Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Arkitektur. Et foto af den runde bro taget med en drone gik viralt. Siden skrev blandt andre Archdaily og Wired om broen. I baggrunden Varna Palæet. Foto: Aarhus I Billeder.
Foto: Aarhus I Billeder

Arkitektur. Et foto af den runde bro taget med en drone gik viralt. Siden skrev blandt andre Archdaily og Wired om broen. I baggrunden Varna Palæet. Foto: Aarhus I Billeder.

Byliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kampen om den runde bro

En populær bro stod i havet ved Aarhus i en måned. Nu kæmper lokalsamfundet for, at broen bygges igen og gøres permanent. Samtidig har en rigmand fra Ebeltoft meldt sig på banen som køber af 'Den uendelige bro'.

Byliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Da den årlige kunstfestival Sculpture by the Sea gennem juni bød på i alt 56 forskellige værker ved Tangkrogen i Aarhus, var der især et værk, som stak ud.

Eller værk er måske det forkerte ord at bruge i denne sammenhæng.

For ’Den uendelige bro’, en 60 meter lang cirkelformet bro, der lå i en bue ud i havet i Aarhus, var mere et stykke brugbart og ekstremt populært arkitektur end et egentligt kunstværk.

Under alle omstændigheder udløste ’Den uendelige bro’ så meget positiv opmærksomhed, at den vandt prisen som Børnenes Favorit på Sculpture by the Sea, og da broen efter en måned blev hevet ned igen, tænkte mange århusianere, at det egentlig var synd, at broen ikke altid ville stå lige netop der, ud for det fornemme Varna Palæ på vej mod Marselisborg.

Så mange endda, at Lokalavisen i Aarhus aldrig havde oplevet så stor læserinteresse, som da man skrev om den runde bro. Og derfor lancerede chefredaktøren for avisen, Claus Krogh, en crowdfunding for at få opført broen permanent.

Den indsamling har frem til nu nået et beløb på godt 40.000 kroner.

Aarhusianerne vil med andre ord rigtig gerne se ’Den uendelige bro’ være en fast del af byens kystlinje. Alligevel er det langt fra sikkert, at broen nogensinde bliver opført på lige netop det sted igen.

På vej i skraldespanden

Vi skruer tiden tilbage til forrige sommer.

De to århusianske arkitekter Johan Gjøde og Niels Povlsgaard er i færd med at flytte til et nyt kontor.

I den forbindelse pakker de gamle modeller og skitser sammen og falder over en model i træ af en rund bro. Den har de første gang tegnet i 2010 og ad flere omgange, uden held, forsøgt at få igennem som byggeprojekt hos Aarhus Kommune.

»Vi stod med den model i hånden, klar til at smide den i skralderen«, fortæller Niels Povlsgaard.

»Og så kiggede vi på hinanden og sagde, vi prøver altså lige en sidste gang. Det var på dagen for deadline til at indsende værker til Sculpture by the Sea. Og så vendte de tilbage og var helt vilde med det. Den ville de bare have«, fortsætter den 35-årige arkitekt.

Han og Johan Gjøde, der er 34, stiftede deres arkitektfirma i 2008, og siden de mødte hinanden på arkitektskolen i Aarhus, har de haft en fælles passion for at skabe arkitektur, der kan få mennesker til at interagere i og med byrummet.

De har også, især da krisen i arkitektbranchen ramte kort efter, de havde stiftet firmaet, lært at lave projekter for få penge. At få meget ud af lidt, som Johan Gjøde udtrykker det.

I forlængelse af det opstod ideen om den runde bro, som blev opført af 15 tømrerlærlinge fra Aarhus Tech i sommer ved Varna Palæet.

Men at broen blev så åbenlyst et hit blandt aarhusianerne havde de to unge arkitekter alligevel ikke set komme.

»Det er helt vildt. Vi er blevet ’dem med broen’. Jeg var ude til et arrangement i Skanderborg i sidste uge, hvor vi havde lavet en skulptur for foreningen Ejer Bavnehøjs venner. Og da folk fandt ud af, at det var os, der havde lavet ’Den uendelige bro’, var der pludselig tusinde spørgsmål og folk ville vide, hvordan det går med den, og om den kommer tilbage«, siger Johan Gjøde, da Politiken møder ham og Niels Povlsgaard i deres nye kontor i et lyst baghus i Høegh-Guldbergsgade.

Hvad er det, der gør jeres bro så populær, tror I?

