Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Foto: Illustration: Jens Mørch
Byliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ny global trend: Tegn din by

Trenden hedder 'urban sketching'. Og nu kan du deltage i Politikens konkurrence.

Byliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

De gør det i Mexico, Seoul og Seattle. De gør det langs Seinen i Paris, i Londons Hampstead Heath og i undergrundsbanen i Tokyo. De gør det alene, i flok og i timevis. De gør det i deres egne byer, og de gør det, når de rejser. Nogle gange gør de det endda samtidig over hele verden.

Og så gør de det på den gode, gammeldags manér. De fleste af dem, i hvert fald.

For selv om nogle af dem benytter sig af de nye, digitale muligheder, gør størstedelen af dem det på den måde, som mennesker har gjort det i tusinder og atter tusinder af år.

De tegner! Ikke hjemme ved computeren eller skrivebordet, men ude i byrummet.

Midt i den globale Instagram- og selfiestang-kultur er der over de seneste ti år piblet en tendens frem, der handler om noget så analogt, langsommeligt og klassisk som at tegne sin by. Gerne i grupper, der mødes på et i forvejen udvalgt sted i byen for at slå sig ned i nogle timer med blokke og tegneredskaber.

Det er bygninger og gademiljøer, men også selve bylivet, tegnerne kigger efter, og som de fanger på papiret.

Pubcrawl uden druk

Fænomenet kaldes urban sketching – også herhjemme. For ja, de gør det også i Danmark. Ikke så meget som i eksempelvis Chicago, Berlin og Singapore, hvor sketcher-miljøets arrangementer kan trække over hundrede deltagere, og der bliver udgivet bøger med byskitser. Men der bliver også tegnet her i landet, især i København.

Samlingspunktet er gruppen Copenhagen SketchCrawl, en lokalafdeling af det amerikanske netværk SketchCrawl Wold Wide.

Fire gange om året afholder gruppen et sketchcrawl, der fungerer lidt på samme måde som det mere kendte drukkoncept pubcrawl: Man mødes ved et startsted, men i stedet for at tage et vodkashot sætter man sig og tegner. Efter en time eller to bevæger man sig så videre i flok, og efter to-tre tegnestop samles man på en café og ser resultaterne fra dagen i hinandens skitsebøger.

Undervejs er det ikke forbudt at kommentere hinandens arbejde. Men fokus er på at tegne, forklarer Jakob Hansson, der er fast deltager i Copenhagen SketchCrawl.

»Der bliver talt, selvfølgelig. Folk stopper også tit op og spørger, hvad man laver, og så snakker man lidt. Men man kan sagtens bare sidde og fordybe sig ved siden af hinanden«, siger han.

For Jakob Hansson, der arbejder med design af computerspil, er det »en nysgerrighed over for, hvordan byens rum fungerer«, der får ham til at sætte sig med tegneblokken på Københavns gader og pladser.

»Man lærer sin by rigtig godt at kende. Når man tegner et træ eller en statue eller en bygning, bliver man opmærksom på detaljer, man ellers aldrig ville have lagt mærke til. Man er nødt til at gå igennem alle former og linjer og kurver. Det aktiverer hjernen, så når først man har tegnet et sted, så vil man altid kunne huske det«, siger han.

Globalt og digitalt

Selve det at tegne i byrummet kan man dårligt kalde et nyt fænomen. Arkitektstuderende, kunstnere og tegnekursister på alle niveauer har altid brugt byen som træningsbane for talentet. Det nye ved den form for urban sketching, der breder sig lige nu, er fællesskabet. Det handler om at tegne, men også om at dele.

Sketchere deler både selve oplevelsen af at sidde sammen og tegne i byens rum, og de deler deres tegninger med andre. Naturligt nok har blogs og sociale medier været afsættet.

Det største globale tegnenetværk, Urban Sketchers, startede som en gruppe på billeddelingssitet Flickr. Initiativtageren var den spanske journalist Gabriel Campanario, som er bosat i USA’s uofficielle græsrodshovedstad Seattle.

Campanarios grundidé var, at man kunne lave tegnet journalistik ved at illustrere byliv, mens det udspillede sig. Gruppen blev populær, og antallet af bidragydere steg hurtigt.

