0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Bliv klogere på konflikten: Filmfestival inviterer til systemkritiske film, koncerter og talks om Tyrkiets tilstand

For andet år i træk sætter den uafhængige filmfestival Nye film fra Tyrkiet fokus på den politiske situation i landet. 16.-23. maj kan du opleve festivalen, der også har koncerter, talks og foredrag på programmet.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
DFI
Foto: DFI

I dramaet SAF følger vi det unge par Kamil og Remziyes liv i et Istanbul præget af konflikt mellem den tyrkiske arbejderklasse og syriske flygtninge. Filmen åbner den uafhængige festival 'Nye film fra Tyrkiet' torsdag 16. maj.

iBYEN
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
iBYEN
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I sidste uge erklærede Tyrkiets præsident Recep Tayyip Erdogans parti Retfærdigheds- og Udviklingspartiet (AKP) nyvalg i Istanbul, efter partiet havde tabt optællingen i flere byer. Diktatur, mente oppositionen.

Men hvad er egentlig op og ned i Tyrkiet?

Og hvordan føles det at leve midt i den politiske virkelighed, der præger landet i øjeblikket?

Det kan du blive klogere på, når den uafhængige festival Nye film fra Tyrkiet for andet år i træk inviterer til en uges program med film, koncerter, talks og foredrag.

Festivalen løber af stablen 16.-23. maj, hvor du på Cinemateket kan se en række prisvindende film fra tyrkiske instruktører.

Alle filmene sætter fokus på forholdet mellem individet og den magtfulde stat, som er et helt centralt emne for Tyrkiet i disse dage

Sidste år var konceptet, hvordan det opleves at blive mødt som det tyrkiske samfunds ’anden’, eksempelvis som transkønnet eller kurdisk, mens temaet i år er ’at høre til’.

Tilfælles har filmene, at de alle er udpræget systemkritiske. Og selv om festivalens direktør Kerem Soyyilmaz ikke lægger skjul på, at filmene har en klar politisk holdning, ønsker han, at de skal være en invitation til samtale.

»Alle filmene sætter fokus på forholdet mellem individet og den magtfulde stat, som er et helt centralt emne for Tyrkiet i disse dage«, fortæller Soyyilmaz til Ibyen.

»Med festivalen er vores ønske at lave en fri, uafhængig platform for forskellige mennesker, hvor de kan mødes og snakke. Og af samme grund har vi lavet arrangementer som talks og debatter«.

DFI
Foto: DFI

Hvis du kun skal se én film på festivalen, skal det ifølge Kerem Soyyilmaz være dokumentaren 'Distant Constellation', der fortæller livshistorierne fra beboerne på et plejehjem i Istanbul.

Mere end en filmfestival

Soyyilmaz har tidligere arbejdet som filminstruktør i Istanbul, og da han flyttede til København oplevede han en manglende repræsentation af den tyrkiske kunstscene.

»Landets samtidskunst er meget levende i øjeblikket. Det ville vi gerne sætte fokus på i København ved at lave noget, der kan tale til alle. Noget, der er meget mere end bare en filmfestival«.

Og selv om formålet med festivalen er at starte en saglig diskussion om den politiske situation i Tyrkiet, mener han, at det skal det foregå på en sjov og letfordøjelig måde.

»Vi vil gerne have, at folk er glade. Vi vil ikke vise kedelige film, bare fordi de har et klogt budskab. Det er mindst lige så vigtigt, at det er en oplevelse, at de er visuelt smukke, og at der også er andet end film på programmet«.

Dans og dj’s på Vesterbro

Og der er også andet end film på programmet. For musik og fest er der masser af.

Allerede om fredagen 17. maj er der nemlig åbningsfestpå Bakken i Kødbyen, hvor den tyrkiske elektroproducer Kozmonotosman kommer forbi. Her vil der til de hurtigste være gratis raki, anislikør, som er Tyrkiets nationaldrik. Festen starter klokken 18, hvor dj’s vil skyde festen i gang, inden Kozmonotosman går på klokken 20.30.

Fredag 24. maj klokken 19.30 er der yaybaharkoncert i Enghave Kirke på Vesterbro, hvor du kan høre musikeren Görkem Sen spille på den akustiske synthesizer. Instrumentet er helt nyt, og lyder ifølge arrangørerne »som soundtracket til en sci-film og et ekko fra den anatolske højslette«.

Festivalen er blevet til i samarbejde med Cinemateket, Det Danske Filminstitut, Danske Instruktører, Dansk Skuespillerforbund, Dansk Journalistforbund, Vesterbro Lokaludvalg, Bakken i Kødbyen, Fullhouse, Enghave Kirke og frivillige kræfter.

Nye film fra Tyrkiet. Torsdag 16. maj - lørdag 25. maj. Find det fulde program her.

Annonce

IBYEN

Ian Dooley

Ibyens isguide:  Hvor får man den bedste is i København? Her er 17 skarpe bud

Mads Nissen

Cheap Eats 2021:  De bedste måltider i København til max 100 kroner