»Broen er tegnet specifikt til det sted ud for Varna Palæet. Det er et sted, hvor folk normalt går ud for at nyde solnedgangen, men man kan sige, at vores bro folder panoramaet ud. Man kommer ud til havet gennem skovbrynet, forbi en gammel mølle, og så ud gennem en slags slugt, hvor landskabet åbner sig op«

»Herfra kan man se så langt som til Samsø og Tunø, og ude på broen bliver man del af et uforpligtende fællesskab. Før i tiden var aarhusianere vant til at se byen fra vandet. Det gør man ikke så meget længere. Derfor ville vi gerne gøre oplevelsen tilgængelig og fange det i en enkel ramme, cirklen«, siger Johan Gjøde.

»I gamle dage var der faktisk en anløbsbro lige på det sted, hvor dampskibene lagde til ud for Varna Palæet«, uddyber Niels Povlsgaard. Og fortsætter:

»Derfor kan man sige, at der var et begrundet behov for at skabe en ny bro på det specifikke sted«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Omtalt i det meste af verden

Den holdning deles til fulde af stadsarkitekten i Aarhus, Stephen Willacy.

»Det er et fremragende projekt, der bryder grænser. Det er landskabsarkitektur og kunst sat sammen på en vidunderlig måde. Jeg bor selv ikke så langt derfra, og under Sculpture by the Sea var jeg nede og observere, hvordan folk brugte broen. Børnene sad og legede på kanten af broen inde ved stranden med deres forældre og bedsteforældre, mens andre gik ud på den yderste kant, ude i havet, hvor de kunne sidde og kigge på byen og verden på en ny måde. Den bro er født til det sted, og den er et bevis på, hvad arkitektur kan, når det er oppe på den helt store klinge, som det er her«, siger Stephen Willacy.

Ikke kun stadsarkitekten i Aarhus er begejstret.

Da flere dronebilleder taget i fugleperspektiv af ’Den uendelige bro’ blev spredt, i første omgang på Instagram, vakte det også opmærksomhed i udlandet. For nu at sige det mildt.

»Arkitekturtidsskriftet Archdaily kårede dronebilledet til et af de 10 bedste arkitekturbilleder i år. Og der er altså heftig konkurrence. Siden har ’The Infinite Bridge’ været omtalt i 50-60 medier, blandt andet i Ecuador, Kina, Korea, Rusland og hele Europa. Endda i en angolansk finansavis«, siger Johan Gjøde.

»Men det største af det hele, har været at se, hvordan folk i Aarhus har brugt broen. Folk har taget så flot imod broen, og man bliver altså helt rørt af den enorme opbakning. Folk blev endda viet dernede i sommer, og en lokal kunstner har givet 5.000 kroner alene til indsamlingen. Det er jo helt vildt«, siger Niels Povlsgaard.

Og dermed skulle man måske tro, at historien om den uendelige bro ender lykkeligt. Men sådan er det ikke endt. Endnu.

For selv om stadsarkitekt Stephen Willacy gerne ser broen genopført ved Varna Palæet. Og selv om crowdfundingen i Lokalavisen altså er nået op på godt 40.000 kroner, så har Aarhus Kommune endnu ikke taget en beslutning om, at broen skal bygges i en permanent form ved Marselisborg.

Flere har budt på den runde bro

Det fik senest en lokal rigmand, Henrik Frederiksen, der har skabt sig en formue på Matas-butikker og ejer Molskroen i Ebeltoft, til at byde 500.000 kroner for ’Den uendelige bro’.

Han synes, det vil være spild, hvis broen aldrig ser dagens lys igen, og derfor vil han gerne opføre den i en ny form ved hans kro, der ligger en lille times kørsel fra Aarhus.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Broen passer rigtig godt til os, og den ville ligge godt ved Molskroen. Jeg ejer stranden her og har fået tilladelse til at anlægge en badebro, så jeg har givet arkitekterne et bud på en opgave. Men der er ikke sket noget endnu. Og hvis de ikke inde i kommunen kan finde ud af at få fingeren ud, så bygger jeg altså bare en bro selv. Hvis ikke det løser sig, så sætter jeg selv en arkitekt i gang«, siger Henrik Frederiksen.

Han er faktisk ikke den eneste, der har budt på broen, fortæller Johan Gjøde og Niels Povlsgaard.

