»Der er ikke nogen, der fucker med Gasværket«, siger Thit Aaberg, der på søndag for sidste gang spiller Clara i 'Vildheks’ på netop Østre Gasværk, hvor hun her er fotograferet.
Foto: Miriam Dalsgaard

»Der er ikke nogen, der fucker med Gasværket«, siger Thit Aaberg, der på søndag for sidste gang spiller Clara i 'Vildheks’ på netop Østre Gasværk, hvor hun her er fotograferet.

iBYEN

16-årige Thit Aaberg: »Jeg elsker den københavner, der har overskud til at hjælpe en barnevogn ud af bussen«

Hun er ikke meget for biler, der dytter helt uhæmmet – og så savner hun skiltning til byens små teatre. Den 16-årige skuespiller Thit Aaberg er aktuel i ’Vildheks’ på Østre Gasværk. Her fortæller hun om det bedste - og det værste - ved København.

iBYEN

Hvor bor du?

»Vestegnens vestegn, Albertslund. Der er mange fordomme om, at vi er sådan nogle, der går med enten jernrør eller falske øjenvipper. Men begge dele er ret langt væk fra min hverdag. Der er nok mere curlingbarn end gangsterpige over mig«.

Hvad kendetegner dit kvarter?

»Helt klart sammenholdet. Vi har alt fra fællesspisning til en årlig rollespilsdag, hvor folk mødes på en mark og slår hinanden ned med papsværd. I Albertslund er man en del af noget mere. Måske fordi vi står sammen mod alle fordommene«.

Har du et yndlingssted i København?

»Gasværket og Nyhavn, der er to meget forskellige steder. Gasværket, fordi det er den her bastante historiske bygning. Der er ikke nogen, der fucker med Gasværket. Her lugter bare af minder, mennesker og kreativitet. Omvendt er Nyhavn mere omskiftelig. Jeg elsker at sidde ned mod vandet med en tebolle og en kop kaffe og lytte til gademusikanterne, folks samtaler og kineserne, der går amok med kameraer. Der er så meget kultur samlet på ét sted med Skuespilhuset i den ene ende og kunst på metrobyggeriet i den anden«.

Foto: Miriam Dalsgaard/Ritzaufoto

Hvor går du hen og hører musik i København?

»Jeg kan godt lide Pumpehuset, hvor de spiller meget af den musik, jeg hører. Altså, jeg er jo en vestegnspige, så jeg hører selvfølgelig Suspekt, men jeg hører også pop. Altså, god pop og god rap. Ikke det der ’Store biler. Damer. Penge’«.

Hvor får man den bedste kaffe?

»Café Bopa på Østerbro. Den har en særlig betydning for mig, fordi jeg sad derinde inden min casting på Gasværket. Kaffen er god, og der er sygt hyggeligt«.

Har du et stamsted i København?

»Jeg havdeet stamsted: Klaptræet ved Nørreport. De lavede varm saftevand, som var et nyt koncept for mig. Det var et lille mørkt, hyggeligt sted, hvor man kunne slappe af med et stykke ristet rugbrød med hummus. Nu er det blevet en fancy drukbar med blinkende skilte«.

Hvad er den bedste årstid i byen?

»Sommeren er særligt smuk på Refshaleøen. Helt ude på spidsen kan man se ud over hele København. Og så er der en hjemløs kat, som jeg har kaldt Bat Cat«.

Hvor dufter der bedst i byen?

»Strøget. Om efteråret dufter der af brændte mandler, popcorn og den der sursøde lugt af friture. En dag vil jeg gerne gå ned gennem Strøget med bind for øjnene for at opleve, hvordan duftene hele tiden skifter«.

Hvis du fik en stor pose penge, hvad ville du så forandre i byen?

»Der findes så mange små eksperimenterende teatre, men man ved sjældent, hvor de ligger. Posthus Teatret har jeg for eksempel først lige lært at kende. Hvis jeg fik en masse penge, ville jeg sætte skilte op i hele København, hvor der stod ’Teater 1 km’ og ‘Teater rundt om hjørnet’. Bare for at skabe mere opmærksomhed omkring dem«.

Hvis du havde en bulldozer, hvad ville du så fjerne?

»Ikke noget. København er jo summen af alle de forskellige bygninger og steder. Det, jeg ville fjerne, betyder måske noget særligt for andre. Der er sikkert også nogen, der ikke kan se charmen ved Gasværket, men jeg ville være virkelig ked af, at det blev fjernet. Alt i den her by har sin værdi, og jeg tror, vi skal værne om det forhold, vi hver især har til den«.

Hvor ville du tage en date med hen?

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Min sidste date var på Espresso House i Lyngby. Egentlig skal der bare være god kaffe. Og sofaer. Jeg kan godt være ret ucharmerende ved sådan et formelt bord. Det må godt være lidt loose, altså«.

Hvornår bliver du irriteret på byen?

»Når bilister dytter helt aggressivt for at skynde på én, bliver jeg sur. ’Hold hånden fra hornet!’, kunne der stå på min valgplakat«.

Hvad kunne vi lære af udlandet?

»Vi skulle satse mere på de hyggelige og originale steder i stedet for butikskæderne. Der er rigeligt med H&M’er, Zara’er og Baresso’er«.

Hvad mangler København?

»Flere free hugs-skilte. Der skal spredes noget kærlighed, og det er en ret modig måde at gøre det på. Jeg tror, vi har en masse holdninger til hinanden uden at snakke sammen. Vi skal have mod til at se hinanden i øjnene i bussen eller smile til en fremmed på Strøget. Jeg elsker den københavner, der har overskud til at hjælpe en barnevogn ud af bussen. Det er en kæmpe øjenåbner på en dag, hvor man selv er lidt introvert«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

Forsiden

Annonce