har kaldt Bat Cat«.

Hvor dufter der bedst i byen?

»Strøget. Om efteråret dufter der af brændte mandler, popcorn og den der sursøde lugt af friture. En dag vil jeg gerne gå ned gennem Strøget med bind for øjnene for at opleve, hvordan duftene hele tiden skifter«.

Hvis du fik en stor pose penge, hvad ville du så forandre i byen?

»Der findes så mange små eksperimenterende teatre, men man ved sjældent, hvor de ligger. Posthus Teatret har jeg for eksempel først lige lært at kende. Hvis jeg fik en masse penge, ville jeg sætte skilte op i hele København, hvor der stod ’Teater 1 km’ og ‘Teater rundt om hjørnet’. Bare for at skabe mere opmærksomhed omkring dem«.

Hvis du havde en bulldozer, hvad ville du så fjerne?

»Ikke noget. København er jo summen af alle de forskellige bygninger og steder. Det, jeg ville fjerne, betyder måske noget særligt for andre. Der er sikkert også nogen, der ikke kan se charmen ved Gasværket, men jeg ville være virkelig ked af, at det blev fjernet. Alt i den her by har sin værdi, og jeg tror, vi skal værne om det forhold, vi hver især har til den«.

Hvor ville du tage en date med hen?

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Min sidste date var på Espresso House i Lyngby. Egentlig skal der bare være god kaffe. Og sofaer. Jeg kan godt være ret ucharmerende ved sådan et formelt bord. Det må godt være lidt loose, altså«.

Hvornår bliver du irriteret på byen?

»Når bilister dytter helt aggressivt for at skynde på én, bliver jeg sur. ’Hold hånden fra hornet!’, kunne der stå på min valgplakat«.

Hvad kunne vi lære af udlandet?

»Vi skulle satse mere på de hyggelige og originale steder i stedet for butikskæderne. Der er rigeligt med H&M’er, Zara’er og Baresso’er«.

Hvad mangler København?

»Flere free hugs-skilte. Der skal spredes noget kærlighed, og det er en ret modig måde at gøre det på. Jeg tror, vi har en masse holdninger til hinanden uden at snakke sammen. Vi skal have mod til at se hinanden i øjnene i bussen eller smile til en fremmed på Strøget. Jeg elsker den københavner, der har overskud til at hjælpe en barnevogn ud af bussen. Det er en kæmpe øjenåbner på en dag, hvor man selv er lidt introvert«.

Læs mere:

IBYEN

Ibyen guider:  Her er 20 af de bedste gratis oplevelser i København

Ibyen guider:  Hvor skal man spise is i København denne sommer? Her er 13 virkelig gode bud

Caféen Snacks & Blues på Guldbergsgade på Nørrebro i København.

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.

Herman H.J. Lynges antikvariat på Silkegade i indre København er Skandinaviens ældste antikvariat.

Henrik Palle guider:  Her finder du Københavns bedste antikvariater

Ibyen klæder dig på:  Her er de bedste loppemarkeder i København


    Anmeldelser af forskellige madboder på Københavns nye madmarked Reffen på Refshaleøen. 

Få overblik:  Her er oversigten over alle Københavns madmarkeder

»Må man ta' hunden med sig ind i himlen...?«. Ibyen guider til byens bedste karaokedestinationer.

Den store karaoke-guide:  Hvad skal I synge? Og hvor? Ibyen og musikanmelderne guider

Der er masser af folkekøkkener i København. Vi guider til 9 af dem.

Spis billigt ude:   Her er 9 folkekøkkener i København

På Darcy's Kaffe i Blågårdsgade på Nørrebro er både kaffen og læsestoffet værd at komme efter.

Syv hyggelige boghandlere:  Her serverer de byens bedste læsestof til kaffen

På Restaurant Trio i Axel Towers er udsigten god, selv når man sidder på tønden.

Guide til Københavns tag­restauranter:  Her kan du spise, drikke og ... ja, tisse med en udsigt

Kafeteria på Statens Museum for Kunst
er bare én af byens nye forbedrede museumscafeer.

Guide:   Her er Københavns bedste museumscafeer