»Det er ikke nogen hemmelighed, at der er flere interesserede købere. Men vi håber, at der kan findes en aftale med Aarhus Kommune, som vi stadig forhandler med. Vi tager alle henvendelser seriøst, men vi ser helst, at den bliver opført her«, siger Niels Povlsgaard.

»Broen er tegnet til det sted. Den passer perfekt til at ligge ud for Varna Palæet. Den ændrer karakteren af det rum og føjer noget ekstra til folks bevidsthed. Det kan godt være, det lyder lidt frelst, men vi har en passion for at bidrage positivt til det landskab, der omgiver os mennesker. Og det er det, vi har forsøgt med ’Den uendelige bro’, som, på det sted, iscenesætter stranden, bugten og skoven«, tilføjer Johan Gjøde.

Læs mere:

IBYEN

Ibyen guider:  Hvor skal man spise is i København denne sommer? Her er 13 virkelig gode bud

Fra kaffe­kombucha til cold brew:   Her er 7 varianter af kold kaffe, du kan skylle sommeren ned med

Hurra!  Hvor holder man en fremragende fødselsdag i København? Ibyen giver dig 12 stærke bud

Her er 20 af de bedste gratis oplevelser i København

Caféen Snacks & Blues på Guldbergsgade på Nørrebro i København.

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.

»Et lille hyggeligt og hjemligt sted, hvor man selv smider sin opvask over i en spand, og hvor de bare laver lækker grøn mad«, siger kokken Frederik Bille Brahe om Morgenstedet på Christiania.

Spis ude på budget:  Her er Københavns bedste, billige restauranter ifølge 11 kokke og madnørder

The General Store.

Ibyen guider:  Der er keramik overalt. Besøg disse 5 små værksteder, hvis du vil se noget af det mest interessante

Herman H.J. Lynges antikvariat på Silkegade i indre København er Skandinaviens ældste antikvariat.

Henrik Palle guider:  Her finder du Københavns bedste antikvariater

Ibyen klæder dig på:  Her er de bedste loppemarkeder i København


    Anmeldelser af forskellige madboder på Københavns nye madmarked Reffen på Refshaleøen. 

Få overblik:  Her er oversigten over alle Københavns madmarkeder

»Må man ta' hunden med sig ind i himlen...?«. Ibyen guider til byens bedste karaokedestinationer.

Den store karaoke-guide:  Hvad skal I synge? Og hvor? Ibyen og musikanmelderne guider

Der er masser af folkekøkkener i København. Vi guider til 9 af dem.

Spis billigt ude:   Her er 9 folkekøkkener i København

På Darcy's Kaffe i Blågårdsgade på Nørrebro er både kaffen og læsestoffet værd at komme efter.

Syv hyggelige boghandlere:  Her serverer de byens bedste læsestof til kaffen

På Restaurant Trio i Axel Towers er udsigten god, selv når man sidder på tønden.

Guide til Københavns tag­restauranter:  Her kan du spise, drikke og ... ja, tisse med en udsigt

Kafeteria på Statens Museum for Kunst
er bare én af byens nye forbedrede museumscafeer.

Guide:   Her er Københavns bedste museumscafeer

»Et lille hyggeligt og hjemligt sted, hvor man selv smider sin opvask over i en spand, og hvor de bare laver lækker grøn mad«, siger kokken Frederik Bille Brahe om Morgenstedet på Christiania.

Spis ude på budget:  Her er Københavns bedste, billige restauranter ifølge 11 kokke og madnørder

Den italienske restaurant Cicchetti, der ligger på Nørrebro i København, drives af Nina Krysiza Sørensen og Rikke Kolding Pedersen.

Fra shawarma til friterede østers:   Kokken på Cicchetti fortæller om sine yndlingssteder i København

Claus 'Røde' Christensen er en kok af den klassiske skole. I 2013 vandt han prisen som 'kokkenes kok' , uddelt af Fonden til fremme af dansk gastronomi.

Hvor ligger byens mest undervurderede restaurant?  Kokken Røde Claus anbefaler spisesteder i København

Caféen Snacks & Blues på Guldbergsgade på Nørrebro i København.

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.

Richard Hart er født i London, uddannet kok og har arbejdet som chefbager på det berømte Tartine Bakery i San Franscisco. Nu ejer han Hart Bageri på Frederiksberg.

»Helt ærligt, det er jo et helvede at tage børn med ud at spise«:   Stjernebageren Richard Hart anbefaler spisesteder i København

Nadine Levy Redzepi arbejder på Noma og udgav i 2017 kogebogen 'Downtime'.

