Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Illustration: Juul/Frost Arkitekter

Illustration: Juul/Frost Arkitekter

Byliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ny bydel i Sydhavnen bliver beskyldt for vandtyveri

Det sidste ledige stykke af hovedstadens inderhavn får snart endnu en kanalby.

Byliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

En kommende bydel i Københavns Sydhavn ser oppe fra en fremtidshelikopter Venedig-idyllisk ud med kanaler og kunstige øer med kajplads til skibe og kajakker.

Men beboere i de omliggende områder advarer kommunen mod – endnu en gang – at bygge massivt på hovedstadens havnefront primært til gavn for dem, der skal bo og arbejde der.

LÆS OGSÅ

Claus Rasmussen, formand for protestgruppen Havnelauget, der kæmper mod det nye byggeri Enghave Brygge, kalder projektet »vandtyveri« og »ødelæggende« for havnemiljøet.

»Det skal gøres attraktivt for alle mennesker at komme i havnen«.

Halvere havnens bredde
I de seneste år er det meste af Københavns indre havn blevet bebygget med boliger og kontorer, men endnu ligger der et sidste ukrudtsovergroet, affaldsbestrøet wasteland tilbage i form af Enghave Brygge bag det rødmalede H.C. Ørstedsværk, der forsyner byen med varme og el. Claus Rasmussen er overrasket over, at der skal bygges helt op til 11 etagers højde – højere end i de omliggende områder.

At Enghave Brygge også går 70 meter ud i vandet, vil næsten halvere havnens bredde.

Enghave Brygge er den sidste ikkebebyggede vandkant ud for Vesterbro, så den er vi ret øm om.

I sommer advarede kritikere på Politikens debatsider mod at skrumpe byens vandspejl, det samme har Københavns Museum kritiseret, og Claus Rasmussen er enig – ikke kun af æstetiske årsager:

»De er jo ved at gøre havnen til en kanal, hvor roklubbernes både knap kan passere, hvis der kommer to jetski, en motorbåd og en havnebus«.

Sidste frie plet
Grundejerne og bygherrerne på området er virksomhederne JM Danmark og Nordicom samt det statslige og kommunale interessentskab By & Havn, og de skal ifølge en aftale med Københavns Kommune sikre, at den nye brygge bliver »lokalområdets fælles aktive mødested og medvirke til at skabe sammenhæng mellem det nye bykvarter og de gamle bydele.«



Men det kan Bruno Schwede fra Vesterbro Lokaludvalg ikke få øje på:

»Enghave Brygge er den sidste ikkebebyggede vandkant ud for Vesterbro, så den er vi ret øm om. Vi er overraskede over, at der er lagt op til en tæt og høj karrebebyggelse, som vender ryggen til vandet«.

Privatisering af vandkanten
Bruno Schwede anerkender, at der laves »grønne pletter« i gårdene, at der bliver kanaler med siddepladser samt en lille park ved kraftværket.

Men det rækker ikke til at gøre den nye bydel tillokkende for andre, og derfor kalder Bruno Schwede projektet for »privatisering af vandkanten«.

Det skal gøres attraktivt for alle mennesker at komme i havnen.



Lokaludvalget har foreslået en »maritim park« på og ved vandet med blandt andet lagune og strand, og at man kunne lægge et stort skib på stedet som museum for Københavns Havn, der kunne trække gæster til.

Rekrative værdier for alle

Udviklingsdirektør Niels Peter Munk fra en af projektmagerne, JM Danmark, understreger, at byggeriet følger kommunens helhedsplan fra 2002, og at det er kommunen, der skal sikre rekreative værdier for alle borgere.

LÆS OGSÅ »Vi laver kanaler med promenader og meget andet, men da området ikke ligger i havnens solside, kan vi ikke så godt lave havnebad for eksempel. Men der bliver mulighed for både cafeer og forretninger flere steder«, siger Niels Peter Munk. Projektet var på teknik- og miljøudvalgets dagsorden for tre uger siden, men sagen blev udskudt. Teknik- og miljøborgmester Ayfer Baykal (SF) fastslår, at projektet »ikke må fratage folket retten til havnen og vandet«. I forhandlingerne er det nu aftalt, at hver femte bolig i den nye kanalby skal være almen.