I 2008 lavede Campanario Urban Sketchers om til en blog, som i dag samler bytegnere fra hele verden under mottoet ’We show the world, one drawing at a time’. Den opdateres løbende med tegninger og nyheder om arrangementer. Det er også her, man finder Gabriel Campanarios ’officielle manifest’ om urban sketching.

Aldi er bedre end havfruen

En af de flittigste deltagere ved Copenhagen Sketchcrawls arrangementer er illustratoren Tomas Björnsson. Han driver skitse-bloggen Copenhagenink.blogspot.com og har en drøm om at starte en københavnerafdeling af Urban Sketchers.

»Jeg så gerne, at det blev et mere aktivt miljø. Det kunne være sjovt at få en egentlig afdeling i København. Fordi København er en smuk by med mange fine steder og bygninger, som er værd at få folk til at lægge mærke til«, siger han.

Og det er ikke Rådhuset og Rundetårn, han mener. De får rigeligt opmærksomhed, og så er det heller ikke lige den type turistpostkort-motiver, der typisk vækker hans og andre sketcheres opmærksomhed.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Jeg synes ikke, det er spændende at tegne Christiansborg eller Den Lille Havfrue. Jeg synes faktisk, det er røvsygt. For mig er det meget mere interessant at tegne Aldi nede på Roskildevej. Det er sådan en bygning, som man først tænker er enormt grim, men når man sætter sig og ser ordentligt på den, er den faktisk virkelig smuk i al sin enkelhed«, forklarer han.

Det er hverdagen, som Tomas Björnssons skitsebog er fuld af. Pølsevogne, porte, bagtrapper, gadehjørner og skæve tilbygninger. Graffiti på en gavl og et virvar af køreledninger mod en blå sommerhimmel.

»Det, som det handler om, er at finde den historie, der ligger i motivet. De aftryk, vi laver som mennesker, når bevæger os rundt i bymiljøet. Vi laver jo vores egne ruter, der hvor vi lever, og ofte er det helt andre veje end dem, der er bygget til os. Vi laver huller i hække eller sætter skilte op, hvor de ikke må være, og bruger bygninger til noget andet, end de er beregnet til. Alle de spor fortæller jo historier, og det er dem, jeg synes er interessante«, siger Tomas Björnsson.

Modpol til smartphonen

Størstedelen af de københavnske sketchere har en baggrund inden for f.eks. grafik, design eller illustration. Men der er ingen krav til evner eller erfaring. Heller ikke til metoden. Man må lige så gerne tegne på iPad som på akvarelpapir.

Det er processen, det handler om: tid, fordybelse og koncentration, som kontrast til at snuppe et foto med sin smartphone, fyre et Inkwell-filter på i Instagram, skrue lidt op for lyset og smække det online inden for to minutter.

»Det er en fantastisk modpol til bare at tage et foto med din mobiltelefon, som du alligevel har glemt et øjeblik efter«, siger Tomas Björnsson.

Netop fordi foto og billedbehandling er blevet allemandseje, har tegning fået et boost. Fordi det opleves som noget »eksklusivt«, mener han.

»Som beskuer investerer du bare ikke den samme energi i at kigge på et foto som på en tegning. Når folk kigger i mine skitsebøger, lægger de mærke til alle detaljerne: »Gud hvor sjovt, du har ledningerne med, og skraldet i hjørnet, og skriften over døren«. Tegningerne tvinger folk til at bruge mere tid på motivet, end de ville gøre på et fotografi. Måske fordi jeg selv har brugt tid på det«.

At genfinde tegneglæden

Når Tomas Björnsson tegner for kunder i sit professionelle liv, er det stort set altid på computeren. Men sine byskitser laver han med fyldepen – »en japansk TWSBI Diamond 580 med vandfast arkivblæk« – og et lille gammeldags akvarelsæt.

»Hele det taktile aspekt ved de traditionelle tegneredskaber er skidesjovt«, siger han. »Akvareller er bare dejlige at røre ved. Og de lugter skidegodt«.

For ham er urban sketching blevet en måde »at genfinde glæden ved at tegne«.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Jeg var ved at brække mig over at tegne hver dag, og den eneste grund til, at jeg tegnede, var for at betale husleje. Men når jeg tegner i byen, gør jeg det ikke for behage andre, men bare for min egen skyld. Der er ingen krav, ingen deadlines og intet pres. Jeg sidder ikke og tæsker over små detaljer, jeg tegner bare. Jeg kan bande over mine fejl, men jeg retter dem ikke«.