»For mig er det det bedste sted i Europa«:   Nadine Redzepi anbefaler spisesteder i København

Frederik Plum slår et slag for den ydmyge vodka, men skal han forkæle sig selv går han ikke af vejen for en tør rom fra Hampden eller Phantom Spirits,  en japansk whisky eller en 10-15 års sherryfadslagret single malt fra Speyside.

Hvad bliver Aperol Spritzens afløser?   Drink-eksperten klæder dig på til en ny sommersæson

Bruna Mia Dieni (th.) og hendes mor, Jytte Bertelsen, kunne sidste år fejre 40 års jubilæum for grillbaren Chicky Grill i Kødbyen.

»Alle skal opleve Freddys Bar«:  Kvinden bag Chicky Grill anbefaler spisesteder i København

Yilmas Secilmis overtog i 2012 sin fars slagterforretning, Ali Baba, der har ligget på Halmtorvet siden 1978.

»Sushi er overvurderet«:   Slagter Ali Baba fra Vesterbro anbefaler spisesteder i København

I sin nye restaurant i Ryesgade dyrker Lisa Lov selv sine krydderurter i et baglokale under lamper, der normalt bruges til dyrkning af cannabis.

Tigermom anbefaler spisesteder i København:   »Du ville aldrig tænke på at gå derind på grund af navnet, men det er bangin’ indisk mad!«

Adam Aamann bliver også kaldt smørrebrødskongen og ejer foruden en cateringvirksomhed flere restauranter og spisesteder rundt om i byen.

Hvad er byens mest overvurderede madtrend?  Adam Aamann anbefaler spisesteder i København

Sake kan være et langt bedre match til mad end vin, mener sake-sommelier Henrik Levinsen

Jo, du kan godt drikke japansk sake til din mad. Faktisk kan det være et bedre match end vin

K-Bar er den ældste rene cocktailbar i København, og Kirsten Holm er en af byens mest rutinerede bartendere. Hendes yndlingscocktail er en klassisk margarita - gerne med mezcal i stedet for tequila.

Derfor skal du aldrig putte sugerør og knust is i din drink:  Få gode råd af ejeren af Københavns ældste cocktailbar

Jonas Gehl fra Prolog fik interesse for kaffe, da han arbejdede i Emmerys. Siden da har han nørdet og kan i dag kalde sig Danmarks bedste barista.

Kender du den skjulte pizza-perle i Husum?  Manden bag kaffebaren Prolog anbefaler spistesteder i København

Kamilla Seidler har arbejdet på toprestauranter verden over. Mest kendt blev hun for Gustu, Sydamerikas bedste restaurant, i La Paz i Bolivia. Ud over at være en gourmetrestaurant i 3.600 meters højde var det også et socialt projekt, der skulle give fattige bolivianere en kokkeuddannelse.

Stjernekok Kamilla Seidler guider til byens spisesteder:  Ja, der er et sted, alle københavnere burde kende

Sønderjyske Rasmus Oubæk har stået bag gryderne på michelinrestauranter, men er også kendt som manden bag burgerkæden Jagger.

Bearnaise­kongen anbefaler spise­steder:  »Lige nu bliver meget mad lavet for at komme på Instagram«

Nils Thyge fra Bar'Vin giver denne uges bud på god vin ude og hjemme.

»Beaujolais er ved at være i topform«:  Ejeren af Bar'Vin giver vintips

John Michael Jensen rykkede i 2017 fra sin mobile pølsevogn ind på en fast adresse i Kødbyen. Det var det sted, rejsemagasinet Condé Nast Traveler for nyligt inkluderede i en liste over de 22 bedste spisesteder i København.

Hotdog-John anbefaler spisesteder i København:   »Det er fandeme godt, og det er heller ikke dyrt. De laver byens bedste tarteletter«

Klaus Wittrup står bag en af byens mest populære burgerbarer, Gasoline Grill. Vi spørger ham, hvor han selv går ind, når han går ud.

Byens bedste shawarma? God mad på budget?   Manden bag Gasoline Grill anbefaler spisesteder i København

Jeppe Nothlev er barchef på cocktailbaren Ruby og giver denne uges bud på, hvad man skal drikke i weekenden.

Nu skal der skåles i vermouth:  Barchefen på Rubys giver cocktailtips