Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Fight Night. Her er det KB Hallen tilbage i 2007, inden hallen brændte og rapkonkurrencen måtte flytte.
Foto: Jonas Pryner Andersen (arkiv)

Fight Night. Her er det KB Hallen tilbage i 2007, inden hallen brændte og rapkonkurrencen måtte flytte.

Byliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Klaskefar klaskede liv i døende MC's Fight Night, men er der mere krudt i rapperne?

Lørdag afvikles de uofficielle mesterskaber i dansk battlerap efter flere år med kritik af niveauet.

Byliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Under sidste års finale i konkurrencen MC's Fight Night så musikeren Per Vers lyset i en ny freestylerapper i genrens berømte boksering i DR's koncertsal.

»Han var mentalt urørlig, og ingen kunne stoppe ham i hans enmandsshow«, husker rapperen Per Vers om Klaskefar.

Til manges store overraskelse slog han favoritten MC Ollie med improviserede rim og ord til hiphoppens tunge beats i konkurrencen, der med et par pauser har fundet sted siden 1999.

»Engang imellem kommer der et lys, hvor jeg må overgive mig. Det er følelsen og hurraråbet, som også bliver portrætteret i filmen '8 Mile', hvor Eminem på et tidspunkt rapper et helt ubesværet sprog. Jeg oplevede det også for alvor med Pede B (tredobbelt vinder af MC's Fight Night,red.), da jeg så ham første gang«, siger Per Vers, der selv har vundet konkurrencen.

De to rappere, Pede B og Klaskefar, kommer fra hver sin generation i dansk freestylerap og indfanger på den måde en snak, som har præget krogene i rapmiljøet og medierne de seneste fem år.

For siden 2010, hvor en række ikoniske rappere som netop Pede B, Ham den lange, Kejser A, MikL og andre trådte tilbage, har scenen været overladt til en ny generation. En generation, som ifølge mange ikke havde niveauet og evnerne til at tage over og bringe dansk freestylerap videre.

Overlevede på et hængende hår

Det har været nogle sløje år siden generationsskiftet i 2011, siger forfatter og hiphopkritiker Rune Skyum-Nielsen, der har fulgt MC's Fight Night i alle årene og sågar skrevet en bog om dansk rap. Publikum mistede ifølge ham også interessen.

Stemningen omkring Fight Night og larmen fra publikum blev mindre og mindre, fordi folk havde oplevet det flere gange før.

»Der blev for meget grå masse, for mange middelmådige typer. Konkurrencen befandt sig i et vadested og manglede originaler, som kunne tage over efter de gamle og garvede, der havde leveret mindeværdige battles«, siger han.

Men sidste år, »på et hængende år«, skete der altså noget.

Arrangørerne flyttede konkurrencen til DR's Koncertsal. Det betød bedre akustik og lyd under konkurrencen, hvilket er alfa og omega, når der skal lyttes til såkaldte punchlines. Samtidig valgte man at skære finalisterne ned fra 16 til 8 og ifølge Rune Skyum-Nielsen mere passende deltagere.

»Det gjorde bundniveauet langt højere. Og oven i den bedre lyd kom en ung overraskelse med en ny stil, Fantomet-hår (tidligere Fight Night-vinder, red.) og en helt anden rimteknik, hvor han sprang en del af ordene over. Alt i alt gik jeg derfra med en god oplevelse, klart den bedste siden 2011«, siger Rune Skyum-Nielsen med tanke på vinderen Klaskefar, der dog ikke deltager i år:

»MC's Fight Night fornyede sig og viste, at konkurrencen har flere år i sig. Det er helt op til rapperne at holde den i live«.

Folk forventer mere og mere

På lørdag skal den nye generation bevise sit værd i DR's Koncertsal til det fjerde MC's Fight Night på 5 år. Flere af rapperne fra den nye generation er nu selv gået på pension. For eksempel Oliver Uldall Bøttner, som vandt i 2011 og 2013, under aliasset MC Ollie.

Han erkender, at niveauet »stagnerede en smule«, da han og resten af den nye generation tog over i 2011, men siger også, at de i 2013 kom efter kritikken. Til gengæld tænker han, at battlerap kan have nået sit topniveau.

»Det giver i hvert fald ikke logisk mening for mig, at niveauet skulle være lavere end i 2006 for eksempel«, siger Oliver Uldall Bøttner.

Pengepræmierne blev større og mediebevågenheden ligeså, men der er også sket noget med publikums forventninger til rapperne, som muligvis kan forklare den kritik, som MC Ollie og andre i den nye generation har måttet lægge øre til i varierende mængder siden 2011.

»Stemningen omkring Fight Night og larmen fra publikum blev mindre og mindre, fordi folk havde oplevet det flere gange før. Det får folk til at forvente noget mere«, siger MC Ollie.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Battlerap er ikke en naturlig sportsgren

For Per Vers, med det borgerlige navn Per Uldal, giver det slet ikke mening at dybdeanalysere udviklingen i MC's Fight Night. Battles, som man kalder dysterne mellem to rappere, er »øjebliksbilleder«.

»Det er momentan kultur, men fordi de har været tv-transmitteret og levet på Youtube har folk gået i dybden med afgørelser. Det er sindssygt uretfærdigt«, siger han:

»Jeg ved godt, at der har været klagerøster om, at det var bedre i gamle dage, men jeg har ikke følt, at det har raget mig. Nogen siger, at freestylen er tilbage igen. Selv kommer jeg dog ud af den helt gamle virkelighed, hvor man dyrker freestyle sammen med graffiti og breakdance til hiphop jams. For mig bliver det aldrig naturligt at gøre freestyle rap til en sportsgren i en turneringsform«.

I virkeligheden har det ifølge Per Vers også altid været sådan, at det først blev rigtigt »kunstnerisk og underholdningsmæssigt« interessant i semifinalerne.

»Bredden har aldrig rigtig været så stor«, siger han.

Læs mere:

IBYEN

Ibyen guider:  Her er 20 af de bedste gratis oplevelser i København

Ibyen guider:  Hvor skal man spise is i København denne sommer? Her er 13 virkelig gode bud

Caféen Snacks & Blues på Guldbergsgade på Nørrebro i København.

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.

Herman H.J. Lynges antikvariat på Silkegade i indre København er Skandinaviens ældste antikvariat.

Henrik Palle guider:  Her finder du Københavns bedste antikvariater

Ibyen klæder dig på:  Her er de bedste loppemarkeder i København


    Anmeldelser af forskellige madboder på Københavns nye madmarked Reffen på Refshaleøen. 

Få overblik:  Her er oversigten over alle Københavns madmarkeder

»Må man ta' hunden med sig ind i himlen...?«. Ibyen guider til byens bedste karaokedestinationer.

Den store karaoke-guide:  Hvad skal I synge? Og hvor? Ibyen og musikanmelderne guider

Der er masser af folkekøkkener i København. Vi guider til 9 af dem.

Spis billigt ude:   Her er 9 folkekøkkener i København

På Darcy's Kaffe i Blågårdsgade på Nørrebro er både kaffen og læsestoffet værd at komme efter.

Syv hyggelige boghandlere:  Her serverer de byens bedste læsestof til kaffen

På Restaurant Trio i Axel Towers er udsigten god, selv når man sidder på tønden.

Guide til Københavns tag­restauranter:  Her kan du spise, drikke og ... ja, tisse med en udsigt

Kafeteria på Statens Museum for Kunst
er bare én af byens nye forbedrede museumscafeer.

Guide:   Her er Københavns bedste museumscafeer