Så når vinduerne hopper i højden og perspektivet smutter, får det bare lov at stå. Det er, fortæller Tomas Björnsson, »det fede ved det«.

»Nogle gange ville jeg ønske, at jeg havde tålmodighed til at sidde og strege op, sådan helt arkitektagtigt og præcist. Men så mister det faktisk også lidt interessen for mig. Så kunne jeg jo netop lige så godt tage et fotografi«.

Læs mere:

IBYEN

Ibyen guider:  Hvor skal man spise is i København denne sommer? Her er 13 virkelig gode bud

Fra kaffe­kombucha til cold brew:   Her er 7 varianter af kold kaffe, du kan skylle sommeren ned med

Hurra!  Hvor holder man en fremragende fødselsdag i København? Ibyen giver dig 12 stærke bud

Ibyen guider:  Her er 20 af de bedste gratis oplevelser i København

Caféen Snacks & Blues på Guldbergsgade på Nørrebro i København.

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.

»Et lille hyggeligt og hjemligt sted, hvor man selv smider sin opvask over i en spand, og hvor de bare laver lækker grøn mad«, siger kokken Frederik Bille Brahe om Morgenstedet på Christiania.

Spis ude på budget:  Her er Københavns bedste, billige restauranter ifølge 11 kokke og madnørder

The General Store.

Ibyen guider:  Der er keramik overalt. Besøg disse 5 små værksteder, hvis du vil se noget af det mest interessante

Herman H.J. Lynges antikvariat på Silkegade i indre København er Skandinaviens ældste antikvariat.

Henrik Palle guider:  Her finder du Københavns bedste antikvariater

Ibyen klæder dig på:  Her er de bedste loppemarkeder i København


    Anmeldelser af forskellige madboder på Københavns nye madmarked Reffen på Refshaleøen. 

Få overblik:  Her er oversigten over alle Københavns madmarkeder

»Må man ta' hunden med sig ind i himlen...?«. Ibyen guider til byens bedste karaokedestinationer.

Den store karaoke-guide:  Hvad skal I synge? Og hvor? Ibyen og musikanmelderne guider

Der er masser af folkekøkkener i København. Vi guider til 9 af dem.

Spis billigt ude:   Her er 9 folkekøkkener i København

På Darcy's Kaffe i Blågårdsgade på Nørrebro er både kaffen og læsestoffet værd at komme efter.

Syv hyggelige boghandlere:  Her serverer de byens bedste læsestof til kaffen

På Restaurant Trio i Axel Towers er udsigten god, selv når man sidder på tønden.

Guide til Københavns tag­restauranter:  Her kan du spise, drikke og ... ja, tisse med en udsigt

Kafeteria på Statens Museum for Kunst
er bare én af byens nye forbedrede museumscafeer.

Guide:   Her er Københavns bedste museumscafeer

»Et lille hyggeligt og hjemligt sted, hvor man selv smider sin opvask over i en spand, og hvor de bare laver lækker grøn mad«, siger kokken Frederik Bille Brahe om Morgenstedet på Christiania.

Spis ude på budget:  Her er Københavns bedste, billige restauranter ifølge 11 kokke og madnørder

Den italienske restaurant Cicchetti, der ligger på Nørrebro i København, drives af Nina Krysiza Sørensen og Rikke Kolding Pedersen.

Fra shawarma til friterede østers:   Kokken på Cicchetti fortæller om sine yndlingssteder i København

Claus 'Røde' Christensen er en kok af den klassiske skole. I 2013 vandt han prisen som 'kokkenes kok' , uddelt af Fonden til fremme af dansk gastronomi.

Hvor ligger byens mest undervurderede restaurant?  Kokken Røde Claus anbefaler spisesteder i København

Caféen Snacks & Blues på Guldbergsgade på Nørrebro i København.

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.

Richard Hart er født i London, uddannet kok og har arbejdet som chefbager på det berømte Tartine Bakery i San Franscisco. Nu ejer han Hart Bageri på Frederiksberg.

»Helt ærligt, det er jo et helvede at tage børn med ud at spise«:   Stjernebageren Richard Hart anbefaler spisesteder i København

Nadine Levy Redzepi arbejder på Noma og udgav i 2017 kogebogen 'Downtime'.