Læs mere:

Annonce

IBYEN

Ibyen guider:  Hvor skal man spise is i København denne sommer? Her er 13 virkelig gode bud

Fra kaffe­kombucha til cold brew:   Her er 7 varianter af kold kaffe, du kan skylle sommeren ned med

Hurra!  Hvor holder man en fremragende fødselsdag i København? Ibyen giver dig 12 stærke bud

Ibyen guider:  Her er 20 af de bedste gratis oplevelser i København

Caféen Snacks & Blues på Guldbergsgade på Nørrebro i København.

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.

»Et lille hyggeligt og hjemligt sted, hvor man selv smider sin opvask over i en spand, og hvor de bare laver lækker grøn mad«, siger kokken Frederik Bille Brahe om Morgenstedet på Christiania.

Spis ude på budget:  Her er Københavns bedste, billige restauranter ifølge 11 kokke og madnørder

The General Store.

Ibyen guider:  Der er keramik overalt. Besøg disse 5 små værksteder, hvis du vil se noget af det mest interessante

Herman H.J. Lynges antikvariat på Silkegade i indre København er Skandinaviens ældste antikvariat.

Henrik Palle guider:  Her finder du Københavns bedste antikvariater

Ibyen klæder dig på:  Her er de bedste loppemarkeder i København


    Anmeldelser af forskellige madboder på Københavns nye madmarked Reffen på Refshaleøen. 

Få overblik:  Her er oversigten over alle Københavns madmarkeder

»Må man ta' hunden med sig ind i himlen...?«. Ibyen guider til byens bedste karaokedestinationer.

Den store karaoke-guide:  Hvad skal I synge? Og hvor? Ibyen og musikanmelderne guider

Der er masser af folkekøkkener i København. Vi guider til 9 af dem.

Spis billigt ude:   Her er 9 folkekøkkener i København

På Darcy's Kaffe i Blågårdsgade på Nørrebro er både kaffen og læsestoffet værd at komme efter.

Syv hyggelige boghandlere:  Her serverer de byens bedste læsestof til kaffen

På Restaurant Trio i Axel Towers er udsigten god, selv når man sidder på tønden.

Guide til Københavns tag­restauranter:  Her kan du spise, drikke og ... ja, tisse med en udsigt

Kafeteria på Statens Museum for Kunst
er bare én af byens nye forbedrede museumscafeer.

Guide:   Her er Københavns bedste museumscafeer

»Et lille hyggeligt og hjemligt sted, hvor man selv smider sin opvask over i en spand, og hvor de bare laver lækker grøn mad«, siger kokken Frederik Bille Brahe om Morgenstedet på Christiania.

Spis ude på budget:  Her er Københavns bedste, billige restauranter ifølge 11 kokke og madnørder

Den italienske restaurant Cicchetti, der ligger på Nørrebro i København, drives af Nina Krysiza Sørensen og Rikke Kolding Pedersen.

Fra shawarma til friterede østers:   Kokken på Cicchetti fortæller om sine yndlingssteder i København

Claus 'Røde' Christensen er en kok af den klassiske skole. I 2013 vandt han prisen som 'kokkenes kok' , uddelt af Fonden til fremme af dansk gastronomi.

Hvor ligger byens mest undervurderede restaurant?  Kokken Røde Claus anbefaler spisesteder i København

Caféen Snacks & Blues på Guldbergsgade på Nørrebro i København.

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.

Richard Hart er født i London, uddannet kok og har arbejdet som chefbager på det berømte Tartine Bakery i San Franscisco. Nu ejer han Hart Bageri på Frederiksberg.

»Helt ærligt, det er jo et helvede at tage børn med ud at spise«:   Stjernebageren Richard Hart anbefaler spisesteder i København

Nadine Levy Redzepi arbejder på Noma og udgav i 2017 kogebogen 'Downtime'.

