Institution. Badstuerock er en institution i Aarhus.
Foto: Lasse Kofod

Institution. Badstuerock er en institution i Aarhus.

Byliv

Pladepusher: Vinyler er ikke kun for gamle røvhuller

Ibyen besøger den ældste og yngste pladebutik i Aarhus, der begge har en særlig plads hos vinylnørderne.

Byliv

Plakaterne med Motörhead og Iron Maiden har hængt her, lige siden pladerne blev udgivet for mere end 30 år siden.

»Hvis vi hiver dem ned nu, tror jeg, murene falder med«, siger Björn Lydén.

De sidste tre år har han ejet stedet her. Den ældste uafhængige pladebutik i Aarhus, Badstuerock, hvor loft og vægge er plastret til med de sidste 40 års største udgivelser.

Da butikken åbnede i 1973, var dansktoppen og Shubidua på hylderne i byens fremadstormende pladekæder, mens Bob Dylans seneste plade var umulig at opstøve.

Siden blev den lille blå butik i Badstuegade en af de første forhandlere herhjemme af reggae og det legendariske pladeselskab Stiff Records’ banebrydende punk-udgivelser i 1970’erne.

I dag er butikken en institution i Aarhus og kendt af musikelskere og pladesamlere i hele landet.

En betydning for byen

Selv om det er tidligt på eftermiddagen, da Ibyen besøger Badstuerock, er der masser af kunder i den lille butik.

De må sno sig gennem de smalle passager, for langt de fleste kvadratcentimeter i Björn Lydéns butik er fyldt med både nye og brugte cd’er og vinylplader.

Siden Badstuerock for tre år siden valgte at genindføre vinyl i butikken, er særligt en kundegruppe strømmet til.

»Vi sælger langt de fleste af vores vinylplader til unge. Mange helt ned til 14 år kommer forbi for at få fingrene i de store rockklassikere – eller grundpakken, som jeg kalder det: Rolling Stones, Beatles, The Doors, Neil Young og alle de andre store«, fortæller Björn Lydén.

I år bliver salget af vinylplader for første gang butikkens suverænt største indtægt, spår han.

Særligt byens unge musikere er flittige til at tømme ud i butikken, der også har sit eget pladeselskab, Badstuerock Records.

Selskabet udgav sidste år de lokale talenter Snaredrum og Yung og har medvirket til, at Badstuerock i dag er en butik stærkt forankret i både lokalsamfundet og den aarhusianske undergrundsscene, der ofte kigger forbi og giver koncerter.

»Vi har betydning for byen. Det kan jeg mærke. Rigtig mange fra provinsen kigger forbi, når de er i Aarhus. Så bliver de ellevilde over at være i en fysisk pladebutik, hvor de kan få anbefalet en bestemt freejazz-udgivelse eller få hjælp til at finde en gave til nevøen, der ønsker sig elektronisk musik«.

Musik til kaffen

Længere nede i latinerkvarteret dufter der af stærk filterkaffe. På Vinylrock Café i Mejlgade er der ikke noget, der hedder caffelatte.

Til gengæld kan du selv vælge, hvilken plade du vil høre, mens du kigger butikkens samling af brugte plader igennem eller nyder en kop kaffe i de bløde retrosofaer.

Ligesom det er tilfældet med Badstuerock, har særligt de unge kastet deres kærlighed på pladecafeen. Tre studerende spiser dagens kage mellem Pink Floyd- og Gasolinplakaterne. Hver uge er elever fra musikhøjskolen længere nede ad gaden værter for en intimkoncert i cafeen, ligesom der sidste fredag i hver måned er blues jam.

»Plader er ikke kun for gamle røvhuller. Langt de fleste af vores kunder er mellem 20 og 25 år. De har hørt deres far eller farfar fortælle om The Doors og Supertramp, og nu vil de selv have fat i pladerne«, forklarer Lars Andersen, der ejer Vinylrock Café.

For nylig måtte en anden af byens pladebutikker, Stardust Café, dog give op. Omstætningen var ikke stor nok. Men den stigende interesse for plader blandt særligt det yngre publikum giver håb hos de tilbageværende pladepushere.

Som Björn Lydén siger:

»Da vi genindførte vinyl på hylderne, vrimlede det ind med nye kunder. Det er sjovt, at mange har sagt, at unge i fremtiden ikke kommer til at eje plader i fysisk format. Det tror jeg ikke, kommer til at ske. Heldigvis«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

IBYEN