»For mig er det det bedste sted i Europa«:   Nadine Redzepi anbefaler spisesteder i København

Frederik Plum slår et slag for den ydmyge vodka, men skal han forkæle sig selv går han ikke af vejen for en tør rom fra Hampden eller Phantom Spirits,  en japansk whisky eller en 10-15 års sherryfadslagret single malt fra Speyside.

Hvad bliver Aperol Spritzens afløser?   Drink-eksperten klæder dig på til en ny sommersæson

Bruna Mia Dieni (th.) og hendes mor, Jytte Bertelsen, kunne sidste år fejre 40 års jubilæum for grillbaren Chicky Grill i Kødbyen.

»Alle skal opleve Freddys Bar«:  Kvinden bag Chicky Grill anbefaler spisesteder i København

Yilmas Secilmis overtog i 2012 sin fars slagterforretning, Ali Baba, der har ligget på Halmtorvet siden 1978.

»Sushi er overvurderet«:   Slagter Ali Baba fra Vesterbro anbefaler spisesteder i København

I sin nye restaurant i Ryesgade dyrker Lisa Lov selv sine krydderurter i et baglokale under lamper, der normalt bruges til dyrkning af cannabis.

Tigermom anbefaler spisesteder i København:   »Du ville aldrig tænke på at gå derind på grund af navnet, men det er bangin’ indisk mad!«

Adam Aamann bliver også kaldt smørrebrødskongen og ejer foruden en cateringvirksomhed flere restauranter og spisesteder rundt om i byen.

Hvad er byens mest overvurderede madtrend?  Adam Aamann anbefaler spisesteder i København

Sake kan være et langt bedre match til mad end vin, mener sake-sommelier Henrik Levinsen

Jo, du kan godt drikke japansk sake til din mad. Faktisk kan det være et bedre match end vin

K-Bar er den ældste rene cocktailbar i København, og Kirsten Holm er en af byens mest rutinerede bartendere. Hendes yndlingscocktail er en klassisk margarita - gerne med mezcal i stedet for tequila.

Derfor skal du aldrig putte sugerør og knust is i din drink:  Få gode råd af ejeren af Københavns ældste cocktailbar

Jonas Gehl fra Prolog fik interesse for kaffe, da han arbejdede i Emmerys. Siden da har han nørdet og kan i dag kalde sig Danmarks bedste barista.

Kender du den skjulte pizza-perle i Husum?  Manden bag kaffebaren Prolog anbefaler spistesteder i København

Kamilla Seidler har arbejdet på toprestauranter verden over. Mest kendt blev hun for Gustu, Sydamerikas bedste restaurant, i La Paz i Bolivia. Ud over at være en gourmetrestaurant i 3.600 meters højde var det også et socialt projekt, der skulle give fattige bolivianere en kokkeuddannelse.

Stjernekok Kamilla Seidler guider til byens spisesteder:  Ja, der er et sted, alle københavnere burde kende

Sønderjyske Rasmus Oubæk har stået bag gryderne på michelinrestauranter, men er også kendt som manden bag burgerkæden Jagger.

Bearnaise­kongen anbefaler spise­steder:  »Lige nu bliver meget mad lavet for at komme på Instagram«

Nils Thyge fra Bar'Vin giver denne uges bud på god vin ude og hjemme.

»Beaujolais er ved at være i topform«:  Ejeren af Bar'Vin giver vintips

John Michael Jensen rykkede i 2017 fra sin mobile pølsevogn ind på en fast adresse i Kødbyen. Det var det sted, rejsemagasinet Condé Nast Traveler for nyligt inkluderede i en liste over de 22 bedste spisesteder i København.

Hotdog-John anbefaler spisesteder i København:   »Det er fandeme godt, og det er heller ikke dyrt. De laver byens bedste tarteletter«

Klaus Wittrup står bag en af byens mest populære burgerbarer, Gasoline Grill. Vi spørger ham, hvor han selv går ind, når han går ud.

Byens bedste shawarma? God mad på budget?   Manden bag Gasoline Grill anbefaler spisesteder i København

Jeppe Nothlev er barchef på cocktailbaren Ruby og giver denne uges bud på, hvad man skal drikke i weekenden.

Nu skal der skåles i vermouth:  Barchefen på Rubys giver cocktailtips