»For mig er det det bedste sted i Europa«:   Nadine Redzepi anbefaler spisesteder i København

Frederik Plum slår et slag for den ydmyge vodka, men skal han forkæle sig selv går han ikke af vejen for en tør rom fra Hampden eller Phantom Spirits,  en japansk whisky eller en 10-15 års sherryfadslagret single malt fra Speyside.

Hvad bliver Aperol Spritzens afløser?   Drink-eksperten klæder dig på til en ny sommersæson

Bruna Mia Dieni (th.) og hendes mor, Jytte Bertelsen, kunne sidste år fejre 40 års jubilæum for grillbaren Chicky Grill i Kødbyen.

»Alle skal opleve Freddys Bar«:  Kvinden bag Chicky Grill anbefaler spisesteder i København

Yilmas Secilmis overtog i 2012 sin fars slagterforretning, Ali Baba, der har ligget på Halmtorvet siden 1978.

»Sushi er overvurderet«:   Slagter Ali Baba fra Vesterbro anbefaler spisesteder i København

I sin nye restaurant i Ryesgade dyrker Lisa Lov selv sine krydderurter i et baglokale under lamper, der normalt bruges til dyrkning af cannabis.

Tigermom anbefaler spisesteder i København:   »Du ville aldrig tænke på at gå derind på grund af navnet, men det er bangin’ indisk mad!«

Adam Aamann bliver også kaldt smørrebrødskongen og ejer foruden en cateringvirksomhed flere restauranter og spisesteder rundt om i byen.

Hvad er byens mest overvurderede madtrend?  Adam Aamann anbefaler spisesteder i København

Sake kan være et langt bedre match til mad end vin, mener sake-sommelier Henrik Levinsen

Jo, du kan godt drikke japansk sake til din mad. Faktisk kan det være et bedre match end vin

K-Bar er den ældste rene cocktailbar i København, og Kirsten Holm er en af byens mest rutinerede bartendere. Hendes yndlingscocktail er en klassisk margarita - gerne med mezcal i stedet for tequila.

Derfor skal du aldrig putte sugerør og knust is i din drink:  Få gode råd af ejeren af Københavns ældste cocktailbar

Jonas Gehl fra Prolog fik interesse for kaffe, da han arbejdede i Emmerys. Siden da har han nørdet og kan i dag kalde sig Danmarks bedste barista.

Kender du den skjulte pizza-perle i Husum?  Manden bag kaffebaren Prolog anbefaler spistesteder i København

Kamilla Seidler har arbejdet på toprestauranter verden over. Mest kendt blev hun for Gustu, Sydamerikas bedste restaurant, i La Paz i Bolivia. Ud over at være en gourmetrestaurant i 3.600 meters højde var det også et socialt projekt, der skulle give fattige bolivianere en kokkeuddannelse.

Stjernekok Kamilla Seidler guider til byens spisesteder:  Ja, der er et sted, alle københavnere burde kende

Sønderjyske Rasmus Oubæk har stået bag gryderne på michelinrestauranter, men er også kendt som manden bag burgerkæden Jagger.

Bearnaise­kongen anbefaler spise­steder:  »Lige nu bliver meget mad lavet for at komme på Instagram«

Nils Thyge fra Bar'Vin giver denne uges bud på god vin ude og hjemme.

»Beaujolais er ved at være i topform«:  Ejeren af Bar'Vin giver vintips

John Michael Jensen rykkede i 2017 fra sin mobile pølsevogn ind på en fast adresse i Kødbyen. Det var det sted, rejsemagasinet Condé Nast Traveler for nyligt inkluderede i en liste over de 22 bedste spisesteder i København.

Hotdog-John anbefaler spisesteder i København:   »Det er fandeme godt, og det er heller ikke dyrt. De laver byens bedste tarteletter«

Klaus Wittrup står bag en af byens mest populære burgerbarer, Gasoline Grill. Vi spørger ham, hvor han selv går ind, når han går ud.

Byens bedste shawarma? God mad på budget?   Manden bag Gasoline Grill anbefaler spisesteder i København

Jeppe Nothlev er barchef på cocktailbaren Ruby og giver denne uges bud på, hvad man skal drikke i weekenden.

Nu skal der skåles i vermouth:  Barchefen på Rubys giver cocktailtips