0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Farvel efter 300 år: Historisk læsesal lukker i København

Rigsarkivet flytter, og det betyder et farvel til læsesalen på Slotsholmen.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Rigsarkivet flytter efter 300 år ved Slotsholmen.

iBYEN
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
iBYEN
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

300 år.

Så længe har Rigsarkivet haft adresse på Slotsholmen i København.

I de historiske bygninger, der blandt andet omfatter Christian IV’s gamle Provianthus, har forskere, studerende og historienørder igennem årene kunnet gå på opdagelse i de store samlinger af originale arkivalier, historiske kort og mikrofilm.

Presse
Foto: Presse

Efter næsten 300 år i Christian den Fjerdes gamle Provianthus flytter Rigsarkivet ud. Det betyder også et farvel til læsesalen.

Men nu flytter Rigsarkivet ind i Den Sorte Diamant, og det betyder også et farvel til den gamle læsesal. Fredag 17. januar havde læsesalen i Rigsarkivet sidste åbningsdag.

Siden 1720

Rigsarkivet har haft adresse på Slotsholmen siden 1720, men det var først i anden halvdel af 1800-tallet, at der blev offentlig adgang til læsesalen.

Først holdt den til i Rigsarkivets hovedbygning, men siden 1994 har læsesalen været indrettet under hvælvingerne i Christian IV’s gamle Provianthus, der ligger over for hovedindgangen til Christiansborg.

Igennem årene har læsesalen i Rigsarkivet især været populær blandt slægtsforskere, historikere, journalister og forskere, der har været på jagt efter fysiske arkivalier fra eksempelvis besættelsestiden.

Holger Damgaard
Foto: Holger Damgaard

Efter 300 år ved Slotsholmen rykker Rigsarkivet ud og flytter adresse. Det betyder også et farvel til læsesalen. Her ses forgængeren til den nuværende læsesal fotograferet i starten af 1900-tallet.

Mange af Rigsarkivets dokumenter er med tiden blevet digitalt tilgængelige, og det har kunnet mærkes på besøgstallene. Hvor der i begyndelsen af 00’erne var omkring 100.000 årlige besøgende i de danske arkiver, er der i dag omkring 20.000, oplyser Rigsarkivet.

Ny læsesal åbner 27. januar

På Facebook ærgrer flere sig over lukningen af den gamle læsesal på Slotsholmen, men trøster sig dog med udsigten til de nye omgivelser. »Skal vi være positive, så kan det være, de nye skrivebordsstole i Diamanten ikke knirker«, skriver en bruger blandt andet.

Alle Rigsarkivets arkivalier er i løbet af den seneste tid blevet flyttet fra Slotsholmen til Rigsarkivets nye magasiner på Kalvebod Brygge, og i disse dage flyttes læsesalen altså også.

Fremover vil Rigsarkivets læsesal være en del af Forskningslæsesalen på Den Sorte Diamant. Den nye sammenlagte læsesal åbner 27. januar og vil holde åbent tirsdag til torsdag klokken 9.00-18.00. Der vil være vejledning i tidsrummet klokken 9.00-17.00. Se mere om åbningsreceptionen 27. januar her.

Rigsarkivet forlader Slotsholmen endeligt i løbet af 2020. Herefter er det planen, at Folketinget skal overtage de gamle bygninger.

Læs mere:

Annonce

IBYEN

Ian Dooley

Ibyens isguide:  Hvor får man den bedste is i København? Her er 17 skarpe bud

Mads Nissen

Cheap Eats 2021:  De bedste måltider i København til max 100 kroner

Jens Dresling

Hypet italiensk is:  Her er 8 ting, du skal spise, drikke, læse og opleve denne måned

Ugood/PR

10 københavnere fortæller, hvor de går hen, når de savner autentisk mad fra deres hjemland

PR/Andrej Vasilenko

Stor guide:  Her er alle de forestillinger, Politikens anmeldere glæder sig mest til at se, når scenerne åbner

Thomas Borberg

Politikens madanmelder er ikke i tvivl:  Her skal jeg spise i aften

PR/Omar

Ibyen guider:   Her kan du få mindst tre retter takeaway for maks. 200 kroner

Miriam Dalsgaard

»På grøntsagernes ankomstdag er stedet her det rene Hunger Games«:  Her er Københavns bedste asiatiske købmænd

PR/Brace

Her er 10 steder med fremragende takeaway ifølge Politikens madanmeldere

Finn Frandsen

Normalt ville jeg aldrig afsløre dem. Men her får du mine 21 favoritter, når jeg skal bestille asiatisk takeaway

OLESEN PETER HOVE